Tak należy gotować brokuły. Metoda Chińczyka jest niezawodna

Brokuły to jedno z tych warzyw, które mają ogromny potencjał – są zdrowe, wszechstronne i łatwo dostępne. A jednak wiele osób wciąż nie potrafi ich dobrze przygotować: wychodzą zbyt miękkie, bez smaku albo zwyczajnie nijakie. Tymczasem gotowanie brokułów wcale nie musi kończyć się kulinarnym rozczarowaniem.

broccoli in a frying pan. Broccoli roasting
broccoli in a frying pan. Broccoli roasting.
green, broccoli, vegetable, roasted, cooked, dinner, fried, food, healthy, fresh, snack, delicious, grilled, baked, nutrition, vegan, heap, ripe, top view, frying pan, cuisine, olive oil, roasting pan, brocoli, green, broccoli, vegetable, roasted, cooked, dinner, fried, food, healthy, fresh, snack, delicious, grilled, baked, nutrition, vegan, heap, ripe, top view, frying pan, cuisine, olive oil, roasting pan, brocoliBrokuł gotowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chińscy kucharze od lat doskonalą technikę przyrządzania warzyw tak, by były maksymalnie aromatyczne, chrupiące i pełne umami. Na popularnym kanale YouTube Made With Lau, prowadzonym przez chińsko-amerykańską rodzinę kucharzy, pojawił się przepis, który zupełnie zmienia sposób, w jaki patrzymy na gotowanie brokułów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Dlaczego gotowanie brokułów sprawia tyle problemów

Gotowanie brokułów wydaje się banalne – w końcu to tylko warzywo, które trzeba wrzucić do wrzątku lub na parę i chwilę podgotować. A jednak to właśnie w tej prostocie tkwi pułapka. Brokuły są delikatne, a ich struktura bardzo wrażliwa na temperaturę i czas obróbki. Zbyt długie gotowanie sprawia, że tracą swój intensywnie zielony kolor, stają się miękkie, wodniste, a nawet papkowate – i razem z konsystencją tracą też smak. Z kolei zbyt krótkie parzenie może sprawić, że będą twarde i surowe w środku, co wielu osobom przeszkadza. Dodatkowo, jeśli gotujemy je w wodzie bez dodatku soli lub tłuszczu, stają się jałowe, a ich naturalny aromat szybko się ulatnia.

Problemem bywa też fakt, że wiele osób traktuje brokuły jak "dodatkowe warzywo" – nie poświęca im tyle uwagi, co mięsu czy sosowi. Tymczasem, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze, potrzebują odpowiedniego traktowania: szybkiego, kontrolowanego i przemyślanego. Dlatego właśnie metoda chińska, oparta na krótkim blanszowaniu i szybkim smażeniu, robi taką różnicę – bo przywraca brokułom ich naturalną siłę: chrupkość, intensywny smak i pełnię wartości odżywczych.

Przepis na brokuł w stylu stir-fry z czosnkiem

Gotowanie brokułów nie musi oznaczać nudnych, rozgotowanych warzyw bez smaku. Dzięki metodzie inspirowanej chińską kuchnią – blanszowaniu i szybkiemu stir-fry – brokuły zyskują zupełnie nowy wymiar: pozostają chrupiące, intensywnie zielone, pełne aromatu i smaku umami.

Składniki:

  • 1 średni brokuł,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 plasterki imbiru,
  • olej do smażenia (sezamowy lub rzepakowy).

Składniki na sos:

  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • ½ łyżeczki przyprawy typu kucharek (lub bulionu w proszku),
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka sosu rybnego lub sojowego,
  • ½ łyżeczki octu lub soku z cytryny (oryginalnie: jasne wino kulinarne)

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł wkładam do miski z osoloną wodą i odstawiam na 5 minut, łodygę odkrawam i odkładam.
  2. Brokuł dzielę na mniejsze różyczki, łodygę obieram i kroję na plasterki.
  3. W dużym garnku zagotowuję wodę, wrzucam brokuły i blanszuję przez 30 sekund.
  4. Brokuły przekładam do miski z zimną wodą z lodem, zostawiam na chwilę, potem dokładnie odsączam.
  5. W miseczce mieszam wszystkie składniki sosu, czosnek drobno siekam.
  6. Imbir kroję w cienkie plasterki, rozgrzewam 2 łyżki oleju. Na patelni lub w woku, wrzucam czosnek i imbir, smażę przez 30 sekund, aż zaczną pachnieć, dodaję odsączone brokuły i mieszam energicznie przez 1–2 minuty.
  7. Stopniowo wlewam sos i dalej mieszam, smażę jeszcze około 1 minuty, aż brokuły pokryją się szklistą warstwą sosu, na koniec dodaję odrobinę oleju, by wzmocnić efekt błyszczenia.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat