W PRL gospodynie wybierały to mięso na gulasz. Dziś większość omija w sklepie

Łata wołowa kiedyś uznawana była za przysmak, a dziś raczej wybieramy inne, bardziej popularne rodzaje mięsa. Podpowiadamy, dlaczego warto sobie o niej przypomnieć. Jest nie tylko smaczna, ale ma też sporo wartości odżywczych. Świetnie nadaje się na gulasz, wychodzi aromatyczny, a mięso jest mięciutkie.

Łata wołowa idealnie nadaje się na gulaszŁata wołowa idealnie nadaje się na gulasz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Łata wołowa, choć mniej popularna niż inne części wołowiny, jest smaczna i ma sporo wartości odżywczych. To część tuszy wołowej, znajdująca się w okolicach grzbietu, w rejonie łopatki i krzyżowej części zwierzęcia. Składa się z cienkiej warstwy mięśniowej, która jest przeplatana powięziami i tłuszczem. To dobre źródło białka, żelaza, potasu oraz witaminy B12. Zawiera także kolagen. Ma intensywny, wołowy smak, który doskonale podkreślają długie duszenie i dodatek aromatycznych przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Będzie miękka i aromatyczna pod jednym warunkiem

Łata wołowa nadaje się do wielu potraw, ale jest jeden warunek. Na ich przygotowanie potrzeba sporo czasu i trzeba uzbroić się w cierpliwość. Obróbka termiczna, czyli gotowanie, pieczenie czy duszenie, trwa kilka godzin. Wtedy mięso staje się miękkie i pełne smaku. Dlatego już w czasach PRL-u taką popularnością cieszył się gulasz z łaty wołowej.

Ten fragment wołowiny można wykorzystać także jako składnik pieczeni. Sprawdzi się również w zupach, a szczególnie w gulaszowej, która wymaga długiego duszenia. To mięso sprawia, że potrawy nabierają głębokiego, intensywnego smaku.

Gulasz z łaty wołowej

Składniki:

  • 1 kg łaty wołowej,
  • mąka do obtaczania,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • kminek do smaku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 300 ml białego wina wytrawnego.


Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wołowinę, umyj ją dokładnie, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obtocz mięso w mące i obsmaż je na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalej gorącą wodą tak, aby całe mięso było nią pokryte. Duś potem pod przykryciem w garnku o grubym dnie przez około godzinę.
  3. Obierz cebulę i czosnek, drobno je pokrój, a następnie podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj te składniki do duszonego mięsa.
  4. Pokrój obraną marchew na mniejsze kawałki. Razem z musztardą, kminkiem, miodem i winem dodaj je do mięsa. Duś wszystko kolejną godzinę pod przykryciem, regularnie mieszając, aby uniknąć przypalenia.
  5. Dopraw potrawę do smaku pieprzem i solą. Duś jeszcze przez co najmniej pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli w garnku będzie brakować płynu, podlej mięso niewielką ilością gorącej wody.
  6. Danie podawaj posypane posiekaną natką, najlepiej z ziemniakami.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy