Piekę na obiad, potem kroję na kanapki. Przepis wziąłem z zeszytu babci

Jest soczysty, idealnie doprawiony i bardzo łatwo się go przyrządza. Ten pieczony schab służy mi zarówno jako obiad, jak i wędlina na kanapki. Babcia wiedziała, co robi, a w zeszycie zapisała wszystkie niezbędne wskazówki.

Wędlina kanapkowa, którą możesz zrobić w domuWędlina kanapkowa, którą możesz zrobić w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Robiąc zakupy, coraz częściej doznaję tego samego uczucia. Mam dość przepłacania za kiepskiej jakości wędliny. Co więcej, dawno już nadużyte przez producentów zaufanie zmusza mnie do mozolnego wertowania spisów składników na opakowaniach. To dlatego przepis, który niedawno odnalazłem, trafił mi się w idealnym momencie. Domowa wędlina najwyższej jakości? Idealnie balansująca między kruchością a soczystością? A dodatkowo pomysł na smaczny obiad, którym będą się zajadali wszyscy domownicy? Tak, to brzmi rewelacyjnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad

Przepis na pieczony schab mojej babci nie jest ani czasochłonny, ani specjalnie skomplikowany. Jak to zwykle bywa, kwestia sukcesu polega na odpowiednim dobraniu mięsa i składników. W przypadku tego pieczonego schabu postawiono na prostotę, o czym za moment się przekonasz.

Pieczony schab na obiad i na kanapki

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości schabu,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszy krok to wybór odpowiedniego mięsa. Pamiętaj, by decydować się na schab, którego tłuszcz jest wyraźnie biały, a reszta – błyszcząca, delikatnie wilgotna. Takie mięso najpierw myję, oczyszczam z większym błonek, a potem osuszam ręcznikiem papierowym.
  2. Wszystkie przyprawy (sól, pieprz, paprykę, majeranek i przepuszczony przez praskę czosnek) mieszam, a potem nacieram nimi schab.
  3. Zabezpieczam mięso folią i chowam do lodówki na kilka godzin.
  4. Po tym czasie wyjmuję je, odczekuję co najmniej 45 minut (by z powrotem osiągnęło temperaturę pokojową), zdejmuję folię i wkładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  5. Piekę pod przykryciem przez godzinę w 180°C. W tym czasie kilka razy polewam mięso płynem zebranym w naczyniu. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek