Syntetyczne barwniki nie są ci potrzebne. Kolorowe pisanki stworzysz za pomocą przypraw i warzyw
Jeśli zamierzasz w tym roku przygotowywać własne pisanki, to ten artykuł na pewno ci się przyda. Nie jedź do sklepu po syntetyczne barwniki — zamiast tego odwiedź dział warzywny. Tyle wystarczy, żeby nadać wydmuszkom wszystkie kolory tęczy.
W poszukiwaniu barwników spożywczych do pisanek możemy natknąć się na wyroby naturalne i syntetyczne. Te drugie — między innymi koszenila, erytrozyna, indygotyna czy błękit patentowy — to związki chemiczne stworzone na potrzeby przemysłu. Każde z nich ma swój numerek na niesławnej liście składników "E", a ich nadmierne spożywanie może powodować liczne skutki uboczne. Przykład? O koszenili pisaliśmy tu nie tak dawno temu, natomiast wspomniany błękit patentowy może skutkuje niekiedy takimi nieprzyjemnościami jak świąd, pokrzywka czy niedociśnienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śląska kopa to regionalne ciasto. Wygląda zjawiskowo i fenomenalnie smakuje
W niektórych krajach na świecie barwniki spożywcze są już urzędowo zakazane. W Stanach Zjednoczonych, Australii i Norwegii nie odnajdziemy na przykład E131 — błękitu patentowego — w żywności, ponieważ tamtejsze władze uznały go za zbyt niebezpieczny dla ludzkiego zdrowia.
My również zalecamy zrezygnowanie z syntetycznych barwników spożywczych i zastąpienie ich naturalnymi kolorami uzyskanymi z przypraw i warzyw. Ta umiejętność przyda ci się również teraz, gdy zbliża się Wielkanoc. Za pomocą naturalnych barwników stworzysz piękne i kolorowe pisanki. Bo chociaż w przypadku wydmuszek sztuczne barwniki nie dostałyby się do przewodu pokarmowego, to warto wyrobić w sobie tendencję do ich nieużywania.
Naturalne barwniki do pisanek
Najpopularniejszym sposobem nadawania jajkom kolorów, jest gotowanie ich z różnymi dodatkami. Barwa oraz jej intensywność zależy od ilości przypraw i warzyw, których używamy. Oto przykłady:
- Kurkuma i szafran — kolor żółty
- Czerwona kapusta — niebieski: błękit, turkus, granat
- Aronia — fiolet
- Czarne oliwki — szary
- Szpinak lub pokrzywa — zieleń
- Sok z buraków — czerwień
Poza powyższymi składnikami, do gotujących się jajek należy dodać octu i soli. Intensywność barwy zależy od tego, jak wiele czasu jajka spędzą w wywarze. Pamiętaj również o tym, by wybierać jajka o białej skorupce — to gwarantuje najlepszy efekt!