Takich ogórków kiszonych jeszcze nie jadłeś. Przepis pochodzi aż z 1895 roku

Polska kuchnia ogórkami kiszonymi stoi. I to od bardzo dawna. Przepis, który za moment zobaczysz, pochodzi bowiem z końcówki XIX wieku. To chyba można nazwać naprawdę tradycyjną recepturą! Ogórki kiszone, które dzięki niej stworzysz, są wręcz doskonałe, a sama myśl, że dokładnie takimi samymi zajadali się nasi przodkowie, dodaje im jeszcze szlachetności.

ObrazekPrzepis na ogórki kiszone sprzed niemal 130 lat - Pyszności; foto: Canva

Ogórki kiszone to nie tylko przekąska nadzwyczaj smaczna, ale również bardzo zdrowa. Są niebywałym wsparciem dla organizmu, regulują poziom cholesterolu we krwi, doskonale wpływają na wygląd skóry czy paznokci. O tych wszystkich zaletach ogórków wiemy zarówno my, jak i nasi przodkowie zamieszkujący tereny Polski w czasach porozbiorowych. Dzisiejszy przepis na ogórki kiszone pochodzi właśnie z tamtych lat — z 1895 roku. 

Obrazek
Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku - Pyszności; foto: Canva

Jeśli więc chciałeś rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem domowych kiszonek, to ta receptura będzie dla ciebie wręcz idealna. Chociaż ogórki kiszone były już tworzone znacznie wcześniej — w starożytnej Mezopotamii — to ten przepis i tak jest relatywnie "oldschoolowy". Można więc powiedzieć, że przygotowując tę pyszną przekąskę, wcielasz się w dwie postacie naraz: kucharza i... archeologa!

Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
  • po 1 liściu: winogrona, dębu i wiśni
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek chrzanu
  • baldach kwiatów kopru
  • kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

Obrazek
Ogórki kiszone uwielbiali już nasi przodkowie - Pyszności; foto: Canva

Ogórki wyszoruj i umyj pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. W garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Słoiki dokładnie wyczyść i wyparz — to totalny "must have", bez którego cała produkcja domowych kiszonych ogórków może spalić na panewce.

Teraz wyłóż dno słoików dwoma z trzech przygotowanych liści. Na nie połóż ogórki gruntowe, a w wolne przestrzenie wetknij chrzan, czosnek, ziarna pieprzu i kwiaty kopru. Na wierzchu połóż trzeci liść i zalej całość solanką. Słoiki zakręć i odłóż w zacienionym miejscu o temperaturze nie wyższej niż kilkanaście stopni Celsjusza. Po 5 dniach w słoikach będą już na ciebie czekały idealnie smaczne i chrupiące ogórki kiszone. Smacznego!

"Przeznaczone na kwaszenie ogórki trzeba wymoczyć parę godzin w zimnej wodzie, wyłożyć dno baryłki liśćmi winnemi, dębowymi, wiśniowemi i koprem, układać warstwami ogórki przesypując koprem suchym, liśćmi i kładąc gdzieniegdzie ząbek czosnku i strączek pieprzu tureckiego Gdy się baryłka napełni nakłaść na wierzch liści, zakryć denkiem i otworem lać wodę wrzącą soloną" - brzmi oryginalny przepis z 1895 r. ("Kucharz Warszawski")
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu