Trudno uwierzyć, jak Szwedzi parzą kawę. Przekonują, że jest pyszna, ale nie każdy ma odwagę spróbować

Podczas gdy my kłócimy się o to, czy lepsza jest kawa czarna, czy z mlekiem, Szwedzi kręcą głowami z niedowierzaniem i mruczą pod nosem kwestię: co wy wiecie o kawowych kontrowersjach? Kiedy dowiesz się, jak przygotowuje się tradycyjną szwedzką kawę, możesz dojść do podobnych wniosków.

Szwedzi piją wyjątkową kawę. Odważyłbyś się?Szwedzi piją wyjątkową kawę. Odważyłbyś się?
Źródło zdjęć: © Canva

Ortodoksyjni kawosze nie rozumieją picia kawy z dodatkami. Według nich jedynym słusznym rodzajem kawy jest mała czarna — bez cukru, bez mleka, bez śmietanki, a już na pewno bez syropów smakowych czy innych tego rodzaju urozmaiceń. Wychodzą z założenia, że kawa to nie tylko napój: to tradycja, historia i symbol. Tymczasem Szwedzi, którzy również chcą pić kawę jak za dawnych lat, zupełnie się z ich podejściem nie zgodzą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki skrywają przepyszną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Tradycyjna kawa szwedzka, taka, której historia sięga stu lat wstecz (kiedy to ziarna kawowca były w Szwecji jeszcze dosyć marnej jakości), zawiera pewien bardzo kontrowersyjny dodatek. Jajko. I teraz tak: zapewne myślisz, że chodzi tu jedynie o żółtko i białko. Po taką kawę sięgają jednak Wietnamczycy. Szwedzi poszli krok dalej i do kawy dodają nawet skorupkę. Szok? Niedowierzanie? Spokojnie, już wszystko tłumaczymy.

Szwedzka kawa z jajkiem

Skoro dodatek śmietanki stanowi dla polskich kawoszy pewnego rodzaju profanację, kawa z jajkiem będzie dla nich prawdziwym szokiem. A jednak to właśnie tak przygotowują poranny napój niektórzy Szwedzi. Żeby poznać przyczynę, należy cofnąć się o 100 lat. W pierwszej połowie XX wieku jakość kawy w Szwecji wołała o pomstę do nieba: była kwaśna i gorzka. I coś trzeba było na to zaradzić.

Kawa z jajkiem - czy takie coś przeszłoby w Polsce?
Kawa z jajkiem - czy takie coś przeszłoby w Polsce? © Canva | franz12

Szwedzi postanowili dodawać do kawy jajko. Rozbite, razem ze skorupką. "Środek" jajka (a konkretnie białko) sprawia, że kawa zatraca swoją naturalną gorycz. Skorupki natomiast regulują kwasowość napoju, wchłaniając obecne w nim garbniki i zanieczyszczenia. Oczywiście na koniec należy przecedzić napar. I tak oto powstaje szwedzka kawa z jajkiem.

Czy kawa z jajkiem jest bezpieczna?

W społeczeństwie kojarzącym (poniekąd słusznie) skorupki jajek z salmonellą, picie kawy po szwedzku może się wydawać igraniem z ogniem. Rzeczywiście, jeśli chcesz spożywać taki napój, musisz zadbać o to, by był on porządnie zagotowany. Na wszelki wypadek korzystaj również z naświetlanych jajek, w których to producent zadbał o pozbycie się potencjalnego bakteryjnego zagrożenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej