Po pierwszych łykach poczujesz przypływ energii. Pobudza lepiej niż kawa

Szafran jest przyprawą o niezwykłym smaku i aromacie, pochodzącą z krokusa szafranowego (Crocus sativus). Ma długą historię stosowania zarówno w kulinariach, jak i w medycynie tradycyjnej. Uchodzi za najdroższą przyprawę na świecie - 1 g szafranu kosztuje około 40 zł, chociaż za dobrej jakości produkt trzeba zapłacić nawet około 100 zł za 1 g. Kilka nitek szafranu wystarczy, by stworzyć wodę szafranową, która wspaniale pobudzi z rana nawet największych śpiochów. 

ObrazekWoda szafranowa pobudza już po pierwszych łykach - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Szafran znany był już od czasów starożytnego Egiptu. Co ciekawe, potrzeba aż 200 kwiatów, by otrzymać 1 gram tej drogocennej przyprawy! Ta jest niezwykle aromatyczna i ma silny smak. W kulinariach wykorzystuje się naprawdę niewielkie jej ilości. Smak szafranu może zdominować danie, ważne jest też równomierne rozprowadzenie go w potrawie. Zapach przyprawy opisywany jest jako podobny do miodu z nutą siana. Natomiast smak jest metaliczny z nutą cierpkości.

Cudowne właściwości szafranu

Woda szafranowa może pobudzić lepiej niż kawa, przy tym nie wywołując skutków ubocznych. To m.in. ze względu na zawarty w niej safranal (związek odpowiedzialny za charakterystyczny aromat szafranu). Pobudza on receptory beta 2 adrenergiczne, które zwiększają przepływ krwi i częstość akcji serca. Stymulacja ta naśladuje działanie noradrenaliny i adrenaliny. Woda szafranowa wpływa też na zwiększenie poziomów białek wymaganych do rozwoju, przepływu krwi i zdrowej aktywności mózgu.

Poza tym szafran od lat stosuje się jako remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Jest bogaty w naturalne związki przeciwutleniające, takie jak karotenoidy, kroketyny i wyżej wspomniany safranal, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Szafranowi przypisuje się również korzystne działanie wpływające na poprawę nastroju i redukcję objawów depresji (w tej kwestii potrzebne są dalsze badania).

Ta przyprawa jest wyjątkowa, ponieważ ma wspaniały smak i wpływa korzystnie na zdrowie. Proces produkcji jest wysoce czasochłonny, ale smak i właściwości lecznicze szafranu są niezrównane.
commons.wikimedia.org

Pobudzająca woda szafranowa. Przepis

Wodę szafranową najlepiej pić rano przed śniadaniem. Co ważne, szafranu nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz osoby stosujące leki wpływające na stężenie neuroprzekaźników (np. antydeprestanty) i obniżające ciśnienie krwi bez konsultacji z lekarzem. Maksymalna dawka szafranu nie powinna przekraczać 1,5 g, a zjedzenie powyżej 5 g na raz może zakończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi albo nawet śmiercią.

Składniki:

  • 2 nitki szafranu
  • szczypta imbiru, kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

  1. Szafran i przyprawy zalej wrzątkiem.
  2. Odczekaj ok. 15 minut, by całość zaparzyła się.
  3. Do napoju możesz dodać herbatę, miód, imbir, cytrynę.
  4. Warto wiedzieć, że prawdziwy szafran 10 minut po zalaniu ciepłą wodą nie powinien stracić barwy ani się rozpuścić.

Szafran możesz kupić w specjalistycznych sklepach internetowych w małych opakowaniach, nawet już za 5-6 zł. Zdarza się również, że przyprawa jest w sprzedaży w dużych sieciach handlowych, najczęściej na dziale z przyprawami.

Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥