To najlepsza marynata do grzybów. Wychodzą pełne smaku, ale nie za ostre

Tuż obok ogórków i papryki, jednym z ulubionych przetworów są właśnie grzyby. Po zalaniu specjalną marynatą, która podkreśli ich leśny smak, staną się tak pyszne, że o słoik poprosi cię cała rodzina.

Metoda 4:1 sprawi, ze twoje grzyby wyjdą idealneMetoda 4:1 sprawi, ze twoje grzyby wyjdą idealne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Łazarczyk

Jeśli po udanym grzybobraniu w twojej kuchni stanie koszyk wypełniony borowikami, podgrzybkami i maślakami i nie wiesz co z nich przyrządzić, to grzyby w octowej marynacie będą świetnym pomysłem. W ten sposób przedłużysz ich żywotność i nadasz im charakterystyczny smak, który szybko odnajdzie się na twoim stole, na przykład jako dodatek do śniadań lub przekąska na przyjęcia. Dzięki metodzie 4:1 uzyskasz idealnie wyważony smak, a twoje grzyby nie będą ani mdłe, ani zbyt wyraziste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Metoda marynowania grzybów 4:1

Metoda 4:1, czyli cztery części wody i jedna część octu, to sprawdzony domowy sposób na pyszną, wyważoną zalewę do marynowania grzybów, a szczególnie borowików, podgrzybków i maślaków. Taką proporcję stosowały już nasze babcie – bo dzięki niej grzyby nie są ani zbyt kwaśne, ani zbyt łagodne. Zalewa przygotowana w ten sposób ma przyjemny, lekko octowy smak, który nie dominuje, ale pięknie podkreśla aromat leśnych grzybów. Do garnka z wodą i octem dodaje się zazwyczaj kilka liści laurowych, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz odrobinę cukru lub miodu – to właśnie one nadają całości delikatnie słodkawy, domowy charakter.

Przepis na marynatę do grzybów

Składniki na grzyby i dodatki do słoików:

  • 1 kg świeżych grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Składniki na zalewę:

  • 800 ml wody,
  • 200 ml octu,
  • 40 g cukru,
  • 5 g soli,
  • 3 sztuki liści laurowych,
  • 6 sztuk ziela angielskiego,
  • 6 sztuk pieprzu czarnego ziarnistego,
  • 10 g gorczycy białej.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść grzyby z piasku i igliwia, większe pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj wodę z odrobiną soli i szczyptą pieprzu, wrzuć grzyby i gotuj przez piętnaście minut.
  3. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  4. W międzyczasie w drugim garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
  5. Gotuj przez pięć minut na małym ogniu.
  6. Do wyparzonych słoików włóż plasterki cebuli i marchwi, wsyp po pół łyżeczki gorczycy, ułóż grzyby, zalej wszystko gorącą zalewą tak, aby przykryła składniki.
  7. Zakręć słoiki czystymi pokrywkami i pasteryzuj przez piętnaście minut w wodzie o temperaturze około 90 stopni Celsjusza.
  8. Następnie ostudź i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥