W PRL-u jedzono na potęgę. Szkoda, że dziś mało kto po nią sięga, bo opóźnia starzenie

Jest krucha i tak słodka, że cukier niemal skrzypi pod zębami. Przed laty cieszyła się ogromną popularnością, jednak dziś ustępuje miejsca batonikom, wafelkom i ciasteczkom. Dla wielu osób to jednak słodkie wspomnienie z dzieciństwo, osładzające trudne czasy PRL.

Chałwa przed laty cieszyła się ogromną popularnościąChałwa przed laty cieszyła się ogromną popularnością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć dokładne pochodzenie chałwy jest trudne do ustalenia, większość źródeł wskazuje na Iran jako jej kolebkę. Smak chałwy szybko podbił podniebienia ludzi na całym świecie. Z Iranu trafiła na Bliski Wschód, a stamtąd rozprzestrzeniła się na Bałkany, do krajów śródziemnomorskich i Azji Zachodniej.

Dziś chałwa jest popularna na całym świecie i dostępna w wielu różnych smakach i konsystencjach. Możemy znaleźć ją w sklepach, cukierniach, a nawet przygotować samodzielnie w domu. Powstają różne wersje smakowe: kakaowa, z wanilią, bakaliami czy pistacjami. Ten niegdyś zapomniany przysmak PRL-u to nie tylko słodki deser, ale również wartościowa przekąska, bogata w składniki odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza

Postaw na chałwę

Zazwyczaj słodkie przekąski kojarzą się z pustymi kaloriami, jednak chałwa wyłamuje się z tego schematu. Chociaż nie jest to lekka i niskokaloryczna przekąska, to skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Jest źródłem fosforu, magnezu, sodu, wapnia oraz żelaza, co wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczynia się do poprawy jakości skóry, włosów i paznokci. Chałwa jest również źródłem błonnika, który wspiera prawidłową pracę jelit.

Domowa chałwa jak z PRL-u.
Domowa chałwa jak z PRL-u. © Adobe Stock | Anna Grabowska-Krupa

Chałwa przygotowywana z nasion słonecznika lub sezamu jest bogata w witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia proces starzenia się organizmu. A dodatek zdrowych tłuszczów omega-6, obecnych zwłaszcza w chałwie sezamowej, wspiera pracę naszego serca i układu krążenia, obniżając przy tym ryzyko chorób serca.

Wszystko z głową

Chałwa to zdrowy dodatek do diety, ale nie zapominajmy o zachowaniu umiaru. Choć ma mnóstwo zdrowych składników, to kalorie w niej drzemiące mogą łatwo skusić nas do zjedzenia całej paczki. Dlatego, by cieszyć się jej smakiem bez wyrzutów sumienia, najlepiej delektować się nią małymi kęsami, od czasu do czasu.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze