To najlepsza marynata do grzybów. Wychodzą pełne smaku, ale nie za ostre
Tuż obok ogórków i papryki, jednym z ulubionych przetworów są właśnie grzyby. Po zalaniu specjalną marynatą, która podkreśli ich leśny smak, staną się tak pyszne, że o słoik poprosi cię cała rodzina.
Jeśli po udanym grzybobraniu w twojej kuchni stanie koszyk wypełniony borowikami, podgrzybkami i maślakami i nie wiesz co z nich przyrządzić, to grzyby w octowej marynacie będą świetnym pomysłem. W ten sposób przedłużysz ich żywotność i nadasz im charakterystyczny smak, który szybko odnajdzie się na twoim stole, na przykład jako dodatek do śniadań lub przekąska na przyjęcia. Dzięki metodzie 4:1 uzyskasz idealnie wyważony smak, a twoje grzyby nie będą ani mdłe, ani zbyt wyraziste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo
Metoda marynowania grzybów 4:1
Metoda 4:1, czyli cztery części wody i jedna część octu, to sprawdzony domowy sposób na pyszną, wyważoną zalewę do marynowania grzybów, a szczególnie borowików, podgrzybków i maślaków. Taką proporcję stosowały już nasze babcie – bo dzięki niej grzyby nie są ani zbyt kwaśne, ani zbyt łagodne. Zalewa przygotowana w ten sposób ma przyjemny, lekko octowy smak, który nie dominuje, ale pięknie podkreśla aromat leśnych grzybów. Do garnka z wodą i octem dodaje się zazwyczaj kilka liści laurowych, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz odrobinę cukru lub miodu – to właśnie one nadają całości delikatnie słodkawy, domowy charakter.
Przepis na marynatę do grzybów
Składniki na grzyby i dodatki do słoików:
- 1 kg świeżych grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Składniki na zalewę:
- 800 ml wody,
- 200 ml octu,
- 40 g cukru,
- 5 g soli,
- 3 sztuki liści laurowych,
- 6 sztuk ziela angielskiego,
- 6 sztuk pieprzu czarnego ziarnistego,
- 10 g gorczycy białej.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyść grzyby z piasku i igliwia, większe pokrój na mniejsze kawałki.
- Zagotuj wodę z odrobiną soli i szczyptą pieprzu, wrzuć grzyby i gotuj przez piętnaście minut.
- Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie w drugim garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
- Gotuj przez pięć minut na małym ogniu.
- Do wyparzonych słoików włóż plasterki cebuli i marchwi, wsyp po pół łyżeczki gorczycy, ułóż grzyby, zalej wszystko gorącą zalewą tak, aby przykryła składniki.
- Zakręć słoiki czystymi pokrywkami i pasteryzuj przez piętnaście minut w wodzie o temperaturze około 90 stopni Celsjusza.
- Następnie ostudź i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.