Porady8 trików kuchennych z zeszytów naszych babć. Do smażonych pączków warto dodać ziemniaka

8 trików kuchennych z zeszytów naszych babć. Do smażonych pączków warto dodać ziemniaka

8 trików kuchennych z zeszytów naszych babć. Do smażonych pączków warto dodać ziemniaka
Frania
15.02.2019 10:42

Nikt nie zna się na gotowaniu tak jak nasze babcie. Ich kuchnia smakuje polskością, miłością i prawdziwą magią.

I dzisiaj chcę uchylić rąbka tajemnicy, zdradzając kilka trików kulinarnych naszych seniorek. Z pewnością się przydadzą ?

#1 Smażenie pączków

Obraz

W trakcie smażenia pączków, olej jest zbyt gorący i nie wiesz co robić?

Odpowiedzią na Twoje problemy jest kawałek surowego ziemniaka, który skutecznie pomoże Ci usmażyć na złocisty kolor pozostałe pączki.

#2 Chrupiąca skórka kurczaka

Obraz

Chcesz przygotować perfekcyjnego kurczaka na rodzinny obiad?

Jeśli masz zamiar zapiekać go w piekarniku, przed włożeniem do piekarnika, posmaruj go śmietaną, masłem lub miodem!

#3 Problemy z babką

Obraz

Nie pominęłaś żadnego składnika i babka ładnie wyrosła, ale co z tego skoro nie chce wyjść z formy?

Rozwiązanie jest bardzo proste. Owiń formę zwilżonym ręcznikiem lub ściereczką i odwróć do góry dnem. Babka błyskawicznie pojawi się na kuchennym blacie!

#4 Omlet chmurka z patelni

Obraz

Aby Twój omlet był puszysty i lekki, do ubitych jaj dodaj trochę mleka lub oliwę. Wykorzystując drugi składnik, będziesz mieć pewność, że jajeczna mieszanka nie przywrze do nagrzanego naczynia.

#5 Puszysty sernik

Obraz

Była już mowa o puszystym omlecie, czas więc na puszysty sernik. Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku dodanie do serowej masy kilka łyżek bitej śmietany.

#6 Idealne kruche ciasto

Obraz

Ciągle zastanawiasz się, co takiego babcia dodawała do ciasta kruchego, że za każdym razem było idealne pod każdym względem?

Odpowiedzią na te pytania może być kilka kropel ajerkoniaku.

#7 Gotowanie jajek

Obraz

Gotujesz jajka i nie chcesz, aby podczas tego procesu pękły? Co więcej, zależy Ci, aby obierały się bez przeszkód?

Wszystko co musisz zrobić, to dodać łyżeczkę soli do do gotującej się wody.

#8 Zachowaj świeżość ziół na dłużej

Obraz

Takie zioła jak pietruszka, szczypiorek, czy też koperek, najlepiej przechowywać w lekko osolonej wodzie. Tym samym z pewnością wydłużysz ich przydatność!

A może znasz jakiś ciekawy trik, który chciałabyś dodać do tej listy?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także