Sto razy lepsze od płatków owsianych. Dla jelit zbawienne, a mało kto po nie sięga

Wiele osób swój dzień rozpoczyna od płatków śniadaniowych. Zamiast jednak znów sięgać po czekoladowe kulki czy miodowe kółeczka, postaw na znacznie zdrowsze rozwiązanie. Te płatki świetnie sprawdzą się nie tylko u osób, które w swojej diecie muszą ograniczyć gluten.

Są znacznie zdrowsze niż zwykłe płatki śniadanioweSą znacznie zdrowsze niż zwykłe płatki śniadaniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Płatki z komosy ryżowej nie cieszą się dużą popularnością, przegrywając z płatkami owsianymi. Warto jednak zaprosić je do swojej kuchni, bo to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawierają wiele substancji odżywczych, takie jak białko roślinne, dzięki czemu stanowią atrakcyjną alternatywę dla wegetarian i wegan.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze orzechowe ule. Dosłownie rozpływają się w ustach

Zdrowe płatki na śniadanie

Quinoa, jak również znana jest komosa ryżowa, od tysięcy lat jest ceniona ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą przez kultury Ameryki Południowej. Płatki te oferują bogactwo składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez i mangan, oraz są wolne od glutenu. Dodatkowo, dzięki obecności kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, wspierają zdrowie serca i obniżają stan zapalny.

quinoa
quinoa © Pixabay

Niski indeks glikemiczny sprawia, że płatki z komosy ryżowej są cennym elementem diety osób z cukrzycą. Regularne spożywanie tych płatków przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru we krwi, a niska kaloryczność (ok. 100 kcal w 30 g) pozwala cieszyć się ich smakiem bez obaw o dodatkowe kilogramy.

Płatki quinoa to doskonałe źródło błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit. Pomaga on w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki, zapobiegając zaparciom i innym problemom trawiennym oraz jest pożywką dla korzystnych bakterii w jelitach, co wzmacnia układ odpornościowy jelit.

Jak jeść płatki z komosy ryżowej?

Płatki te są łatwo dostępne, kupić je można zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w marketach, co sprawia, że stają się one coraz popularniejszym składnikiem kuchni, np. mogą być spożywane na ciepło lub zimno, jako zamiennik tradycyjnych płatków śniadaniowych. Są również doskonałą bazą do różnego rodzaju potraw, zwłaszcza w połączeniu z owocami i mlekiem roślinnym.

Komosanka — przepis na sycące śniadanie.
Komosanka — przepis na sycące śniadanie. © Adobe Stock

Połącz ugotowane płatki z mlekiem roślinnym lub zwierzęcym, dodaj ulubione owoce (np. jagody, maliny, banany), orzechy, nasiona chia, siemię lniane oraz odrobinę miodu lub syropu klonowego. Zmielone płatki quinoa mogą zastąpić część mąki w przepisie na naleśniki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej