W dzieciństwie była koszmarem wielu Polaków. Gdy teraz poznają jej właściwości, jedzą na potęgę

Brukselka to chyba jedno z najbardziej znienawidzonych przez dzieci warzyw. Sama krzywiłam się, gdy mama nakładała zupę i widziałam małe, zielone kulki, które mi nie smakowały. Po latach dopiero odkryłam jej właściwości i diametralnie zmieniłam podejście. Okazało się, że nie jest wcale taka zła, a kupimy ją już za 10 zł za kilogram.

BrukselkaBrukselka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Brukselkę zaczęto hodować już w XVI w wieku w Brukseli, co nie jest zbyt wielkim zaskoczeniem, gdyż nazwa pochodzi od tego państwa. To mała kapusta, która jest wynikiem skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Jadalna jest tylko główka liściowa, która przypomina różę - co ciekawe w Niemczech brukselkę nazywa się rosencole, czyli różaną kapustą. Warzywo możemy przygotować na najróżniejsze sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Dlaczego brukselka tak dziwnie pachnie?

Zapach brukselki bardzo odrzuca. Zastanawiacie się, skąd on się wziął? Próbę wytłumaczenia podjął prof. Henryk Jeleń z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który sprawdził też inne warzywa.


- W świetle coraz większej liczby badań, jedzenie warzyw kapustnych, do których należą między innymi kalafior, brokuł, brukselka czy kalarepa, może skutkować spadkiem zachorowalności na niektóre formy nowotworów. Takie właściwości warzywa kapustne zawdzięczają produktom rozpadu związków zwanych glukozynolanami. Nas interesuje rola glukozynolanów w kształtowaniu smaku i zapachu warzyw kapustnych - wyjaśnia profesor.
Brukselka
Brukselka © Wikipedia

Brukselka ma mnóstwo właściwości zdrowotnych

Zalicza się ją do przeciwnowotworowej dwunastki krzyżowców. Jest bogata w mnóstwo substancji przeciwutleniających. Zawiera również sulforafan, czyli izotiocyjanin, który działa ochronnie na różnych etapach wytwarzania się nowotworu i namnażania się komórek. Brukselka ma także duże znaczenie w leczeniu cukrzycy. Jest bowiem źródłem kwasu alfa-liponowego, który obniża poziom glukozy we krwi.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej