PoradySto razy lepsze od płatków owsianych. Dla jelit zbawienne, a mało kto po nie sięga

Sto razy lepsze od płatków owsianych. Dla jelit zbawienne, a mało kto po nie sięga

Wiele osób swój dzień rozpoczyna od płatków śniadaniowych. Zamiast jednak znów sięgać po czekoladowe kulki czy miodowe kółeczka, postaw na znacznie zdrowsze rozwiązanie. Te płatki świetnie sprawdzą się nie tylko u osób, które w swojej diecie muszą ograniczyć gluten.

Są znacznie zdrowsze niż zwykłe płatki śniadaniowe
Są znacznie zdrowsze niż zwykłe płatki śniadaniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.12.2024 08:14

Płatki z komosy ryżowej nie cieszą się dużą popularnością, przegrywając z płatkami owsianymi. Warto jednak zaprosić je do swojej kuchni, bo to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawierają wiele substancji odżywczych, takie jak białko roślinne, dzięki czemu stanowią atrakcyjną alternatywę dla wegetarian i wegan.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowe płatki na śniadanie

Quinoa, jak również znana jest komosa ryżowa, od tysięcy lat jest ceniona ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą przez kultury Ameryki Południowej. Płatki te oferują bogactwo składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez i mangan, oraz są wolne od glutenu. Dodatkowo, dzięki obecności kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, wspierają zdrowie serca i obniżają stan zapalny.

quinoa
quinoa © Pixabay

Niski indeks glikemiczny sprawia, że płatki z komosy ryżowej są cennym elementem diety osób z cukrzycą. Regularne spożywanie tych płatków przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru we krwi, a niska kaloryczność (ok. 100 kcal w 30 g) pozwala cieszyć się ich smakiem bez obaw o dodatkowe kilogramy.

Płatki quinoa to doskonałe źródło błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit. Pomaga on w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki, zapobiegając zaparciom i innym problemom trawiennym oraz jest pożywką dla korzystnych bakterii w jelitach, co wzmacnia układ odpornościowy jelit.

Jak jeść płatki z komosy ryżowej?

Płatki te są łatwo dostępne, kupić je można zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w marketach, co sprawia, że stają się one coraz popularniejszym składnikiem kuchni, np. mogą być spożywane na ciepło lub zimno, jako zamiennik tradycyjnych płatków śniadaniowych. Są również doskonałą bazą do różnego rodzaju potraw, zwłaszcza w połączeniu z owocami i mlekiem roślinnym.

Komosanka — przepis na sycące śniadanie.
Komosanka — przepis na sycące śniadanie.© Adobe Stock

Połącz ugotowane płatki z mlekiem roślinnym lub zwierzęcym, dodaj ulubione owoce (np. jagody, maliny, banany), orzechy, nasiona chia, siemię lniane oraz odrobinę miodu lub syropu klonowego. Zmielone płatki quinoa mogą zastąpić część mąki w przepisie na naleśniki.

poradykomosakomosa ryżowa

Wybrane dla Ciebie