W Grecji zajadają się nimi na Wielkanoc. Polaków odrzuci na samą myśl

Na pierwszy rzut oka kokoretsi wygląda całkiem niepozornie, ale wiele osób na widok listy składników wzdrygnie się z niesmakiem. W Grecji to obowiązkowa pozycja w czasie wielkanocnego świętowania.

Turecki przysmak kokoretsi zaskakuje składemTurecki przysmak kokoretsi zaskakuje składem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Podczas gdy u nas wielkanocne stoły uginają się pod ciężarem wazy z żurkiem, pieczonych pasztetów, faszerowanych jajek i białej kiełbasy, w krajach bałkańskich króluje zupełnie inny przysmak. Pod nazwą kokoretsi skrywają się posiekane kawałki jagnięcych lub baranich podrobów, takich jak wątroba, śledziona oraz serce. To jeszcze nie koniec kontrowersji, bo całość zawija się w jagnięce jelita. To zdecydowanie przysmak dla osób, którym podroby nie jawią się jako koszmar z dzieciństwa i najgorsze, co może trafić na talerz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron spaghetti z sosem z pieczonych warzyw

Grecki kokoretsi

Kokoresi króluje głównie w Grecji, pojawia się również w innych krajach bałkańskich czy też w Turcji. Podroby nie mają bowiem granic — wykorzystywania całego zwierzęcia to domena wielu kultur. Najczęściej pojawia się w czasie Świąt Wielkanocnych, ale w wielu restauracjach zamówić je można przez cały rok. W Turcji pojawia się nawet w kuchni ulicznej, najczęściej zamknięte w formie kanapki. Jeśli tylko wystarczy ci odwagi, warto spróbować lokalnego specjału.

Kokoretsi nie wygląda jak klasyczne podroby
Kokoretsi nie wygląda jak klasyczne podroby © Adobe Stock

Podroby doprawia się najczęściej oregano, tymiankiem, papryką oraz czosnkiem, zawija we flaki i opieka nad ogniem. Kokoretsi jest dzięki temu chrupiące, ma dymny aromat i wyrazisty smak. Podczas pieczenia jest regularnie obracany i smarowany mieszanką przypraw. Po upieczeniu jest drobno krojony i serwowany w chrupiącej bułce, często z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli.

Jeśli nie masz rożna, możesz upiec kokoretsi w piekarniku. Ułóż rulon na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 2 godziny, obracając co 30 minut.

Składniki:

  • 1 kg jagnięcych podrobów (wątroba, serce, płuca, nerki),
  • 500 g jagnięcych jelit,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Podroby dokładnie umyj i pokrój na kawałki o wielkości około 2-3 cm.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, oregano, tymianek, paprykę, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny.
  3. Dodaj podroby i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  4. Jelita dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Możesz je namoczyć w wodzie z octem, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.
  5. Na rożen nabijaj na przemian kawałki podrobów i cebuli.
  6. Następnie owijaj rożen jelitami, tworząc ciasny rulon.
  7. Piecz kokoretsi na rożnie nad otwartym ogniem przez około 2-3 godziny, obracając co jakiś czas, aż jelita będą chrupiące, a podroby miękkie.

Upieczone kokoretsi pokrój na plastry i podawaj na ciepło z pieczywem, sałatką lub tzatziki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu