Te złote granulki wzmocnią odporność przed zimą. W tym roku powiedz "nie" przeziębieniom

Pyłek pszczeli to prawdziwa bomba drogocennych właściwości. Produkt ten charakteryzuje się bardzo bogatym składem chemicznym - zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Od dawna zachwycamy się miodem, ale zapomnieliśmy, że to niejedyny produkt pszczeli, który może pozytywnie wpłynąć na zdrowie.

Złote granulki pomogą zwalczyć infekcjęZłote granulki pomogą zwalczyć infekcję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pyłek pszczeli posiada wiele prozdrowotnych właściwości, które stawiają go wysoko na liście tzw. superfoods. W starożytności uważano, że wydłuża życie. Dzisiaj wiadomo, że produkt ten to prawdziwa bomba wielu substancji odżywczych i związków, które w pozytywny sposób oddziałują na nasz organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Czym jest pyłek pszczeli? Gdzie można go kupić i ile kosztuje?

Pyłek pszczeli (kwiatowy) stanowią męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Pszczoły, zbierając pyłek, mieszają go ze śliną i nektarem. Następnie przenoszą go do ula w postaci tzw. obnóży i składają w komórkach plastra. Ten przeniesiony do ula pyłek w formie obnóży jest właśnie nazywany pyłkiem pszczelim.

Pyłek pszczeli jest dostępny w sklepach pszczelarskich oraz w sprzedaży internetowej, najczęściej na stronach oferujących produkty pszczele. Kilogramowe opakowanie pyłku kosztuje od ok. 50 zł. Mniejsze, np. 100-gramowe kosztują od ok. 10 zł. Dzienne spożycie pyłku pszczelego (w przypadku osób dorosłych) nie powinno przekraczać 40 gramów.

Jak spożywać pyłek? Najlepiej jest rozpuścić go w wodzie - wtedy charakteryzuje się lepszą przyswajalnością. Zaleca się więc wymieszanie pyłku w ciepłej, ale nie gorącej wodzie (dwie łyżeczki pyłku na pół szklanki wody). Dobrze jest zrobić to wieczorem i wypić mieszaninę rano, na czczo.

Pyłek pszczeli zaliczany jest do superfood
Pyłek pszczeli zaliczany jest do superfood © Pixabay

Właściwości prozdrowotne pyłku kwiatowego

Pyłek pszczeli zaliczany jest do grona superfood, czyli żywności zawierającej bardzo cenne i wyjątkowe składniki odżywcze. Produkt ten jest źródłem aminokwasów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, katechin, flawonoidów, witamin z grupy B oraz C, D, E, a także minerałów: żelaza, cynku, magnezu, selenu, krzemu i wapnia. Związki te sprawiają, że pyłek pszczeli wykazuje działania przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne.

Pyłek pszczeli pozytywnie wpływa na odporność. Przyjmując pyłek profilaktycznie, możemy zapobiec występowaniu chorób przeziębieniowych oraz grypy, a w przypadku zachorowania pyłek pomoże szybciej wrócić do zdrowia i złagodzić przebieg infekcji. Pyłek pszczeli działa też ochronnie na tkankę wątroby, wspomagając jej odbudowę, reguluje procesy trawienne, a także zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie oraz wzmacnia system nerwowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej