Trudno uwierzyć, jak Szwedzi parzą kawę. Przekonują, że jest pyszna, ale nie każdy ma odwagę spróbować
Podczas gdy my kłócimy się o to, czy lepsza jest kawa czarna, czy z mlekiem, Szwedzi kręcą głowami z niedowierzaniem i mruczą pod nosem kwestię: co wy wiecie o kawowych kontrowersjach? Kiedy dowiesz się, jak przygotowuje się tradycyjną szwedzką kawę, możesz dojść do podobnych wniosków.
10.04.2024 09:40
Ortodoksyjni kawosze nie rozumieją picia kawy z dodatkami. Według nich jedynym słusznym rodzajem kawy jest mała czarna — bez cukru, bez mleka, bez śmietanki, a już na pewno bez syropów smakowych czy innych tego rodzaju urozmaiceń. Wychodzą z założenia, że kawa to nie tylko napój: to tradycja, historia i symbol. Tymczasem Szwedzi, którzy również chcą pić kawę jak za dawnych lat, zupełnie się z ich podejściem nie zgodzą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjna kawa szwedzka, taka, której historia sięga stu lat wstecz (kiedy to ziarna kawowca były w Szwecji jeszcze dosyć marnej jakości), zawiera pewien bardzo kontrowersyjny dodatek. Jajko. I teraz tak: zapewne myślisz, że chodzi tu jedynie o żółtko i białko. Po taką kawę sięgają jednak Wietnamczycy. Szwedzi poszli krok dalej i do kawy dodają nawet skorupkę. Szok? Niedowierzanie? Spokojnie, już wszystko tłumaczymy.
Szwedzka kawa z jajkiem
Skoro dodatek śmietanki stanowi dla polskich kawoszy pewnego rodzaju profanację, kawa z jajkiem będzie dla nich prawdziwym szokiem. A jednak to właśnie tak przygotowują poranny napój niektórzy Szwedzi. Żeby poznać przyczynę, należy cofnąć się o 100 lat. W pierwszej połowie XX wieku jakość kawy w Szwecji wołała o pomstę do nieba: była kwaśna i gorzka. I coś trzeba było na to zaradzić.
Szwedzi postanowili dodawać do kawy jajko. Rozbite, razem ze skorupką. "Środek" jajka (a konkretnie białko) sprawia, że kawa zatraca swoją naturalną gorycz. Skorupki natomiast regulują kwasowość napoju, wchłaniając obecne w nim garbniki i zanieczyszczenia. Oczywiście na koniec należy przecedzić napar. I tak oto powstaje szwedzka kawa z jajkiem.
Czy kawa z jajkiem jest bezpieczna?
W społeczeństwie kojarzącym (poniekąd słusznie) skorupki jajek z salmonellą, picie kawy po szwedzku może się wydawać igraniem z ogniem. Rzeczywiście, jeśli chcesz spożywać taki napój, musisz zadbać o to, by był on porządnie zagotowany. Na wszelki wypadek korzystaj również z naświetlanych jajek, w których to producent zadbał o pozbycie się potencjalnego bakteryjnego zagrożenia.