Tańszy z dyskontu czy droższy z cukierni? Zapytaliśmy Polaków, który rogal smakuje im bardziej

Tylko 84 lokale w Poznaniu uzyskały w tym roku prawo do wypieku certyfikowanych rogali świętomarcińskich. Co ciekawe, tego listopada znajdziemy je również w dwóch popularnych dyskontach spożywczych. Który słodki wypiek - bez świadomości pochodzenia - wolą Polacy? Czy rogalik tańszy ze sklepu, ale z certyfikatem będzie lepszy niż autorska wersja z cukierni, mimo że bez niego? Zapytaliśmy o to w sondzie.

Test rogali listopadowychTest rogali listopadowych
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Bez logo, ale z widocznym przekrojem, który ukazuje nadzienie z białego maku, skórki pomarańczowej i orzechów. Rogale w takim anturażu zaserwowaliśmy mieszkańcom Białegostoku. A chętnych do oceny nie brakowało. W końcu to symbol listopada. Na ulice stolice Podlasia wybrał się reporter WP Marek Gorczak.

Najsłynniejszy rogal w listopadzie

Prawdziwy, certyfikowany i kojarzony z Wielkopolską rogal świętomarciński to wypiek, o którym w listopadzie jest naprawdę głośno. Sprzedaje się go na tony. Przy Święcie Niepodległości nikomu nie przeszkadza margaryna w składzie. To wyróżnik produktu oryginalnego. Na fali jego popularności jako wyrobu tradycyjnego od lat wiele cukierni w ofercie ma rogale z białym makiem. Wśród nazw spotkać można przymioty takie jak marcińskie czy listopadowe. Swoją nazwą nawiązują najczęściej do imienin Marcina i tej znamiennej daty. Ale czy przypadkowy przechodzień na ulicach Białegostoku wskaże produkt "tradycyjny" za 7,50 zł i czy "przełknie", że ten droższy (za 24 złote) nie ma wspomnianego certyfikatu? Szczegóły w wideo poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test rogali świętomarcińskich

Ciasto półfrancuskie i margaryna

To, co wyróżnia rogale pieczone w listopadzie, to nadzienie z białego maku. Nie tylko kolor jest inny od tego klasycznego, niebieskiego, który kojarzymy z wypiekami na Boże Narodzenie. Również konsystencja wygląda inaczej - często zawiera bowiem migdały i marcepan, więc jest jednocześnie słodsza i bardziej wilgotna, można rzec nawet, że kleista. Na smak składają się też bakalie, sporo orzechów, a także dekoracje z lukru i drobno posiekanych orzeszków. Kluczowa różnica w przypadku rogali marcińskich i świętomarcińskich to baza ciasta. Otóż w rogalach wypiekanych zgodnie z tradycyjną recepturą do ciasta półfrancuskiego używana jest margaryna. W przypadku innych słodkości to różnego rodzaju modyfikacje ciasta lub składników - np. wykorzystanie masła.

W przypadku dobranych przez nas łakoci - to tańszy produkt był z certyfikatem i został zakupiony w dyskoncie spożywczym, a droższy - w lokalnej cukierni, ale był tylko wariantem rogala marcińskiego. Jakie różnice wskazywali nasi rozmówcy? Zdecydowanie pojawiały się głosy o stopniu słodkości, a także wilgotności ciasta. Co ciekawe, wskazywanie, który rogal jest "tym prawdziwym", "tym z certyfikatem", "tym tańszym" czy "tym z lokalnej cukierni" nie poszło tak łatwo. Jedna z mieszkanek Białegostoku początkowo typowała dobrze, ale później zamieniła zdanie i w naszej zagadce wskazała jednak błędnie.

Niejednoznaczny werdykt

Czy za kulinarną przyjemnością bardziej opowiada się cena, czy może certyfikat? Po naszej sondzie wideo w przypadku rogali świętomarcińskich i marcińskich trudno o jednoznaczne podsumowanie. Otóż bez konkretnej informacji na opakowaniu czy papierowej torby z logo dyskontu, po samym smaku oba produkty znajdą swoich zwolenników. Z pewnością część osób wolałaby opowiedzieć się za certyfikowanymi i uważanymi za tradycyjne, ale jednocześnie nie do końca mając wiedzę, jak one powstają, co mają w składzie i że to nie one są droższe. Jedno jest pewne - przy takiej szczególnej okazji postawmy na słodkości, które nam po prostu odpowiadają smakiem i na które w danym momencie możemy sobie pozwolić.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟