To najlepsza marynata do grzybów. Wychodzą pełne smaku, ale nie za ostre

Tuż obok ogórków i papryki, jednym z ulubionych przetworów są właśnie grzyby. Po zalaniu specjalną marynatą, która podkreśli ich leśny smak, staną się tak pyszne, że o słoik poprosi cię cała rodzina.

Metoda 4:1 sprawi, ze twoje grzyby wyjdą idealneMetoda 4:1 sprawi, ze twoje grzyby wyjdą idealne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Łazarczyk

Jeśli po udanym grzybobraniu w twojej kuchni stanie koszyk wypełniony borowikami, podgrzybkami i maślakami i nie wiesz co z nich przyrządzić, to grzyby w octowej marynacie będą świetnym pomysłem. W ten sposób przedłużysz ich żywotność i nadasz im charakterystyczny smak, który szybko odnajdzie się na twoim stole, na przykład jako dodatek do śniadań lub przekąska na przyjęcia. Dzięki metodzie 4:1 uzyskasz idealnie wyważony smak, a twoje grzyby nie będą ani mdłe, ani zbyt wyraziste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Metoda marynowania grzybów 4:1

Metoda 4:1, czyli cztery części wody i jedna część octu, to sprawdzony domowy sposób na pyszną, wyważoną zalewę do marynowania grzybów, a szczególnie borowików, podgrzybków i maślaków. Taką proporcję stosowały już nasze babcie – bo dzięki niej grzyby nie są ani zbyt kwaśne, ani zbyt łagodne. Zalewa przygotowana w ten sposób ma przyjemny, lekko octowy smak, który nie dominuje, ale pięknie podkreśla aromat leśnych grzybów. Do garnka z wodą i octem dodaje się zazwyczaj kilka liści laurowych, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz odrobinę cukru lub miodu – to właśnie one nadają całości delikatnie słodkawy, domowy charakter.

Przepis na marynatę do grzybów

Składniki na grzyby i dodatki do słoików:

  • 1 kg świeżych grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Składniki na zalewę:

  • 800 ml wody,
  • 200 ml octu,
  • 40 g cukru,
  • 5 g soli,
  • 3 sztuki liści laurowych,
  • 6 sztuk ziela angielskiego,
  • 6 sztuk pieprzu czarnego ziarnistego,
  • 10 g gorczycy białej.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść grzyby z piasku i igliwia, większe pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj wodę z odrobiną soli i szczyptą pieprzu, wrzuć grzyby i gotuj przez piętnaście minut.
  3. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  4. W międzyczasie w drugim garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
  5. Gotuj przez pięć minut na małym ogniu.
  6. Do wyparzonych słoików włóż plasterki cebuli i marchwi, wsyp po pół łyżeczki gorczycy, ułóż grzyby, zalej wszystko gorącą zalewą tak, aby przykryła składniki.
  7. Zakręć słoiki czystymi pokrywkami i pasteryzuj przez piętnaście minut w wodzie o temperaturze około 90 stopni Celsjusza.
  8. Następnie ostudź i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości