Tak najzdrowiej przygotujesz rybę. Zachowa większość witamin i substancji odżywczych

Sposób przyrządzenia ryby ma bezpośredni wpływ na jej właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. By w pełni cieszyć się nie tylko jej smakiem, ale też korzystać ze zdrowotnych właściwości produktu, warto porzucić smażenie go, zwłaszcza w głębokim tłuszczu. Są bowiem inne, duże zdrowsze metody przyrządzania ryby.

Obrazek

Ryba powinna znaleźć się w każdej zróżnicowanej diecie. Zaleca się, by co najmniej jeden raz w tygodniu uwzględnić ją w swoim jadłospisie. Ryby to bezcenne źródło zdrowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D, której niedobry są powszechnym problemem. Wiąże się je ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka, cukrzycy, demencji, chorób autoimmunologicznych i serca. Tłuste ryby należą do nielicznych naturalnych źródeł tej witaminy.

Najzdrowszy sposób przyrządzenia ryby

Dla wielu nie będzie zaskoczeniem, że jedną z najzdrowszych metod przyrządzania ryby jest gotowanie jej, również na parze. Za sprawą niskiej temperatury w produkcie zachowanych zostaje więcej prozdrowotnych składników, w tym kwasów omega-3. Ten sposób obróbki cieplnej wyklucza korzystanie z dodatkowego tłuszczu, co również pozytywnie wpływa na finalną wartość odżywczą posiłku. Ponadto, gotowanie na parze pozwala zachować lepszy smak w ten sposób przyrządzanych produktów.

Warto jednak dodać, że to niejedyna metoda przyrządzania zdrowej ryby. Za takie uznaje się również pieczenie oraz... grillowanie, pod warunkiem, że nie korzystamy z dodatkowego tłuszczu. Dzięki pieczeniu produkt będzie charakteryzował się doskonałym smakiem. Ten sposób przyrządzania ryby zapewnia również mniejszą utratę witamin i cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Niemałym plusem tej metody jest również jej szybkość.

Obrazek
Ryba - Pyszności; Foto: Canva.com

Grillowanie natomiast często określane jest jako niezdrowa metoda przyrządzania potraw, głównie ze względu na ryzyko wytworzenia szkodliwych substancji, m.in. węglowodorów aromatycznych (WWA). Te powstają w wyniku działania bardzo wysokiej temperatury oraz bezpośredniego kontaktu żywności z ogniem. Najbardziej narażone na szkodliwe substancje jest czerwone mięso, grillowanie ryb nie wiąże się z takim samym ryzkiem.

Warto jednak pamiętać zasady zdrowego grillowania, polegające na krótkim czasie pieczenia potraw oraz unikania bezpośredniego kontaktu żywności z ogniem (więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ).

Która ryba jest najzdrowsza?

Za najzdrowsze uznaje się tłuste ryby morskie. Do tej grupy należy m.in. łosoś, jednak należy pamiętać, by wybierać łososia bałtyckiego lub pacyficznego. Łososie atlantyckie najczęściej są rybami  hodowlanymi. Warto sięgać też po sardynki, również te w puszce. Są doskonałym źródłem wapnia oraz witaminy D. Śledzie zaś należą też do ryb o niskiej zawartości rtęci, zawierają witaminy A, D i E oraz B6, a także żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także selenu, fosforu, potasu, magnezu i witamin A, D i z grupy B jest makrela. Warto wybierać tę atlantycką o niewielkich rozmiarach. Większe ryby kumulują więcej rtęci.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości