PoradyTęczowy połysk na wędlinie. Niewielu wie, co oznacza i czy jest bezpieczna do jedzenia

Tęczowy połysk na wędlinie. Niewielu wie, co oznacza i czy jest bezpieczna do jedzenia

Wędliny to popularny dodatek do kanapek, a wiele osób szynkę dorzuca chętnie również do jajecznicy, omletów i zapiekanek. Zdarza się jednak, że na powierzchni mięsa dostrzec można tęczowy połysk, kojarzony ze śladami po benzynie. Co oznacza i czy taką wędlinę można bezpiecznie zjeść?

Co oznacza tęcza na wędlinie
Co oznacza tęcza na wędlinie
Źródło zdjęć: © Facebook

Niektóre wędliny, czy to kupowane na wagę, czy w paczkach, mogą przybierać tęczowy kolor na sklepowej półce. Również te przygotowywane w domu mogą wyglądać podobnie. Wielu ludzi zastanawia się, czy taki efekt oznacza, że wędlina jest niesmaczna lub zepsuta, co wzbudza ich niepokój przed jej spożywaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybrać dobrą wędlinę?

Wędliny są źródłem białka, ale mogą zawierać dużo tłuszczu, soli oraz konserwanty, które mogą mieć niekorzystne działanie na zdrowie. Dlatego też nie powinny być podstawą naszego menu. Jeżeli jednak trudno ci sobie wyobrazić kanapkę bez szynki, zwróć szczególną uwagę na jakość wybieranego produktu.

wędliny
wędliny © Adobe Stock | Slawek Nadra

Najlepszymi wyborami są wędliny o wysokiej zawartości mięsa - przynajmniej 80 proc. Im większy udział mięsa, tym mniej sztucznych dodatków. Wędliny o składzie mieszczącym się wokół 50 proc. to raczej wyroby mięsopodobne. Wybieraj te, które produkują 100 g z 120 g mięsa i dodatkowo są wędzone naturalnym dymem.

Wędlinę możesz przygotować również samodzielnie w domu. Możesz postawić na przykład na pieczony schab. Dzięki temu masz pełną kontrolę nad jakością.

Tęczowy połysk na wędlinie

To zjawisko, które możemy zaobserwować na wielu produktach spożywczych, zwłaszcza na mięsie i wędlinach, ma swoją naukową podstawę. Tęczowy połysk powstaje w wyniku zjawiska zwanego dyfrakcją światła. Oznacza to, że światło padając na powierzchnię mięsa, odbija się od jego włókien mięśniowych i białek, tworząc tęczowe spektrum barw. Wędliny z tęczowym połyskiem są bezpieczne do spożycia.

Wędlina z połyskiem - Pyszności
Wędlina z połyskiem - Pyszności© Reddit

Podczas krojenia, włókna mięśniowe się przestawiają. Światło, które pada, ulega specyficznemu załamaniu, co sprawia, że widzimy tęczowy efekt na powierzchni wędliny. Naturalna budowa mięśni, złożona z wielu cienkich włókien, działa jak pryzmat, rozszczepiając światło na poszczególne kolory. Im cieńsze plasterki, tym większa szansa na zaobserwowanie tęczowego połysku, ponieważ światło ma większą powierzchnię do odbicia. Sól, azotany i azotyny używane do peklowania mięsa mogą wzmocnić ten efekt, zachowując strukturę mięsa i zwiększając intensywność odbicia światła.

poradywędlinytęcza

Wybrane dla Ciebie