W dzieciństwie była koszmarem wielu Polaków. Gdy teraz poznają jej właściwości, jedzą na potęgę

Brukselka to chyba jedno z najbardziej znienawidzonych przez dzieci warzyw. Sama krzywiłam się, gdy mama nakładała zupę i widziałam małe, zielone kulki, które mi nie smakowały. Po latach dopiero odkryłam jej właściwości i diametralnie zmieniłam podejście. Okazało się, że nie jest wcale taka zła, a kupimy ją już za 10 zł za kilogram.

BrukselkaBrukselka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Brukselkę zaczęto hodować już w XVI w wieku w Brukseli, co nie jest zbyt wielkim zaskoczeniem, gdyż nazwa pochodzi od tego państwa. To mała kapusta, która jest wynikiem skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Jadalna jest tylko główka liściowa, która przypomina różę - co ciekawe w Niemczech brukselkę nazywa się rosencole, czyli różaną kapustą. Warzywo możemy przygotować na najróżniejsze sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Dlaczego brukselka tak dziwnie pachnie?

Zapach brukselki bardzo odrzuca. Zastanawiacie się, skąd on się wziął? Próbę wytłumaczenia podjął prof. Henryk Jeleń z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który sprawdził też inne warzywa.


- W świetle coraz większej liczby badań, jedzenie warzyw kapustnych, do których należą między innymi kalafior, brokuł, brukselka czy kalarepa, może skutkować spadkiem zachorowalności na niektóre formy nowotworów. Takie właściwości warzywa kapustne zawdzięczają produktom rozpadu związków zwanych glukozynolanami. Nas interesuje rola glukozynolanów w kształtowaniu smaku i zapachu warzyw kapustnych - wyjaśnia profesor.
Brukselka
Brukselka © Wikipedia

Brukselka ma mnóstwo właściwości zdrowotnych

Zalicza się ją do przeciwnowotworowej dwunastki krzyżowców. Jest bogata w mnóstwo substancji przeciwutleniających. Zawiera również sulforafan, czyli izotiocyjanin, który działa ochronnie na różnych etapach wytwarzania się nowotworu i namnażania się komórek. Brukselka ma także duże znaczenie w leczeniu cukrzycy. Jest bowiem źródłem kwasu alfa-liponowego, który obniża poziom glukozy we krwi.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość