Szpital pokazuje swoje menu. Otrzymuje za to dodatkowe dofinansowanie

Jedzenie w szpitalach od lat owiane jest naprawdę złą sławą, a internet okrążają zdjęcia talerzy z bliżej niezidentyfikowaną zawartością. Jest jednak szansa na zmianę w żywieniu pacjentów.

Jedzenie w kartuskim szpitalu - PysznościJedzenie w kartuskim szpitalu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Szpital Powiatowy w Kartuzach
Ewa Malinowska

Niedawno wystartował pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu". Placówki włączone w program dostaną dodatkowe dofinansowanie w wysokości 25 zł dziennie na posiłki dla pacjenta. Chociaż kwota nie wydaje się być duża, to warto podkreślić, że średnio na pacjenta przypadało do tej pory 20 zł, a w niektórych placówkach stawka na dzienne wyżywienie nie przekraczała czasem 11 zł. Wprowadzenie nowej ustawy może odmienić komfort hospitalizacji pacjentów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwkowe kieszonki to przepis na deser w 15 minut. Prościej się nie da

Jedzenie w kartuskim szpitalu

Jedną z placówek, która bierze udział pilotażowym programie, jest Szpital Powiatowy w Kartuzach. Jadłospis przygotowywany jest na co najmniej 7 dni, a nad zbilansowaniem posiłków czuwa dietetyk.

Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalu - podaje szpital z województwa pomorskiego.

Szpital na bieżąco publikuje zdjęcia posiłków, jakie dostają pacjenci. Muszą to być przynajmniej dwa posiłki z najpopularniejszych danego dnia diet. Dostępne są różne wersje diet: podstawowa, podstawowa na oddziale położniczym, lekkostrawna oraz lekkostrawna z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych. Podawane są również alergeny i kaloryczność.

Zupa ogórkowa z ryżem, Makaron razowy z sosem meksykańskim z cieciorką, Surówka z selera, Kompot owocowy
Zupa ogórkowa z ryżem, Makaron razowy z sosem meksykańskim z cieciorką, Surówka z selera, Kompot owocowy © Szpital Powiaty w Kartuzach

Śniadanie serwowane jest o 7, obiad o 12, podwieczorek przyjeżdża o godzinie 15, a kolacja o 17. Dla pacjentów ze specjalnymi wymaganiami dostępny jest również posiłek dodatkowy o godzinie 19 - jest to serek homogenizowany.

Makaron na mleku, Jajko na sałacie, Szynka, Bukiet świeżych warzyw, Pieczywo mieszane, Masło, Herbata
Makaron na mleku, Jajko na sałacie, Szynka, Bukiet świeżych warzyw, Pieczywo mieszane, Masło, Herbata © Szpital Powiatowy w Kartuzach

Jedzenie ma pomóc w leczeniu

W menu na ten tydzień znaleźć można m.in. zupę pieczarkową z makaronem, drobiową roladkę z marchewką i szpinakowym sosem, zupę ziemniaczaną czy bitki z kaszą. Na śniadanie każdego dnia jest pieczywo (również pełnoziarniste), wędlina, szynka oraz obowiązkowo porcja warzyw.

Dobrze odżywiony świadczeniobiorca szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia. Niedożywienie albo niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia - podkreśla NFZ
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej