InspiracjeW PRL wszystkie kobiety piły ten napój do śniadania. Dzięki temu miały płaskie brzuchy

W PRL wszystkie kobiety piły ten napój do śniadania. Dzięki temu miały płaskie brzuchy

Ten napój był niegdyś niezwykle popularny wśród polskich kobiet. Wtedy jego picie było codziennością, dzisiaj natomiast należy do rzadkości. I chociaż w czasach PRL-u niewiele osób wiedziało o jego właściwościach wspierających odchudzanie, to z aktualną wiedzą możemy już śmiało powiedzieć, że jest to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

Kobiety w PRL piły ten napój, chociaż o jego pozytywnych właściwościach prawdopodobnie nie wiedziały
Kobiety w PRL piły ten napój, chociaż o jego pozytywnych właściwościach prawdopodobnie nie wiedziały
Źródło zdjęć: © Narodowe Archiwum Cyfrowe

13.09.2023 13:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Odmianą herbaty, o której w latach dwudziestych XXI wieku mówi się w kontekście zdrowia najwięcej, jest herbata zielona. Kojarzenie jej z Azją (a co za tym idzie: japońską, najzdrowszą kuchnią świata) przyczyniło się do przypisania jej wręcz magicznych zdolności i walorów odżywczych. Spokojnie — nikogo nie będziemy tu zachęcać do porzucania popularnej matchy. Warto jednak wiedzieć, że istnieje odmiana, która jest pod wieloma względami jeszcze zdrowsza.

Kiedy w PRL-u po czerwoną herbatę sięgano właściwie codziennie, nikt — lub prawie nikt — nie wiedział jeszcze, że w dużym stopniu przyczynia się ona do profilaktyki przed nadwagą. Ta zależność została zauważona i nagłośniona dopiero później. Pytanie więc brzmi: dlaczego czerwona herbata jest aktualnie rzadkością w naszych kuchniach?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czerwona herbata i jej właściwości

Smocza herbata, jak czerwoną odmianę tego napoju nazywali Chińczycy, pochodzi ze znajdującego się w Państwie Środka regionu Pu’er. Chociaż zbierana jest z tej samej rośliny, co herbata czarna, to czerwona odmiana jest pod kilkoma względami absolutnymi rekordzistą.

Charakterystyczny kolor smoczej herbaty związany jest z dodatkowym procesem fermentacji, któremu poddawane są liście. Tym samym taka herbata jest wyjątkowo odporna na starzenie się. Odpowiednio przechowywane liście będą dobre do zaparzenia przez kolejne 50 lat.

Czerwona herbata wspiera proces odchudzania
Czerwona herbata wspiera proces odchudzania© Licencjodawca

Czerwona herbata zawiera też najwięcej składników odżywczych i kofeiny. Taina, cynk, magnez, fluor, wapń, żelazo, miedź i potas — te wszystkie elementy dostarczamy organizmowi wraz z jedną filiżanką czerwonego napoju. Uwaga: zyskamy na tym coś jeszcze.

Czerwona herbata na odchudzanie

Chociaż w PRL-u o tej funkcji czerwonej herbaty nie było zbyt głośno, to nie ulega wątpliwości, że pijące ją Polki i Polacy nieświadomie wspierali w ten sposób proces odchudzania. Tak bowiem działa ten zdrowy napój.

Zawarte w czerwonej herbacie polifenole, poprzez regulację wydzielania żółci i enzymów trawiennych, napędzają metabolizm i intensyfikują spalanie tłuszczu. Poprawa przemiany materii to jednak niejedyny pozytywny skutek picia czerwonej herbaty. Poza nim dochodzi jeszcze do zmniejszania poziomu złego cholesterolu, poprawy koncentracji i uspokojenia. W PRL-u z całą pewnością było to potrzebne, ale czy dzisiaj już nie jest? Wątpimy!