W PRL‑u każdy się zachwycał tym daniem. Dziś powiedziałbyś nazwę młodym, mieliby mdłości
Ten rodzaj mięsa nie jest dziś zbyt mile widziany w kuchniach Polaków. Zwłaszcza tego młodszego pokolenia. Podroby kojarzą nam się źle i coraz rzadziej dajemy im szansę. A szkoda! Żeby zmienić tę przykrą tendencję, wystarczy wcielić w życie zaprezentowany tu przepis na ozorki...
18.03.2024 10:26
Dlaczego to właśnie podroby stały się w naszych kuchniach personą non gratą? Jest to, w pewnym sensie, zrozumiałe. W końcu ile można być karmionym źle doprawioną wątróbką i nie zrazić się do niej na wiele, wiele lat? Niektóre szkolne kucharki nie rozumiały, że to, co smakuje im, niekoniecznie podejdzie dziatwie. A dobre pierwsze wrażenie można sprawić tylko raz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj podroby wszelkiej maści są spożywane niemal jedynie przez starsze pokolenie. Młodzi nie wiedzą, że w tej niepozornej postaci kryje się prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Jak się bowiem okazuje, płucka, wątroby, serca, nerki, żołądki czy ozorki to kopalnia witamin, kwasu foliowego, fosforu, żelaza i łatwo przyswajalnego białka. Ten szczegół w dzisiejszej, modnej i popularnej świadomości konsumenckiej, został ewidentnie pominięty.
Zobacz także
My podroby polecamy. I to nie tylko ze względu na ukryte weń witaminy i minerały, ale również na smak. Odpowiednie doprawienie takich dań sprawia, że podroby mogą okazać się pysznym pomysłem na obiad i to dla całej rodziny. Poniżej udowadniamy, że jest to możliwe. Z pomocą w poparciu tej tezy przychodzi nam przepis Ewy Wachowicz na ozorki w sosie chrzanowym. Pycha!
Ozorki w sosie chrzanowym według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 ozór cielęcy,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- sól.
Sos:
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 szklanka wywaru jarzynowego,
- ½ szklanki śmietany,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki startego chrzanu.
Sposób przygotowania:
- Ozór umyj, oczyść. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj również warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku w łupinach. Gotuj do miękkości.
- Z masła i mąki zrób zasmażkę. Stopniowo dodawaj do niej wywar, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia, dodaj śmietanę i sól. Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj ze startym chrzanem i musztardą.
- Ugotowany ozór obierz ze skóry i przełóż do rondelka z sosem. Podgrzewaj chwilę razem i gotowe. Smacznego!