Upchaj te dodatki do słoików. Ogórki kiszone wyjdą aromatyczne i chrupiące
Standardowo robimy je z czosnkiem, gałązką kopru i korzeniem chrzanu. Ale jednocześnie wiele osób szuka pomysłów na inne dodatki do kiszonych, które pozwolą odkrywać nowe subtelności smakowe. Sprawdziłam, co warto wybrać, a czego lepiej unikać.
Zanim jednak przejdę do dodatków, myślę, że warto zaznaczyć, że przede wszystkim na efekt końcowy największy wpływ mają same ogórki. Warto wkładać je do słoików w momencie, kiedy są jeszcze młode, świeże i twarde. Zawierają wtedy najwięcej wody, dzięki czemu pozostają chrupiące również po ukiszeniu. Jeśli podczas podróży do twojego domu straciły już jędrność, możesz im trochę pomóc – odetnij końcówki i namocz ogórki w lodowatej wodzie. Zregenerowane umieść w czystych, wyparzonych słoikach i zalej przestudzoną solanką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria
Co warto dodać do ogórków kiszonych?
Oprócz standardowego pakietu, w słoiku możesz umieścić także liście wiśni. Dzięki zawartości garbników poprawiają one chrupkość ogórków kiszonych. Zawarte w nich substancje dodatkowo wspomagają proces fermentacji. Na litrowy słoik wystarczy dodać 2-3 umyte liście.
Jeśli chcesz dodać ogórkom słodyczy, w słonej zalewie rozpuść kilka łyżeczek miodu. Do słoika możesz dodać także dwa plasterki limonki albo cytryny, które dodadzą im świeżości. Podobny efekt uzyskasz, wrzucając kilka plasterków imbiru. A dla podkręcenia ostrości doskonale sprawdzi się papryczka chili. Wystarczy zaledwie pół małej papryczki na słoik, aby efekt był odczuwalny.
Tych składników lepiej nie dodawaj
Do przygotowania zalewy na ogórki kiszone używaj tylko soli kamiennej niejodowanej. Sól z dodatkiem jodu i antyzbrylaczy może hamować proces fermentacji. W rezultacie ogórki mogą wyjść miękkie, a nawet mogą się zepsuć. Niewskazana jest również woda chlorowana – należy używać wody filtrowanej, a najlepiej ją przegotować i ostudzić przed zalaniem słoików.
Wiele osób nie poleca również suszonych przypraw, które podczas procesu kiszenia mogą powodować powstawanie goryczki. Zamiast liści laurowych i suszonego pieprzu, lepiej dodać świeży koper z baldachami, korzeń chrzanu, liście wiśni, a także dębu lub czarnej porzeczki.