To najgorsza pora na jedzenie makaronu. Przez to masz uczucie ciężkości

Wzdęcia po posiłku to problem, z którym zmaga się wiele osób. Okazuje się jednak, że winny nie zawsze jest sam makaron, lecz… pora, o której go jesz. Sprawdź, kiedy lepiej nie sięgać po ten składnik włoskiej kuchni, by uniknąć uczucia ciężkości i cieszyć się lekkim brzuchem.

O jakiej porze jeść makaron, a kiedy lepiej go unikać?O jakiej porze jeść makaron, a kiedy lepiej go unikać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Najgorsza pora na jedzenie makaronu i nie tylko

Miłośnicy makaronu często wybierają go jako smaczny wieczorny posiłek. Jednak taki nawyk może prowadzić do porannych wzdęć. Powodem jest gluten, obecny w makaronie, który jest trudny do strawienia. Gluten to białko znajdujące się w pszenicy, a jego trawienie stanowi wyzwanie dla naszych jelit.

Ziemniaczana babka z kurczakiem i pieczarkami. Pomysł na obiad prosto z piekarnika

Spożywanie na kolację ciężkich potraw, bogatych w gluten, obciąża układ pokarmowy. W nocy, podobnie jak ty, twój układ pokarmowy potrzebuje odpoczynku, przez co trawienie jest wolniejsze i mniej efektywne. Aby więc uniknąć porannego dyskomfortu, warto postawić na lekki wieczorny posiłek, a makaron zjeść na lunch lub obiad.

Jak unikać porannych wzdęć?

Jeśli nie potrafisz odmówić sobie ulubionej pizzy, możesz spróbować pójść na pewien kompromis. Spróbuj zjeść tylko połowę pizzy i dodać do niej sałatę albo sałatkę z pomidorów. Dzięki temu można cieszyć się przysmakami, nie obciążając nadmiernie układu pokarmowego. Jedna pizza odpowiada ilości węglowodanów zawartych w całej bagietce. To ogromne obciążenie dla jelit, zarówno pod względem glukozy, jak i glutenu.

Chociaż pizza i potrawy z makaronem są kuszące, przed snem lepiej postawić na warzywa, chude białka lub sałatki, a omijać dania wysokoprzetworzone i o dużej zawartości glutenu. Przestrzegając tych prostych zasad, można uniknąć uczucia wzdęcia i zyskać energię na nowy dzień.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀