W PRL‑u każdy się zachwycał tym daniem. Dziś powiedziałbyś nazwę młodym, mieliby mdłości
Ten rodzaj mięsa nie jest dziś zbyt mile widziany w kuchniach Polaków. Zwłaszcza tego młodszego pokolenia. Podroby kojarzą nam się źle i coraz rzadziej dajemy im szansę. A szkoda! Żeby zmienić tę przykrą tendencję, wystarczy wcielić w życie zaprezentowany tu przepis na ozorki...
Dlaczego to właśnie podroby stały się w naszych kuchniach personą non gratą? Jest to, w pewnym sensie, zrozumiałe. W końcu ile można być karmionym źle doprawioną wątróbką i nie zrazić się do niej na wiele, wiele lat? Niektóre szkolne kucharki nie rozumiały, że to, co smakuje im, niekoniecznie podejdzie dziatwie. A dobre pierwsze wrażenie można sprawić tylko raz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik japoński bez piekarnika. Przepis, który szybko stanie się twoim ulubionym
Dzisiaj podroby wszelkiej maści są spożywane niemal jedynie przez starsze pokolenie. Młodzi nie wiedzą, że w tej niepozornej postaci kryje się prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Jak się bowiem okazuje, płucka, wątroby, serca, nerki, żołądki czy ozorki to kopalnia witamin, kwasu foliowego, fosforu, żelaza i łatwo przyswajalnego białka. Ten szczegół w dzisiejszej, modnej i popularnej świadomości konsumenckiej, został ewidentnie pominięty.
My podroby polecamy. I to nie tylko ze względu na ukryte weń witaminy i minerały, ale również na smak. Odpowiednie doprawienie takich dań sprawia, że podroby mogą okazać się pysznym pomysłem na obiad i to dla całej rodziny. Poniżej udowadniamy, że jest to możliwe. Z pomocą w poparciu tej tezy przychodzi nam przepis Ewy Wachowicz na ozorki w sosie chrzanowym. Pycha!
Ozorki w sosie chrzanowym według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 ozór cielęcy,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- sól.
Sos:
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 szklanka wywaru jarzynowego,
- ½ szklanki śmietany,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki startego chrzanu.
Sposób przygotowania:
- Ozór umyj, oczyść. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj również warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku w łupinach. Gotuj do miękkości.
- Z masła i mąki zrób zasmażkę. Stopniowo dodawaj do niej wywar, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia, dodaj śmietanę i sól. Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj ze startym chrzanem i musztardą.
- Ugotowany ozór obierz ze skóry i przełóż do rondelka z sosem. Podgrzewaj chwilę razem i gotowe. Smacznego!