PrzepisTakich ogórków kiszonych jeszcze nie jadłeś. Przepis pochodzi aż z 1895 roku

Takich ogórków kiszonych jeszcze nie jadłeś. Przepis pochodzi aż z 1895 roku

Polska kuchnia ogórkami kiszonymi stoi. I to od bardzo dawna. Przepis, który za moment zobaczysz, pochodzi bowiem z końcówki XIX wieku. To chyba można nazwać naprawdę tradycyjną recepturą! Ogórki kiszone, które dzięki niej stworzysz, są wręcz doskonałe, a sama myśl, że dokładnie takimi samymi zajadali się nasi przodkowie, dodaje im jeszcze szlachetności.

Przepis na ogórki kiszone sprzed niemal 130 lat - Pyszności; foto: Canva
Przepis na ogórki kiszone sprzed niemal 130 lat - Pyszności; foto: Canva

23.05.2023 | aktual.: 23.05.2023 17:55

Ogórki kiszone to nie tylko przekąska nadzwyczaj smaczna, ale również bardzo zdrowa. Są niebywałym wsparciem dla organizmu, regulują poziom cholesterolu we krwi, doskonale wpływają na wygląd skóry czy paznokci. O tych wszystkich zaletach ogórków wiemy zarówno my, jak i nasi przodkowie zamieszkujący tereny Polski w czasach porozbiorowych. Dzisiejszy przepis na ogórki kiszone pochodzi właśnie z tamtych lat — z 1895 roku. 

Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku - Pyszności; foto: Canva
Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku - Pyszności; foto: Canva

Jeśli więc chciałeś rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem domowych kiszonek, to ta receptura będzie dla ciebie wręcz idealna. Chociaż ogórki kiszone były już tworzone znacznie wcześniej — w starożytnej Mezopotamii — to ten przepis i tak jest relatywnie "oldschoolowy". Można więc powiedzieć, że przygotowując tę pyszną przekąskę, wcielasz się w dwie postacie naraz: kucharza i... archeologa!

Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
  • po 1 liściu: winogrona, dębu i wiśni
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek chrzanu
  • baldach kwiatów kopru
  • kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone uwielbiali już nasi przodkowie - Pyszności; foto: Canva
Ogórki kiszone uwielbiali już nasi przodkowie - Pyszności; foto: Canva

Ogórki wyszoruj i umyj pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. W garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Słoiki dokładnie wyczyść i wyparz — to totalny "must have", bez którego cała produkcja domowych kiszonych ogórków może spalić na panewce.

Teraz wyłóż dno słoików dwoma z trzech przygotowanych liści. Na nie połóż ogórki gruntowe, a w wolne przestrzenie wetknij chrzan, czosnek, ziarna pieprzu i kwiaty kopru. Na wierzchu połóż trzeci liść i zalej całość solanką. Słoiki zakręć i odłóż w zacienionym miejscu o temperaturze nie wyższej niż kilkanaście stopni Celsjusza. Po 5 dniach w słoikach będą już na ciebie czekały idealnie smaczne i chrupiące ogórki kiszone. Smacznego!

"Przeznaczone na kwaszenie ogórki trzeba wymoczyć parę godzin w zimnej wodzie, wyłożyć dno baryłki liśćmi winnemi, dębowymi, wiśniowemi i koprem, układać warstwami ogórki przesypując koprem suchym, liśćmi i kładąc gdzieniegdzie ząbek czosnku i strączek pieprzu tureckiego Gdy się baryłka napełni nakłaść na wierzch liści, zakryć denkiem i otworem lać wodę wrzącą soloną" - brzmi oryginalny przepis z 1895 r. ("Kucharz Warszawski")
Wybrane dla Ciebie