Po pierwszych łykach poczujesz przypływ energii. Pobudza lepiej niż kawa
Szafran jest przyprawą o niezwykłym smaku i aromacie, pochodzącą z krokusa szafranowego (Crocus sativus). Ma długą historię stosowania zarówno w kulinariach, jak i w medycynie tradycyjnej. Uchodzi za najdroższą przyprawę na świecie - 1 g szafranu kosztuje około 40 zł, chociaż za dobrej jakości produkt trzeba zapłacić nawet około 100 zł za 1 g. Kilka nitek szafranu wystarczy, by stworzyć wodę szafranową, która wspaniale pobudzi z rana nawet największych śpiochów.
20.05.2023 | aktual.: 20.05.2023 08:14
Szafran znany był już od czasów starożytnego Egiptu. Co ciekawe, potrzeba aż 200 kwiatów, by otrzymać 1 gram tej drogocennej przyprawy! Ta jest niezwykle aromatyczna i ma silny smak. W kulinariach wykorzystuje się naprawdę niewielkie jej ilości. Smak szafranu może zdominować danie, ważne jest też równomierne rozprowadzenie go w potrawie. Zapach przyprawy opisywany jest jako podobny do miodu z nutą siana. Natomiast smak jest metaliczny z nutą cierpkości.
Cudowne właściwości szafranu
Woda szafranowa może pobudzić lepiej niż kawa, przy tym nie wywołując skutków ubocznych. To m.in. ze względu na zawarty w niej safranal (związek odpowiedzialny za charakterystyczny aromat szafranu). Pobudza on receptory beta 2 adrenergiczne, które zwiększają przepływ krwi i częstość akcji serca. Stymulacja ta naśladuje działanie noradrenaliny i adrenaliny. Woda szafranowa wpływa też na zwiększenie poziomów białek wymaganych do rozwoju, przepływu krwi i zdrowej aktywności mózgu.
Poza tym szafran od lat stosuje się jako remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Jest bogaty w naturalne związki przeciwutleniające, takie jak karotenoidy, kroketyny i wyżej wspomniany safranal, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Szafranowi przypisuje się również korzystne działanie wpływające na poprawę nastroju i redukcję objawów depresji (w tej kwestii potrzebne są dalsze badania).
Pobudzająca woda szafranowa. Przepis
Wodę szafranową najlepiej pić rano przed śniadaniem. Co ważne, szafranu nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz osoby stosujące leki wpływające na stężenie neuroprzekaźników (np. antydeprestanty) i obniżające ciśnienie krwi bez konsultacji z lekarzem. Maksymalna dawka szafranu nie powinna przekraczać 1,5 g, a zjedzenie powyżej 5 g na raz może zakończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi albo nawet śmiercią.
Składniki:
- 2 nitki szafranu
- szczypta imbiru, kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej
- 250 ml wody
Przygotowanie:
- Szafran i przyprawy zalej wrzątkiem.
- Odczekaj ok. 15 minut, by całość zaparzyła się.
- Do napoju możesz dodać herbatę, miód, imbir, cytrynę.
- Warto wiedzieć, że prawdziwy szafran 10 minut po zalaniu ciepłą wodą nie powinien stracić barwy ani się rozpuścić.
Szafran możesz kupić w specjalistycznych sklepach internetowych w małych opakowaniach, nawet już za 5-6 zł. Zdarza się również, że przyprawa jest w sprzedaży w dużych sieciach handlowych, najczęściej na dziale z przyprawami.