Białe włókna w surowym jajku. Mało kto wie, co oznaczają

Czy rozbijając jajko, zdarzyło ci się zauważyć charakterystyczne białe skrętki czy włókna? Jednych obrzydzają, inni zupełnie się nimi nie przejmują. Postanowiliśmy to sprawdzić, by wyjaśnić, czy takie jajka w ogóle nadają się do spożycia. Szczególnie że Święta Wielkanocne coraz bliżej.

ObrazekJajko - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Pomimo  że jajko wydaje się być niezbyt skomplikowanym produktem spożywczym, to jego budowa jest już nieco złożona. Oprócz skorupki, białka i jajka, ma w sobie jeszcze dwie błony jajowe. Najważniejsze jest tu oczywiście żółtko. Dodatkowo ma w sobie około 8-9 tysięcy porów, które ułatwiają wymianę gazową w jajku i jest pokryte błoną mucynową, której zadaniem jest ochrona wrażliwej części jajka. Ważne jest również białko, składające się z białka gęstego i białka rzadkiego oraz dwie chalazy. Ich nazwa może zaskakiwać, szczególnie że brzmi nieco egzotycznie.

Jajko i białe włókna - czy jest się czego obawiać?

Wspomniane chalazy to nic innego, jak białe włókna, które można zaobserwować po rozbiciu jajka. Chalaza stanowi element białka, ma nitkowatą i włóknistą konsystencję, a jej zadaniem jest umiejscowienie żółtka w tej najlepszej, centralnej pozycji. Niektóre osoby, widząc takie włókna, postanawiają wyrzucić jajko, twierdząc, że nie nadaje się ono do spożycia. Rzeczywistość jest nieco inna. Spożycie chalazy nie jest niczym groźnym, a wręcz zalecanym. Nie oznacza też w żadnym stopniu, że jajko jest zepsute.

Obrazek
Jajko - Pyszności; Foto AdobeStock

Czy można bez obaw zjeść jajko z chalazą?

Chalaza znajduje się w każdym jajku - to zjawisko całkowicie normalne. Warto podkreślić, że charakterystyczne białe włókna zanikają jednak z biegiem czasu. Co ważne, jeśli zauważysz chalazę w rozbitym jajku, to możesz być pewny tego, że jest ono całkowicie świeże. Nie masz co się obawiać, w takiej sytuacji. Mało tego, warto wypatrywać tych znaków szczególnych - na przykład w takich sytuacjach, gdy nie masz pewności co do świeżości zakupionych jajek.

Białe skrętki stopniowo zanikają, wraz z procesem starzenia się jajka. Nie będzie po nich śladu również w takich sytuacjach, gdy zdecydujesz się ugotować lub usmażyć jajko. Pamiętaj, że jeśli chalaza nie jest widoczna lub ledwo zauważalna, to może być jasny sygnał, że należy się zastanowić przed spożyciem takich jajek - na pewno nie będą one pierwszej świeżości.

Obrazek
Jajko - Pyszności - fot. Adobe Stock

Jak wykorzystać świeże jajka?

Zbliża się Wielkanoc. W takiej sytuacji jajka są obecnie jednym z najbardziej pożądanych produktów. Stanowią dodatek, nie tylko do żurku i pozycję obowiązkową w świątecznym koszyczku. Pamiętaj, że z ich dodatkiem upieczesz najlepsze ciasta na Wielkanoc, pyszny pasztet na święta. Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie również sałatkę jarzynową bez dodatku jajka, a jedną z najpopularniejszych przekąsek, którą będzie można znaleźć na świątecznym stole, są jajka faszerowane. Z takimi pomysłami i możliwościami wykorzystania jajek, każde święta powinny być udane!

A co powiesz na czekoladowe jajka z mascarpone i malinami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę