Białe włókna w surowym jajku. Mało kto wie, co oznaczają

Czy rozbijając jajko, zdarzyło ci się zauważyć charakterystyczne białe skrętki czy włókna? Jednych obrzydzają, inni zupełnie się nimi nie przejmują. Postanowiliśmy to sprawdzić, by wyjaśnić, czy takie jajka w ogóle nadają się do spożycia. Szczególnie że Święta Wielkanocne coraz bliżej.

ObrazekJajko - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Pomimo  że jajko wydaje się być niezbyt skomplikowanym produktem spożywczym, to jego budowa jest już nieco złożona. Oprócz skorupki, białka i jajka, ma w sobie jeszcze dwie błony jajowe. Najważniejsze jest tu oczywiście żółtko. Dodatkowo ma w sobie około 8-9 tysięcy porów, które ułatwiają wymianę gazową w jajku i jest pokryte błoną mucynową, której zadaniem jest ochrona wrażliwej części jajka. Ważne jest również białko, składające się z białka gęstego i białka rzadkiego oraz dwie chalazy. Ich nazwa może zaskakiwać, szczególnie że brzmi nieco egzotycznie.

Jajko i białe włókna - czy jest się czego obawiać?

Wspomniane chalazy to nic innego, jak białe włókna, które można zaobserwować po rozbiciu jajka. Chalaza stanowi element białka, ma nitkowatą i włóknistą konsystencję, a jej zadaniem jest umiejscowienie żółtka w tej najlepszej, centralnej pozycji. Niektóre osoby, widząc takie włókna, postanawiają wyrzucić jajko, twierdząc, że nie nadaje się ono do spożycia. Rzeczywistość jest nieco inna. Spożycie chalazy nie jest niczym groźnym, a wręcz zalecanym. Nie oznacza też w żadnym stopniu, że jajko jest zepsute.

Obrazek
Jajko - Pyszności; Foto AdobeStock

Czy można bez obaw zjeść jajko z chalazą?

Chalaza znajduje się w każdym jajku - to zjawisko całkowicie normalne. Warto podkreślić, że charakterystyczne białe włókna zanikają jednak z biegiem czasu. Co ważne, jeśli zauważysz chalazę w rozbitym jajku, to możesz być pewny tego, że jest ono całkowicie świeże. Nie masz co się obawiać, w takiej sytuacji. Mało tego, warto wypatrywać tych znaków szczególnych - na przykład w takich sytuacjach, gdy nie masz pewności co do świeżości zakupionych jajek.

Białe skrętki stopniowo zanikają, wraz z procesem starzenia się jajka. Nie będzie po nich śladu również w takich sytuacjach, gdy zdecydujesz się ugotować lub usmażyć jajko. Pamiętaj, że jeśli chalaza nie jest widoczna lub ledwo zauważalna, to może być jasny sygnał, że należy się zastanowić przed spożyciem takich jajek - na pewno nie będą one pierwszej świeżości.

Obrazek
Jajko - Pyszności - fot. Adobe Stock

Jak wykorzystać świeże jajka?

Zbliża się Wielkanoc. W takiej sytuacji jajka są obecnie jednym z najbardziej pożądanych produktów. Stanowią dodatek, nie tylko do żurku i pozycję obowiązkową w świątecznym koszyczku. Pamiętaj, że z ich dodatkiem upieczesz najlepsze ciasta na Wielkanoc, pyszny pasztet na święta. Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie również sałatkę jarzynową bez dodatku jajka, a jedną z najpopularniejszych przekąsek, którą będzie można znaleźć na świątecznym stole, są jajka faszerowane. Z takimi pomysłami i możliwościami wykorzystania jajek, każde święta powinny być udane!

A co powiesz na czekoladowe jajka z mascarpone i malinami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯