Używały go nasze babcie. Kruche i soczyste łodygi nie tylko do ciasta i kompotu

Kiedyś rósł obowiązkowo w każdym ogródku. To nieodzowny składnik wielu wiosennych i letnich deserów, który nieprzerwanie od lat zachwyca smakiem.

Rabarbar do dziś zachwyca smakiemRabarbar do dziś zachwyca smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rabarbar często lądował w orzeźwiających, letnich kompotach. Po schłodzeniu smakowały lepiej niż lemoniada. Chrupkie, cierpkie łodygi świetnie pasują również do drożdżowego ciasta czy też zachwycają zapiekane pod kruszonką. Nie brakuje również fanów zajadania ich w formie zwykłej przekąski. Zdecydowanie warto przywrócić rabarbarowi dawny blask.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Postaw na rabarbar

Chociaż w kuchni traktowany jest jak owoc, to rabarbar jest warzywem. Na dodatek naprawdę zdrowym, bo to prawdziwa skarbnica witamin. Znajdziemy w nim m.in. witaminę K, która dba o nasze kości, witaminę C, która wzmacnia odporność, oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A do tego cała masa minerałów – żelazo, magnez, wapń, potas

Jak wykorzystać rabarbar?
Jak wykorzystać rabarbar? © Pixabay

Rabarbar, znany również jako rzewień, to roślina wieloletnia o prostych, twardych łodygach i liściach w kształcie rozety. W kuchni używa się jego łodyg, a w medycynie korzenia. Liście są niejadalne, kwitnie na biało, różowo lub zielono. Sezon na rabarbar przypada na maj i czerwiec. Ma kwaśny smak, ale dojrzałe, czerwone łodygi są słodsze. Młodego rabarbaru nie trzeba obierać, starszy wymaga usunięcia zewnętrznych włókien.

Chociaż jest zdrowy i smaczny, to nie każdy może zajadać się nim bez ograniczeń. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może obniżać wchłanianie magnezu i wapnia. To niekorzystne w szczególności dla osób, które borykają się z kamieniami nerkowymi lub cierpią na reumatyzm. Aby zredukować kwas szczawiowy, warto gotować go w wodzie, którą następnie należy odlać. Można go łączyć z produktami bogatymi w wapń, jak kefir czy jogurt, aby zneutralizować kwas.

Jak wykorzystać rabarbar w kuchni?

Kwaśny rabarbar świetnie komponuje się ze słodkim spodem kruchych tart, puszystym ciastem drożdżowym i w babeczkach. Możesz zapiekać kawałki pod kruszonką lub łączyć z innymi owocami, w szczególności z truskawkami. W formie kompotu będzie pysznym dodatkiem do obiadu, a przerobiony na dżem urozmaici naleśniki i placuszki.

Ciasto z rabarbarem - Pyszności
Ciasto z rabarbarem - Pyszności © Canva | joannatkaczuk

Rabarbar świetnie komponuje się z mięsem, zwłaszcza z drobiem i wieprzowiną. Można go dodać do pieczeni, gulaszu lub sosów. Świeże łodygi urozmaicą sałatki, dodając im świeżości i rześkości. Rabarbar można także marynować lub piklować, tworząc w ten sposób ciekawe dodatki do burgerów i kanapek.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇