W Azji zajadają aż miło, bo jest tak pyszny. W Polsce myślimy, że to zwykły chwast

Lepiężnik wykazuje silne działanie na organizm. Mimo że wygląda niepozornie, dla wielu jest tylko chwastem, to prawdziwy pogromca uciążliwych dolegliwości.

LepiężnikLepiężnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SARAWUT MEETHAM

W Polsce występują cztery gatunki lepiężnika: biały, różowy, kutnerowaty i wyłysiały. Ze względu na właściwości prozdrowotne najczęściej wykorzystywany jest lepiężnik różowy.

Występuje on w Polsce pospolicie i zasiedla bardzo różnorodne środowiska - najbujniej i najobficiej porasta wilgotne zarośla nadrzeczne, pojawia się nad brzegami potoków, w rowach, wąwozach, w przejrzystych i wilgotnych lasach. W niektórych miejscach tworzy duże, jednogatunkowe skupiska. Ciekawostką jest, że mięsiste ogonki liściowe i łodygi lepiężnika mogą "udawać" szparagi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze

Na co dobry jest lepiężnik? Właściwości lecznicze rośliny

Surowcem leczniczym lepiężnika są liście, kwiaty i korzenie. Roślina ta szczególnie ceniona jest w medycynie ludowej. Kłącze dawniej podawane było na wywołanie miesiączki. Z mielonych lub drobno posiekanych kłączy robiono okłady na wrzody i ropiejące rany, a napar podawano na kaszel.

Lepiężnik wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, dlatego może być stosowany w przypadku przewlekłych stanów zapalnych (np. reumatyzmu czy dny moczanowej) czy gorączki i infekcji dróg oddechowych. Ponadto działa wykrztuśnie, łagodzi bóle migrenowe i bóle reumatyczne, może wspomóc leczenie kamicy żółciowej i moczowej, działa uspokajająco i pomaga na bezsenność.

Szczególnie znane właściwości lepiężnika dotyczą jego korzystnego wpływu w przypadku osób cierpiących na alergię i katar sienny, co potwierdzają badania. Te wykazują, że roślina ta jest tak samo skuteczna w leczeniu tych dolegliwości jak doustne leki przeciwhistaminowe. Dodatkowo lepiężnik nie powoduje przy tym nadmiernej senności, apatii czy otępienia.

Nóżki lepiężnika jak szparagi. Przepis

Lepiężnik to nie tylko roślina lecznicza, lecz także zaskakująco smaczny dodatek wielu dań. Okazuje się bowiem, że mięsiste ogonki liściowe i łodygi lepiężnika doskonale "udają" szparagi. Ogonki liściowe lepiężnika japońskiego są w Azji spożywane jak warzywo, a pąki kwiatostanowe wykorzystywane są jako przyprawa.

Składniki:

Składniki:

  • 200 g ogonków liściowych lepiężnika,
  • 15 g masła klarowanego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeża natki pietruszki,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Nóżki lepiężnika umyj i osusz oraz obierz z wierzchniej skórki i włókien.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę. Do już gorącej dodaj nóżki lepiężnika i gotuj do 7 minut, aż będą jędrne i miękkie.
  3. Gotowe nóżki odcedź i odstaw.
  4. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zacznij smażyć nóżki. Po 2 minutach dodaj czosnek.
  5. Smaż całość, aż nóżki zarumienią się. Zwróć uwagę na to, by nie przypalić czosnku.
  6. Pod koniec dopraw danie solą, pieprzem, sokiem z cytryny i natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej