Tego nie jedz przed opalaniem. Możesz nabawić się poparzeń
Już za chwilę promienie słoneczne zachęcą wiele osób do opalania. Poza nakryciem głowy czy kremu z filtrem warto też zadbać o... odpowiednią dietę przed zażyciem słonecznej kąpieli. Istnieją pewne grupy substancji, które uwrażliwiają skórę na działanie promieniowania słonecznego, czego wynikiem mogą być nieprzyjemne reakcje fotoalergiczne oraz fototoksyczne.
03.06.2024 | aktual.: 03.06.2024 21:20
Reakcje fototoksyczne i fotoalergiczne zaliczane są do chorób skóry, które występują przy obecności określonych czynników zewnętrznych - promieniowa słonecznego i fotouczulających kosmetyków, leków, ziół czy owoców (co istotne, same substancje fotouczulające nie są szkodliwe dla naszej skóry - stają się takie dopiero w połączeniu z promieniowaniem słonecznym). Reakcja fototoksyczna i fotoalergiczna różnią się mechanizmem powstawania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fotoalergia i fototoksyczność
Reakcja fotoalergiczna dotyka niektórych osób (predysponowanych), ta fototoksyczna występuje częściej i może dotknąć każdą osobę, która miała kontakt ze związkiem fototoksycznym (obecnym w określonych grupach produktów, o których poniżej). Ten pochłania promieniowanie, w wyniku czego powstają toksyczne czynniki uszkadzające komórki i dochodzi do reakcji zapalnej. Reakcja ta pojawia się bezpośrednio po kontakcie lub do kilku godzin od każdorazowej ekspozycji, a objawy podobne są do oparzenia słonecznego - zaczerwienienie, obrzęk oraz pęcherze, pieczenie.
Warto wiedzieć, że fotouczulające produkty spożywcze działają również od wewnątrz. Oznacza to, że reakcja może pojawić się nie tylko w wyniku kontaktu danej substancji ze skórą (i promieniowania słonecznego), ale też przez zjedzenie fotouczulającego produktu czy wypicie naparu z fotouczulających ziół. Liczy się również dawka - czym innym jest litr soku marchewkowego, a czym innym ugotowany kawałek marchewki w zupie.
Zobacz także
Fotouczulające jedzenie. Tego nie jedz przed wyjściem na słońce
Po spożyciu marchewki lub soku z marchewki (lub po kontakcie skóry z sokiem z tego warzywa) i wystawieniu ciała na działanie promieni słonecznych mogą pojawić się reakcje alergiczne. Podobnie działają: pasternak i pietruszka, koper włoski, seler i seler naciowy oraz soki z tych warzyw. Wśród owoców natomiast do grupy fotouczulujących zalicza się cytrusy (dlatego też reakcje alergiczne nazwa się "chorobą limonkową). Fotouczulujące są: figa, grejpfrut, mandarynki, pomarańcze i gorzkie pomarańcze, cytryna i soki z nich wyciśnięte.
Fotouczulająco działają też przyprawy: imbir, czosnek, lubczyk kminek, koperek, gorczyca. Spożywane w formie dodatku do dań nie powinny zaszkodzić, gdyż ilość fotouczulającej substancji jest za niska, ale warto pamiętać, by nie stosować przed opalaniem mgiełek, maseczek, kremów, które mają w składzie te produkty. Natomiast spośród ziół, których spożywanie lub stosowanie na skórę przed opalniem może wywołać reakcję, wskazać należy: skrzyp polny, dziurawiec, rumianek, nawłoć pospolitą, nagietek lekarski czy krwawnik pospolity. Warto też pamiętać, że fotouczulująco działają niektóre leki i kosmetyki.