Syntetyczne barwniki nie są ci potrzebne. Kolorowe pisanki stworzysz za pomocą przypraw i warzyw

Jeśli zamierzasz w tym roku przygotowywać własne pisanki, to ten artykuł na pewno ci się przyda. Nie jedź do sklepu po syntetyczne barwniki — zamiast tego odwiedź dział warzywny. Tyle wystarczy, żeby nadać wydmuszkom wszystkie kolory tęczy.

Naturalne barwniki do pisanek stworzysz za pomocą warzyw i przyprawNaturalne barwniki do pisanek stworzysz za pomocą warzyw i przypraw
Źródło zdjęć: © Canva | GMVozd

W poszukiwaniu barwników spożywczych do pisanek możemy natknąć się na wyroby naturalne i syntetyczne. Te drugie — między innymi koszenila, erytrozyna, indygotyna czy błękit patentowy — to związki chemiczne stworzone na potrzeby przemysłu. Każde z nich ma swój numerek na niesławnej liście składników "E", a ich nadmierne spożywanie może powodować liczne skutki uboczne. Przykład? O koszenili pisaliśmy tu nie tak dawno temu, natomiast wspomniany błękit patentowy może skutkuje niekiedy takimi nieprzyjemnościami jak świąd, pokrzywka czy niedociśnienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śląska kopa to regionalne ciasto. Wygląda zjawiskowo i fenomenalnie smakuje

W niektórych krajach na świecie barwniki spożywcze są już urzędowo zakazane. W Stanach Zjednoczonych, Australii i Norwegii nie odnajdziemy na przykład E131 — błękitu patentowego — w żywności, ponieważ tamtejsze władze uznały go za zbyt niebezpieczny dla ludzkiego zdrowia.

My również zalecamy zrezygnowanie z syntetycznych barwników spożywczych i zastąpienie ich naturalnymi kolorami uzyskanymi z przypraw i warzyw. Ta umiejętność przyda ci się również teraz, gdy zbliża się Wielkanoc. Za pomocą naturalnych barwników stworzysz piękne i kolorowe pisanki. Bo chociaż w przypadku wydmuszek sztuczne barwniki nie dostałyby się do przewodu pokarmowego, to warto wyrobić w sobie tendencję do ich nieużywania.

Naturalne barwniki do pisanek

Najpopularniejszym sposobem nadawania jajkom kolorów, jest gotowanie ich z różnymi dodatkami. Barwa oraz jej intensywność zależy od ilości przypraw i warzyw, których używamy. Oto przykłady:

  • Kurkuma i szafran — kolor żółty
  • Czerwona kapusta — niebieski: błękit, turkus, granat
  • Aronia — fiolet
  • Czarne oliwki — szary
  • Szpinak lub pokrzywa — zieleń
  • Sok z buraków — czerwień
Naturalne barwniki do pisanek. Możesz stworzyć wszystkie kolory tęczy
Naturalne barwniki do pisanek. Możesz stworzyć wszystkie kolory tęczy © Canva | Pixel_Pig

Poza powyższymi składnikami, do gotujących się jajek należy dodać octu i soli. Intensywność barwy zależy od tego, jak wiele czasu jajka spędzą w wywarze. Pamiętaj również o tym, by wybierać jajka o białej skorupce — to gwarantuje najlepszy efekt!

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne