Ta przyprawa jest notorycznie fałszowana. Zamiast niej płacimy za tanie materiały roślinne

Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych alarmuje. Ta popularna zarówno w Polsce, jak i całej Unii Europejskiej przyprawa to w dużej części zwykła podróba. W jaki sposób producenci nas oszukują? Odpowiadamy.

Producenci notorycznie podrabiają jedną przyprawęProducenci notorycznie podrabiają jedną przyprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mówi się, że jeśli nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Tak też jest w przypadku podrabiania popularnej przyprawy, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie funkcjonowania domowej kuchni. Notorycznie fałszowany, uzupełniany tanimi zamiennikami roślinnymi produkt zalewa rynek europejski, po raz kolejny udowadniając nam, że dla niektórych producentów żywności jesteśmy tylko liczbami w tabelce zysków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe szaszłyki układam na ziemniaczanych łódeczkach i wkładam do piekarnika. Palce lizać!

Podrobiona przyprawa

O sprawie podrabiania oregano — lebiodki pospolitej, zwanej przez niektórych dzikim majerankiem — czytamy na portalu tvn24.pl. To tam zacytowano Agnieszkę Aftykę i Ewelinę Korulczyk, specjalistki z lubelskiego Laboratorium Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, które w biuletynie "Wiedza i Jakość", opisały sprawę podrabianej przyprawy.

Przeprowadzone w laboratorium badania na próbkach oregano potwierdziły smutną informację, o której mówiło się już od jakiegoś czasu. Autorki artykułu z biuletynu przyznały, że problem z autentycznością zdrowej przyprawy jest aktualny i jak najbardziej prawdziwy. "Niestety, oregano jest najbardziej fałszowaną — tańszymi materiałami roślinnymi — przyprawą w UE" - stwierdziły specjalistki.

Zamiast oregano kupujemy tanie zamienniki roślinne
Zamiast oregano kupujemy tanie zamienniki roślinne © Canva | ariesa66

Jak oszukują nas producenci?

Jak zaznaczyły pracownice z Laboratorium Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w kupowanej przez nas przyprawie oregano notorycznie spotyka się tanie zamienniki roślinne: liście laurowe, majeranek, cząber, liść oliwki, mirtu, czystka, leszczyny i sumaka. Ich obecność w "oregano" potwierdziły badania mikroskopowe.

To nie pierwszy raz, kiedy spotykamy się z nieuczciwą praktyką producentów żywności. Sytuacja nadal prezentuje się najgorzej w przypadku mioduoliwy z oliwek. Te dwa zdrowe produkty spożywcze są najczęściej podrabianymi artykułami na świecie, o czym konsumenci często nie zdają sobie nawet sprawy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej