W PRL-u każdy się zachwycał tym daniem. Dziś powiedziałbyś nazwę młodym, mieliby mdłości

Ten rodzaj mięsa nie jest dziś zbyt mile widziany w kuchniach Polaków. Zwłaszcza tego młodszego pokolenia. Podroby kojarzą nam się źle i coraz rzadziej dajemy im szansę. A szkoda! Żeby zmienić tę przykrą tendencję, wystarczy wcielić w życie zaprezentowany tu przepis na ozorki...

Ozorki w sosie chrzanowym. Kto pamięta?Ozorki w sosie chrzanowym. Kto pamięta?
Źródło zdjęć: © Canva | CCat82

Dlaczego to właśnie podroby stały się w naszych kuchniach personą non gratą? Jest to, w pewnym sensie, zrozumiałe. W końcu ile można być karmionym źle doprawioną wątróbką i nie zrazić się do niej na wiele, wiele lat? Niektóre szkolne kucharki nie rozumiały, że to, co smakuje im, niekoniecznie podejdzie dziatwie. A dobre pierwsze wrażenie można sprawić tylko raz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Dzisiaj podroby wszelkiej maści są spożywane niemal jedynie przez starsze pokolenie. Młodzi nie wiedzą, że w tej niepozornej postaci kryje się prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Jak się bowiem okazuje, płucka, wątroby, serca, nerki, żołądki czy ozorki to kopalnia witamin, kwasu foliowego, fosforu, żelaza i łatwo przyswajalnego białka. Ten szczegół w dzisiejszej, modnej i popularnej świadomości konsumenckiej, został ewidentnie pominięty.

My podroby polecamy. I to nie tylko ze względu na ukryte weń witaminy i minerały, ale również na smak. Odpowiednie doprawienie takich dań sprawia, że podroby mogą okazać się pysznym pomysłem na obiad i to dla całej rodziny. Poniżej udowadniamy, że jest to możliwe. Z pomocą w poparciu tej tezy przychodzi nam przepis Ewy Wachowicz na ozorki w sosie chrzanowym. Pycha!

Ozorki w sosie chrzanowym według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 ozór cielęcy,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól.

Sos:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki startego chrzanu.
Ozorki były niegdyś jedną z najpopularniejszych potraw
Ozorki były niegdyś jedną z najpopularniejszych potraw © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ozór umyj, oczyść. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj również warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku w łupinach. Gotuj do miękkości.
  2. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Stopniowo dodawaj do niej wywar, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia, dodaj śmietanę i sól. Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj ze startym chrzanem i musztardą.
  3. Ugotowany ozór obierz ze skóry i przełóż do rondelka z sosem. Podgrzewaj chwilę razem i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo