InspiracjeW PRL-u każdy zajadał. Dziś zapomniany, a jest jeszcze lepszy niż mielone czy schabowe

W PRL‑u każdy zajadał. Dziś zapomniany, a jest jeszcze lepszy niż mielone czy schabowe

Kotlety pożarskie - przepis.
Kotlety pożarskie - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grazyna M. Kowalewska

29.09.2024 17:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety pożarskie – to danie, które przywodzi na myśl smak dzieciństwa i domowej kuchni. Choć przez lata nieco zapomniane, powraca na nasze stoły, zachwycając prostotą i wyjątkowym smakiem.

Kotlet pożarski to smak, który wielu Polakom przywodzi na myśl czasy PRL-u. Danie to było nieodzownym elementem menu barów mlecznych, stołówek szkolnych, a także rodzinnych obiadów. Mimo że przez lata nieco o nim zapomniano, dziś wraca do naszych kuchni z jeszcze większą popularnością. Prosty, a jednocześnie pełen smaku – kotlet pożarski to doskonały pomysł na obiad, który dorównuje, a może nawet przewyższa klasyczne kotlety mielone czy schabowe. Jak przygotować tę pyszność, która podbijała serca w czasach PRL-u?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na idealne kotlety pożarskie

Przygotowanie kotleta pożarskiego jest łatwe, ale wymaga trochę cierpliwości. Aby uzyskać idealny efekt, warto postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami. Oto przepis na kotlet pożarski, który z pewnością zachwyci całą rodzinę.

Składniki:

  • 500 g mięsa drobiowego (najlepiej piersi z kurczaka),
  • Pół bułki kajzerki,
  • Pół szklanki mleka,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, opcjonalnie pieprz ziołowy,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Bułkę kajzerkę namocz w mleku, a gdy zmięknie, odciśnij nadmiar płynu.
  2. Mięso drobiowe oczyść z żyłek i chrząstek, a następnie drobno posiekaj nożem lub rozdrobnij w malakserze, uważając, aby nie zrobić z niego papki.
  3. Do rozdrobnionego mięsa dodaj jajko, posiekaną natkę pietruszki, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj rękoma, aż masa będzie jednolita. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.
  4. Z masy uformuj małe, lekko spłaszczone kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety po obu stronach na złocisty kolor.

Alternatywnie, do obtaczania kotletów możesz użyć domowych grzanek. Aby je przygotować, przekrój bułkę kajzerkę na plastry, wyjmij miękką część i pokrój ją w drobną kostkę. Skórkę również posiekaj. Podsusz bułkę na suchej patelni przez około 10–15 minut, a gdy ostygnie, rozkrusz na mniejsze kawałki. To doskonały sposób na uzyskanie chrupiącej, aromatycznej panierki.