in

8 trików kuchennych z zeszytów naszych babć. Do smażonych pączków warto dodać ziemniaka

Nikt nie zna się na gotowaniu tak jak nasze babcie. Ich kuchnia smakuje polskością, miłością i prawdziwą magią.

I dzisiaj chcę uchylić rąbka tajemnicy, zdradzając kilka trików kulinarnych naszych seniorek. Z pewnością się przydadzą 👍

#1 Smażenie pączków

W trakcie smażenia pączków, olej jest zbyt gorący i nie wiesz co robić?

Odpowiedzią na Twoje problemy jest kawałek surowego ziemniaka, który skutecznie pomoże Ci usmażyć na złocisty kolor pozostałe pączki.

#2 Chrupiąca skórka kurczaka

Chcesz przygotować perfekcyjnego kurczaka na rodzinny obiad?

Jeśli masz zamiar zapiekać go w piekarniku, przed włożeniem do piekarnika, posmaruj go śmietaną, masłem lub miodem!

Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna
Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Da się to poczuć szcze...

#3 Problemy z babką

Nie pominęłaś żadnego składnika i babka ładnie wyrosła, ale co z tego skoro nie chce wyjść z formy?

Rozwiązanie jest bardzo proste. Owiń formę zwilżonym ręcznikiem lub ściereczką i odwróć do góry dnem. Babka błyskawicznie pojawi się na kuchennym blacie!

#4 Omlet chmurka z patelni

Aby Twój omlet był puszysty i lekki, do ubitych jaj dodaj trochę mleka lub oliwę. Wykorzystując drugi składnik, będziesz mieć pewność, że jajeczna mieszanka nie przywrze do nagrzanego naczynia.

#5 Puszysty sernik

Była już mowa o puszystym omlecie, czas więc na puszysty sernik. Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku dodanie do serowej masy kilka łyżek bitej śmietany.

#6 Idealne kruche ciasto

Jak wybrać arbuza, aby był strzałem w 10
Jak wybrać arbuza, aby był strzałem w 10

Tym razem zdradzę Ci jak wybrać arbuza, aby w pełni sp...

Ciągle zastanawiasz się, co takiego babcia dodawała do ciasta kruchego, że za każdym razem było idealne pod każdym względem?

Odpowiedzią na te pytania może być kilka kropel ajerkoniaku.

#7 Gotowanie jajek

Gotujesz jajka i nie chcesz, aby podczas tego procesu pękły? Co więcej, zależy Ci, aby obierały się bez przeszkód?

Wszystko co musisz zrobić, to dodać łyżeczkę soli do do gotującej się wody.

#8 Zachowaj świeżość ziół na dłużej

Takie zioła jak pietruszka, szczypiorek, czy też koperek, najlepiej przechowywać w lekko osolonej wodzie. Tym samym z pewnością wydłużysz ich przydatność!

A może znasz jakiś ciekawy trik, który chciałabyś dodać do tej listy?