Tak najzdrowiej przygotujesz rybę. Zachowa większość witamin i substancji odżywczych

Sposób przyrządzenia ryby ma bezpośredni wpływ na jej właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. By w pełni cieszyć się nie tylko jej smakiem, ale też korzystać ze zdrowotnych właściwości produktu, warto porzucić smażenie go, zwłaszcza w głębokim tłuszczu. Są bowiem inne, duże zdrowsze metody przyrządzania ryby.

Obrazek

Ryba powinna znaleźć się w każdej zróżnicowanej diecie. Zaleca się, by co najmniej jeden raz w tygodniu uwzględnić ją w swoim jadłospisie. Ryby to bezcenne źródło zdrowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D, której niedobry są powszechnym problemem. Wiąże się je ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka, cukrzycy, demencji, chorób autoimmunologicznych i serca. Tłuste ryby należą do nielicznych naturalnych źródeł tej witaminy.

Najzdrowszy sposób przyrządzenia ryby

Dla wielu nie będzie zaskoczeniem, że jedną z najzdrowszych metod przyrządzania ryby jest gotowanie jej, również na parze. Za sprawą niskiej temperatury w produkcie zachowanych zostaje więcej prozdrowotnych składników, w tym kwasów omega-3. Ten sposób obróbki cieplnej wyklucza korzystanie z dodatkowego tłuszczu, co również pozytywnie wpływa na finalną wartość odżywczą posiłku. Ponadto, gotowanie na parze pozwala zachować lepszy smak w ten sposób przyrządzanych produktów.

Warto jednak dodać, że to niejedyna metoda przyrządzania zdrowej ryby. Za takie uznaje się również pieczenie oraz... grillowanie, pod warunkiem, że nie korzystamy z dodatkowego tłuszczu. Dzięki pieczeniu produkt będzie charakteryzował się doskonałym smakiem. Ten sposób przyrządzania ryby zapewnia również mniejszą utratę witamin i cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Niemałym plusem tej metody jest również jej szybkość.

Obrazek
Ryba - Pyszności; Foto: Canva.com

Grillowanie natomiast często określane jest jako niezdrowa metoda przyrządzania potraw, głównie ze względu na ryzyko wytworzenia szkodliwych substancji, m.in. węglowodorów aromatycznych (WWA). Te powstają w wyniku działania bardzo wysokiej temperatury oraz bezpośredniego kontaktu żywności z ogniem. Najbardziej narażone na szkodliwe substancje jest czerwone mięso, grillowanie ryb nie wiąże się z takim samym ryzkiem.

Warto jednak pamiętać zasady zdrowego grillowania, polegające na krótkim czasie pieczenia potraw oraz unikania bezpośredniego kontaktu żywności z ogniem (więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ).

Która ryba jest najzdrowsza?

Za najzdrowsze uznaje się tłuste ryby morskie. Do tej grupy należy m.in. łosoś, jednak należy pamiętać, by wybierać łososia bałtyckiego lub pacyficznego. Łososie atlantyckie najczęściej są rybami  hodowlanymi. Warto sięgać też po sardynki, również te w puszce. Są doskonałym źródłem wapnia oraz witaminy D. Śledzie zaś należą też do ryb o niskiej zawartości rtęci, zawierają witaminy A, D i E oraz B6, a także żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także selenu, fosforu, potasu, magnezu i witamin A, D i z grupy B jest makrela. Warto wybierać tę atlantycką o niewielkich rozmiarach. Większe ryby kumulują więcej rtęci.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇