Ta przyprawa jest notorycznie fałszowana. Zamiast niej płacimy za tanie materiały roślinne
25.04.2024 14:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych alarmuje. Ta popularna zarówno w Polsce, jak i całej Unii Europejskiej przyprawa to w dużej części zwykła podróba. W jaki sposób producenci nas oszukują? Odpowiadamy.
Mówi się, że jeśli nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Tak też jest w przypadku podrabiania popularnej przyprawy, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie funkcjonowania domowej kuchni. Notorycznie fałszowany, uzupełniany tanimi zamiennikami roślinnymi produkt zalewa rynek europejski, po raz kolejny udowadniając nam, że dla niektórych producentów żywności jesteśmy tylko liczbami w tabelce zysków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podrobiona przyprawa
O sprawie podrabiania oregano — lebiodki pospolitej, zwanej przez niektórych dzikim majerankiem — czytamy na portalu tvn24.pl. To tam zacytowano Agnieszkę Aftykę i Ewelinę Korulczyk, specjalistki z lubelskiego Laboratorium Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, które w biuletynie "Wiedza i Jakość", opisały sprawę podrabianej przyprawy.
Zobacz także
Przeprowadzone w laboratorium badania na próbkach oregano potwierdziły smutną informację, o której mówiło się już od jakiegoś czasu. Autorki artykułu z biuletynu przyznały, że problem z autentycznością zdrowej przyprawy jest aktualny i jak najbardziej prawdziwy. "Niestety, oregano jest najbardziej fałszowaną — tańszymi materiałami roślinnymi — przyprawą w UE" - stwierdziły specjalistki.
Jak oszukują nas producenci?
Jak zaznaczyły pracownice z Laboratorium Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w kupowanej przez nas przyprawie oregano notorycznie spotyka się tanie zamienniki roślinne: liście laurowe, majeranek, cząber, liść oliwki, mirtu, czystka, leszczyny i sumaka. Ich obecność w "oregano" potwierdziły badania mikroskopowe.
To nie pierwszy raz, kiedy spotykamy się z nieuczciwą praktyką producentów żywności. Sytuacja nadal prezentuje się najgorzej w przypadku miodu i oliwy z oliwek. Te dwa zdrowe produkty spożywcze są najczęściej podrabianymi artykułami na świecie, o czym konsumenci często nie zdają sobie nawet sprawy.