Surówka tricolore gotowa w kilka chwil. Całą robotę robi w niej ten pyszny sosik

Obiadowa surówka to nieodłączny element drugiego dania, ale może mieć różne warianty smakowe. Wiele zależy od tego, do jakich dodatków jest podawana. Moja wersja przepisu na surówkę z kapusty to połączenie dwóch odmian warzywa i marchewki. Cały smak podkręca i łączy banalny i szybki w przygotowaniu sos.

Surówka z kapusty to pewniak na rodzinny obiadSurówka z kapusty to pewniak na rodzinny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Surówka, czyli warzywny dodatek do obiadu, jak sama nazwa wskazuje zrobiona jest z surowych warzyw. Tradycja jej podawania obowiązuje zarówno w polskich domach, jak i w restauracjach - słynny bar sałatkowy to także kilka surówek do wyboru. Najczęściej bazują na produktach sezonowych, ale część receptur to też kiszonki. Kiedy poeksperymentujemy z kolorami, możemy podać istne kulinarne dzieło sztuki. Tak powstała surówka tricolore.

Jak zrobić surówkę tricolore?

Przepis jest banalny, bo wystarczy przygotować po pół główki małej czerwonej kapusty i białej. Obrać wierzchnie liście i posiekać w paski. Dwie średnie marchewki obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Całość skropić sokiem z połówki cytryny i wymieszać. Można dodatkowo wygnieść całość dłońmi, aby paski warzyw nieco zmiękły. Nie można zapomnieć o sosie. Lekki jogurtowy dressing pasuje tu idealnie. Wystarczy wymieszać dokładnie składniki, dodać do warzyw i ponownie wszystko wymieszać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młode ziemniaczki z chrupiącą surówką z kapusty. Przepis na letni obiad

Składniki na dressing:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • sól i pieprz do smaku.

Surówka z kapusty tricolore - do jakich dań pasuje

Gotowa surówka powinna się nieco przegryźć, ale nie musi stać w lodówce kilka godzin. Najlepsza jest podana i zjedzona jeszcze tego samego dnia. Będzie pasować świetnie zarówno do ziemniaków i schabowego, jak i kaszy oraz bitek w sosie. Warto poeksperymentować i zaserwować ją np. z zestawem Fish&Chips, ale wtedy warto do sosu dodać łyżeczkę posiekanych kaparów. Zbalansuje to słodycz marchewki w bazowej wersji.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej