Szpital pokazuje swoje menu. Otrzymuje za to dodatkowe dofinansowanie
Jedzenie w szpitalach od lat owiane jest naprawdę złą sławą, a internet okrążają zdjęcia talerzy z bliżej niezidentyfikowaną zawartością. Jest jednak szansa na zmianę w żywieniu pacjentów.
10.11.2023 | aktual.: 10.11.2023 13:01
Niedawno wystartował pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu". Placówki włączone w program dostaną dodatkowe dofinansowanie w wysokości 25 zł dziennie na posiłki dla pacjenta. Chociaż kwota nie wydaje się być duża, to warto podkreślić, że średnio na pacjenta przypadało do tej pory 20 zł, a w niektórych placówkach stawka na dzienne wyżywienie nie przekraczała czasem 11 zł. Wprowadzenie nowej ustawy może odmienić komfort hospitalizacji pacjentów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedzenie w kartuskim szpitalu
Jedną z placówek, która bierze udział pilotażowym programie, jest Szpital Powiatowy w Kartuzach. Jadłospis przygotowywany jest na co najmniej 7 dni, a nad zbilansowaniem posiłków czuwa dietetyk.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalu - podaje szpital z województwa pomorskiego.
Szpital na bieżąco publikuje zdjęcia posiłków, jakie dostają pacjenci. Muszą to być przynajmniej dwa posiłki z najpopularniejszych danego dnia diet. Dostępne są różne wersje diet: podstawowa, podstawowa na oddziale położniczym, lekkostrawna oraz lekkostrawna z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych. Podawane są również alergeny i kaloryczność.
Śniadanie serwowane jest o 7, obiad o 12, podwieczorek przyjeżdża o godzinie 15, a kolacja o 17. Dla pacjentów ze specjalnymi wymaganiami dostępny jest również posiłek dodatkowy o godzinie 19 - jest to serek homogenizowany.
Jedzenie ma pomóc w leczeniu
W menu na ten tydzień znaleźć można m.in. zupę pieczarkową z makaronem, drobiową roladkę z marchewką i szpinakowym sosem, zupę ziemniaczaną czy bitki z kaszą. Na śniadanie każdego dnia jest pieczywo (również pełnoziarniste), wędlina, szynka oraz obowiązkowo porcja warzyw.
Dobrze odżywiony świadczeniobiorca szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia. Niedożywienie albo niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia - podkreśla NFZ