Używały go nasze babcie. Kruche i soczyste łodygi nie tylko do ciasta i kompotu

Kiedyś rósł obowiązkowo w każdym ogródku. To nieodzowny składnik wielu wiosennych i letnich deserów, który nieprzerwanie od lat zachwyca smakiem.

Rabarbar do dziś zachwyca smakiemRabarbar do dziś zachwyca smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rabarbar często lądował w orzeźwiających, letnich kompotach. Po schłodzeniu smakowały lepiej niż lemoniada. Chrupkie, cierpkie łodygi świetnie pasują również do drożdżowego ciasta czy też zachwycają zapiekane pod kruszonką. Nie brakuje również fanów zajadania ich w formie zwykłej przekąski. Zdecydowanie warto przywrócić rabarbarowi dawny blask.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Postaw na rabarbar

Chociaż w kuchni traktowany jest jak owoc, to rabarbar jest warzywem. Na dodatek naprawdę zdrowym, bo to prawdziwa skarbnica witamin. Znajdziemy w nim m.in. witaminę K, która dba o nasze kości, witaminę C, która wzmacnia odporność, oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A do tego cała masa minerałów – żelazo, magnez, wapń, potas

Jak wykorzystać rabarbar?
Jak wykorzystać rabarbar? © Pixabay

Rabarbar, znany również jako rzewień, to roślina wieloletnia o prostych, twardych łodygach i liściach w kształcie rozety. W kuchni używa się jego łodyg, a w medycynie korzenia. Liście są niejadalne, kwitnie na biało, różowo lub zielono. Sezon na rabarbar przypada na maj i czerwiec. Ma kwaśny smak, ale dojrzałe, czerwone łodygi są słodsze. Młodego rabarbaru nie trzeba obierać, starszy wymaga usunięcia zewnętrznych włókien.

Chociaż jest zdrowy i smaczny, to nie każdy może zajadać się nim bez ograniczeń. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może obniżać wchłanianie magnezu i wapnia. To niekorzystne w szczególności dla osób, które borykają się z kamieniami nerkowymi lub cierpią na reumatyzm. Aby zredukować kwas szczawiowy, warto gotować go w wodzie, którą następnie należy odlać. Można go łączyć z produktami bogatymi w wapń, jak kefir czy jogurt, aby zneutralizować kwas.

Jak wykorzystać rabarbar w kuchni?

Kwaśny rabarbar świetnie komponuje się ze słodkim spodem kruchych tart, puszystym ciastem drożdżowym i w babeczkach. Możesz zapiekać kawałki pod kruszonką lub łączyć z innymi owocami, w szczególności z truskawkami. W formie kompotu będzie pysznym dodatkiem do obiadu, a przerobiony na dżem urozmaici naleśniki i placuszki.

Ciasto z rabarbarem - Pyszności
Ciasto z rabarbarem - Pyszności © Canva | joannatkaczuk

Rabarbar świetnie komponuje się z mięsem, zwłaszcza z drobiem i wieprzowiną. Można go dodać do pieczeni, gulaszu lub sosów. Świeże łodygi urozmaicą sałatki, dodając im świeżości i rześkości. Rabarbar można także marynować lub piklować, tworząc w ten sposób ciekawe dodatki do burgerów i kanapek.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu