PrzepisBoże NarodzenieNa święta robię wiejski pasztet. Lepszego smarowidła nie znajdziesz w sklepie

Na święta robię wiejski pasztet. Lepszego smarowidła nie znajdziesz w sklepie

Po postnej Wigilii przychodzi czas na mięsną ucztę. W moim domu nie może zabraknąć wtedy pysznego, mięsnego pasztetu. Kiedy tylko pojawia się na stole, wszyscy od razu sięgają po kromki pieczywa.

Domowy pasztet
Domowy pasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.12.2024 | aktual.: 17.12.2024 11:41

Pasztetów w sklepach jest cała masa, jednak ich skład woła nieraz o pomstę do nieba. Gwarancją jakości i smaku jest przygotowanie wiejskiego pasztetu w domu. Nie jest to ani trudne, ani drogie, a efekt końcowy zachwyci każdego miłośnika mięsnych smaków. Wystarczy tylko trochę mięsa i przypraw, by oczarować gości w Boże Narodzenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy pasztet wiejski

W przeciwieństwie do pasztetów pieczonych wiejski łatwo się rozsmarowuje. Znakomicie sprawdzi się na kanapki, jest miękki, puszysty i pyszny. Podany w towarzystwie pieczywa umili bożonarodzeniowe śniadanie.

Pyszny pasztet wiejski
Pyszny pasztet wiejski© Adobe Stock

Pasztet ma niepowtarzalny, głęboki smak, którego nie da się porównać ze sklepowym produktem. Chociaż proces gotowania może zająć trochę czasu, samo przygotowanie jest bardzo proste. Domowy pasztet wieprzowy to świetna alternatywa dla sklepowych wariantów. Jest nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy, ponieważ wiemy dokładnie, z jakich składników został przygotowany.

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 kg boczku wieprzowego,
  • 1 kg wątróbki wieprzowej,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 3-4 listki laurowe,
  • 4-6 kulek ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Pod bieżącą, zimną wodą opłucz mięso.
  2. Na dno garnka włóż pokrojony boczek, dodaj obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
  3. Dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki karkówkę i zalej wodą.
  4. Duś na średniej mocy palnika przez 1,5-2 godziny.
  5. Po tym czasie dorzuć wątróbkę i duś jeszcze przez 45 minut.
  6. Odlej znajdujący się w garnku płyn.
  7. Odstaw mięso do wystudzenia.
  8. Gdy będzie już schłodzone, zmiel je na maszynce 3 razy.
  9. Wlej pół szklanki odłożonego płynu z gotowania mięsa. Im więcej go wlejesz, tym rzadszy będzie pasztet.
  10. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  11. Przełóż do słoiczka lub pojemnika i schłódź w lodówce. W tym czasie pasztet zgęstnieje.

Tak przygotowane smarowidło przechowuj w zamkniętym pojemniku przez ok. 7 dni. Gotowy pasztet możesz również zapasteryzować - przedłuży to jego trwałość nawet do 6 miesięcy.

Gotowy pasztet podaj z pieczywem, możesz dodatkowo podać obok żurawinę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie