Po pierwszych łykach poczujesz przypływ energii. Pobudza lepiej niż kawa

Szafran jest przyprawą o niezwykłym smaku i aromacie, pochodzącą z krokusa szafranowego (Crocus sativus). Ma długą historię stosowania zarówno w kulinariach, jak i w medycynie tradycyjnej. Uchodzi za najdroższą przyprawę na świecie - 1 g szafranu kosztuje około 40 zł, chociaż za dobrej jakości produkt trzeba zapłacić nawet około 100 zł za 1 g. Kilka nitek szafranu wystarczy, by stworzyć wodę szafranową, która wspaniale pobudzi z rana nawet największych śpiochów. 

ObrazekWoda szafranowa pobudza już po pierwszych łykach - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Szafran znany był już od czasów starożytnego Egiptu. Co ciekawe, potrzeba aż 200 kwiatów, by otrzymać 1 gram tej drogocennej przyprawy! Ta jest niezwykle aromatyczna i ma silny smak. W kulinariach wykorzystuje się naprawdę niewielkie jej ilości. Smak szafranu może zdominować danie, ważne jest też równomierne rozprowadzenie go w potrawie. Zapach przyprawy opisywany jest jako podobny do miodu z nutą siana. Natomiast smak jest metaliczny z nutą cierpkości.

Cudowne właściwości szafranu

Woda szafranowa może pobudzić lepiej niż kawa, przy tym nie wywołując skutków ubocznych. To m.in. ze względu na zawarty w niej safranal (związek odpowiedzialny za charakterystyczny aromat szafranu). Pobudza on receptory beta 2 adrenergiczne, które zwiększają przepływ krwi i częstość akcji serca. Stymulacja ta naśladuje działanie noradrenaliny i adrenaliny. Woda szafranowa wpływa też na zwiększenie poziomów białek wymaganych do rozwoju, przepływu krwi i zdrowej aktywności mózgu.

Poza tym szafran od lat stosuje się jako remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Jest bogaty w naturalne związki przeciwutleniające, takie jak karotenoidy, kroketyny i wyżej wspomniany safranal, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Szafranowi przypisuje się również korzystne działanie wpływające na poprawę nastroju i redukcję objawów depresji (w tej kwestii potrzebne są dalsze badania).

Ta przyprawa jest wyjątkowa, ponieważ ma wspaniały smak i wpływa korzystnie na zdrowie. Proces produkcji jest wysoce czasochłonny, ale smak i właściwości lecznicze szafranu są niezrównane.
commons.wikimedia.org

Pobudzająca woda szafranowa. Przepis

Wodę szafranową najlepiej pić rano przed śniadaniem. Co ważne, szafranu nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz osoby stosujące leki wpływające na stężenie neuroprzekaźników (np. antydeprestanty) i obniżające ciśnienie krwi bez konsultacji z lekarzem. Maksymalna dawka szafranu nie powinna przekraczać 1,5 g, a zjedzenie powyżej 5 g na raz może zakończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi albo nawet śmiercią.

Składniki:

  • 2 nitki szafranu
  • szczypta imbiru, kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

  1. Szafran i przyprawy zalej wrzątkiem.
  2. Odczekaj ok. 15 minut, by całość zaparzyła się.
  3. Do napoju możesz dodać herbatę, miód, imbir, cytrynę.
  4. Warto wiedzieć, że prawdziwy szafran 10 minut po zalaniu ciepłą wodą nie powinien stracić barwy ani się rozpuścić.

Szafran możesz kupić w specjalistycznych sklepach internetowych w małych opakowaniach, nawet już za 5-6 zł. Zdarza się również, że przyprawa jest w sprzedaży w dużych sieciach handlowych, najczęściej na dziale z przyprawami.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości