W PRL gospodynie wybierały to mięso na gulasz. Dziś większość omija w sklepie

Łata wołowa kiedyś uznawana była za przysmak, a dziś raczej wybieramy inne, bardziej popularne rodzaje mięsa. Podpowiadamy, dlaczego warto sobie o niej przypomnieć. Jest nie tylko smaczna, ale ma też sporo wartości odżywczych. Świetnie nadaje się na gulasz, wychodzi aromatyczny, a mięso jest mięciutkie.

Łata wołowa idealnie nadaje się na gulaszŁata wołowa idealnie nadaje się na gulasz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Łata wołowa, choć mniej popularna niż inne części wołowiny, jest smaczna i ma sporo wartości odżywczych. To część tuszy wołowej, znajdująca się w okolicach grzbietu, w rejonie łopatki i krzyżowej części zwierzęcia. Składa się z cienkiej warstwy mięśniowej, która jest przeplatana powięziami i tłuszczem. To dobre źródło białka, żelaza, potasu oraz witaminy B12. Zawiera także kolagen. Ma intensywny, wołowy smak, który doskonale podkreślają długie duszenie i dodatek aromatycznych przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Będzie miękka i aromatyczna pod jednym warunkiem

Łata wołowa nadaje się do wielu potraw, ale jest jeden warunek. Na ich przygotowanie potrzeba sporo czasu i trzeba uzbroić się w cierpliwość. Obróbka termiczna, czyli gotowanie, pieczenie czy duszenie, trwa kilka godzin. Wtedy mięso staje się miękkie i pełne smaku. Dlatego już w czasach PRL-u taką popularnością cieszył się gulasz z łaty wołowej.

Ten fragment wołowiny można wykorzystać także jako składnik pieczeni. Sprawdzi się również w zupach, a szczególnie w gulaszowej, która wymaga długiego duszenia. To mięso sprawia, że potrawy nabierają głębokiego, intensywnego smaku.

Gulasz z łaty wołowej

Składniki:

  • 1 kg łaty wołowej,
  • mąka do obtaczania,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • kminek do smaku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 300 ml białego wina wytrawnego.


Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wołowinę, umyj ją dokładnie, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obtocz mięso w mące i obsmaż je na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalej gorącą wodą tak, aby całe mięso było nią pokryte. Duś potem pod przykryciem w garnku o grubym dnie przez około godzinę.
  3. Obierz cebulę i czosnek, drobno je pokrój, a następnie podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj te składniki do duszonego mięsa.
  4. Pokrój obraną marchew na mniejsze kawałki. Razem z musztardą, kminkiem, miodem i winem dodaj je do mięsa. Duś wszystko kolejną godzinę pod przykryciem, regularnie mieszając, aby uniknąć przypalenia.
  5. Dopraw potrawę do smaku pieprzem i solą. Duś jeszcze przez co najmniej pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli w garnku będzie brakować płynu, podlej mięso niewielką ilością gorącej wody.
  6. Danie podawaj posypane posiekaną natką, najlepiej z ziemniakami.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę