Te złote granulki wzmocnią odporność przed zimą. W tym roku powiedz "nie" przeziębieniom
Pyłek pszczeli to prawdziwa bomba drogocennych właściwości. Produkt ten charakteryzuje się bardzo bogatym składem chemicznym - zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Od dawna zachwycamy się miodem, ale zapomnieliśmy, że to niejedyny produkt pszczeli, który może pozytywnie wpłynąć na zdrowie.
29.08.2023 17:16
Pyłek pszczeli posiada wiele prozdrowotnych właściwości, które stawiają go wysoko na liście tzw. superfoods. W starożytności uważano, że wydłuża życie. Dzisiaj wiadomo, że produkt ten to prawdziwa bomba wielu substancji odżywczych i związków, które w pozytywny sposób oddziałują na nasz organizm.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest pyłek pszczeli? Gdzie można go kupić i ile kosztuje?
Pyłek pszczeli (kwiatowy) stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Pszczoły, zbierając pyłek, mieszają go ze śliną i nektarem. Następnie przenoszą go do ula w postaci tzw. obnóży i składają w komórkach plastra. Ten przeniesiony do ula pyłek w formie obnóży jest właśnie nazywany pyłkiem pszczelim.
Pyłek pszczeli jest dostępny w sklepach pszczelarskich oraz w sprzedaży internetowej, najczęściej na stronach oferujących produkty pszczele. Kilogramowe opakowanie pyłku kosztuje od ok. 50 zł. Mniejsze, np. 100-gramowe kosztują od ok. 10 zł. Dzienne spożycie pyłku pszczelego (w przypadku osób dorosłych) nie powinno przekraczać 40 gramów.
Jak spożywać pyłek? Najlepiej jest rozpuścić go w wodzie - wtedy charakteryzuje się lepszą przyswajalnością. Zaleca się więc wymieszanie pyłku w ciepłej, ale nie gorącej wodzie (dwie łyżeczki pyłku na pół szklanki wody). Dobrze jest zrobić to wieczorem i wypić mieszaninę rano, na czczo.
Właściwości prozdrowotne pyłku kwiatowego
Pyłek pszczeli zaliczany jest do grona superfood, czyli żywności zawierającej bardzo cenne i wyjątkowe składniki odżywcze. Produkt ten jest źródłem aminokwasów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, katechin, flawonoidów, witamin z grupy B oraz C, D, E, a także minerałów: żelaza, cynku, magnezu, selenu, krzemu i wapnia. Związki te sprawiają, że pyłek pszczeli wykazuje działania przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne.
Pyłek pszczeli pozytywnie wpływa na odporność. Przyjmując pyłek profilaktycznie, możemy zapobiec występowaniu chorób przeziębieniowych oraz grypy, a w przypadku zachorowania pyłek pomoże szybciej wrócić do zdrowia i złagodzić przebieg infekcji. Pyłek pszczeli działa też ochronnie na tkankę wątroby, wspomagając jej odbudowę, reguluje procesy trawienne, a także zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie oraz wzmacnia system nerwowy.