Wirtualna Polska

8 trików kuchennych z zeszytów naszych babć. Do smażonych pączków warto dodać ziemniaka

8 trików kuchennych z zeszytów naszych babć. Do smażonych pączków warto dodać ziemniaka

Nikt nie zna się na gotowaniu tak jak nasze babcie. Ich kuchnia smakuje polskością, miłością i prawdziwą magią.

Wirtualna Polska

I dzisiaj chcę uchylić rąbka tajemnicy, zdradzając kilka trików kulinarnych naszych seniorek. Z pewnością się przydadzą ?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#1 Smażenie pączków

W trakcie smażenia pączków, olej jest zbyt gorący i nie wiesz co robić?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Odpowiedzią na Twoje problemy jest kawałek surowego ziemniaka, który skutecznie pomoże Ci usmażyć na złocisty kolor pozostałe pączki.

#2 Chrupiąca skórka kurczaka

Chcesz przygotować perfekcyjnego kurczaka na rodzinny obiad?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jeśli masz zamiar zapiekać go w piekarniku, przed włożeniem do piekarnika, posmaruj go śmietaną, masłem lub miodem!

#3 Problemy z babką

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Nie pominęłaś żadnego składnika i babka ładnie wyrosła, ale co z tego skoro nie chce wyjść z formy?

Rozwiązanie jest bardzo proste. Owiń formę zwilżonym ręcznikiem lub ściereczką i odwróć do góry dnem. Babka błyskawicznie pojawi się na kuchennym blacie!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#4 Omlet chmurka z patelni

Aby Twój omlet był puszysty i lekki, do ubitych jaj dodaj trochę mleka lub oliwę. Wykorzystując drugi składnik, będziesz mieć pewność, że jajeczna mieszanka nie przywrze do nagrzanego naczynia.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#5 Puszysty sernik

Była już mowa o puszystym omlecie, czas więc na puszysty sernik. Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku dodanie do serowej masy kilka łyżek bitej śmietany.

#6 Idealne kruche ciasto

Ciągle zastanawiasz się, co takiego babcia dodawała do ciasta kruchego, że za każdym razem było idealne pod każdym względem?

Odpowiedzią na te pytania może być kilka kropel ajerkoniaku.

#7 Gotowanie jajek

Gotujesz jajka i nie chcesz, aby podczas tego procesu pękły? Co więcej, zależy Ci, aby obierały się bez przeszkód?

Wszystko co musisz zrobić, to dodać łyżeczkę soli do do gotującej się wody.

#8 Zachowaj świeżość ziół na dłużej

Takie zioła jak pietruszka, szczypiorek, czy też koperek, najlepiej przechowywać w lekko osolonej wodzie. Tym samym z pewnością wydłużysz ich przydatność!

A może znasz jakiś ciekawy trik, który chciałabyś dodać do tej listy?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×