Na rynku wiele oszukanych miodów. Znak z etykiet pozwoli zaoszczędzić pieniądze, a przede wszystkim zdrowie

Dzisiaj chcemy ci przedstawić kolejny rozdział z księgi, którą nazywamy w skrócie "świadomością konsumencką". Z tego artykułu dowiesz się, czy da się w bardzo szybki sposób rozpoznać w sklepie podrabiany miód. To warto wiedzieć!

Prawdziwy czy fałszywy? Jak rozpoznać podrobiony miód w sklepie?Prawdziwy czy fałszywy? Jak rozpoznać podrobiony miód w sklepie?
Źródło zdjęć: © Canva | RossHelen

Oliwa z oliwek i miód. Oto dwa najczęściej podrabiane produkty spożywcze na świecie. O tym pierwszym pisaliśmy tu niedawno, dlatego dzisiaj chcemy skupić się na miodzie. W jaki sposób rozpoznać w sklepie ten, który obok prawdziwego miodu nawet nie stał? Czy wystarczy do tego jeden rzut oka? Odpowiedź na to pytanie jest istotnie słodko-gorzka...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Podrabiany miód w sklepach

Centrum Badawcze Komisji Europejskiej wykazało, że nawet połowa importowanego na unijny rynek miodu to zwykle podróbki. Mikstury miodopodobne, pełne barwników i innych dodatków trafiają do UE przede wszystkim z Chin i Turcji. Należy jednak zauważyć, że fałszowanie miodu nie odbywa się tylko podczas napełniania słoików słodkim, lepkim artykułem, który wskutek podgrzania utracił swoje wartości odżywcze. Takie praktyki mają miejsce jeszcze na etapie produkcji.

Jak się okazuje, nie tylko konsumenci są w kwestii miodu oszukiwani. Taki kłam zostaje również zadany... pszczołom. Jak się to odbywa? W sposób tak samo prosty, co bezczelny. Pszczołom podaje się syrop glukozowo-fruktozowy z kukurydzy lub cukier z buraków. Zostają one przerabiane przez owady wraz z miodem, czego finalnym etapem jest stworzenie wyrobu miodopodobnego. Taki artykuł trafia też do konsumentów.

Miód podrabia się, niestety, na wiele różnych sposobów
Miód podrabia się, niestety, na wiele różnych sposobów © Canva | D-Ozen

Jak rozpoznać fałszywy miód?

Parlament Europejski, zauważywszy problem fałszowanego miodu na naszym rynku, rozpoczął pracę nad stworzeniem wzorów etykiet i kodów identyfikacyjnych pozwalających bez problemu rozpoznać fałszywy miód za pomocą jednego spojrzenia na opakowanie. Niestety, do tej pory legislacja nie została wprowadzona i szacuje się, że zajmie ona nawet jeszcze kilka lat.

Jak w takim razie rozpoznać fałszywy miód w sklepie? Pszczelarze mają w tej kwestii tylko jedną bezwzględną i niepodważalną poradę. Dobry, wartościowy i oryginalny miód nigdy nie będzie tani. Nie ma prawa taki być, ponieważ wymaga on dużo pracy i nakładów finansowych do produkcji. Zupełnie inaczej niż w przypadku glukozowo-fruktozowych podróbek z Azji.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯