Jedzie na wakacje z całą rodziną. Płaci o wiele mniej, bo wymyśliła sprytny sposób

Wakacje za granicą wiążą się z niemałym wydatkiem. Ceny za transport, nocleg, wyżywienie i atrakcje mogą mocno pokiereszować portfele turystów. Coraz więcej mówi się o tzw. budżetowym podróżowaniu. Patentem na to, jak nie wydać kroci na jedzenie podczas wakacji za granicą, podzieliła się pani Monika, preferująca tzw. "self-catering", czyli wyżywienie we własnym zakresie. 

ObrazekAdobe Stock

Pani Monika w liście nadesłanym do redakcji portalu gazeta.pl radzi, jak zaoszczędzić na jedzeniu, będąc na zagranicznych wczasach. Kobieta poleca zwiedzanie z kanapkami, odwiedzanie lokalnych targów i samodzielne przyrządzanie potraw w domu. Jak komentuje, dzięki tym trikom będzie co wspominać, a wakacje nie będą tak drogie, jak mogłoby się wydawać.

Wakacje za granicą. Jak zaoszczędzić na jedzeniu?

Kobieta porównuje, że przez trzy dni spędzone w czeskiej Pradze wydała tyle, ile przez tydzień w Hiszpanii. Przyznaje, że odwiedzając naszych sąsiadów, nie ugotowała ani jednego posiłku, a stołowała się w restauracjach. Natomiast odpoczywając na południu Europy, praktykowała tzw. "self-catering", czyli gotowała sama, wynajmując mieszkanie z dostępem do kuchni.

Pani Monika radzi, by do Hiszpanii wybrać się pod koniec sezonu wakacyjnego, a lokum szukać w pobliżu lokalnego marketu. Tam bowiem za niewielkie pieniądze kupić można hiszpańskie specjały, świeże ryby i owoce morza, warzywa, a nawet mięso z rekina. Przyznaje, że takie rozwiązanie pozwala na lepsze zapoznanie się z kulturą miejsca, jakie się odwiedza.

"Obiad wieczorem, na tarasie, przy minimalnym wkładzie pracy, za jedną czwartą ceny" - dodaje.
Obrazek
Wakacje za granicą nie muszą być bardzo kosztowne - Pyszności; Fot. Pixabay

Jak nie wydać kroci w restauracjach za granicą?

Kobieta nie unika restauracji jak ognia, ale wybiera te, znajdujące się poza turystycznym szlakiem. Poleca też stołowanie się w interesujących miejscach, serwujących lokalne potrawy ("ośmiornica wśród górskich widoków Guadalest, oliwki w krainie oliwkowych gajów"). Nie odwiedza ich codziennie, a dwa-trzy razy w przeciągu tygodnia. To, jak wskazuje, spora oszczędność i możliwość wypróbowania nowych potraw. Po wakacjach zaś odtwarza specjały we własnej kuchni.

"Odwiedzam restauracje, które znajdują się poza turystycznym szlakiem, takie dla lokalnych. Jak? Trzeba trochę poszukać, może porozmawiać z kimś w sklepie – jedne z najlepszych tapas za niecałe 2 Euro serwują w tylnych uliczkach Cadizu. Polecił aptekarz, a serwowali m.in. mięso z byka! Porcje spore. Było tak tłoczno, że trzeba było czekać na stołek przy barze. Było warto" - doradza pani Monika.

W kwestii zwiedzania kobieta mówi, że spaceruje od jednego zabytku, po następny, zahaczając w międzyczasie o kolejne. Podkreśla, że nie tylko plaże i góry są za darmo, ale też wiele ciekawych miejsc, jak muzea czy ogrody. W trasę zabiera ze sobą kanapki, niekiedy wpada na obiad do restauracji, raz w ciągu dnia. Tym samym więcej czasu zostaje na zwiedzanie, a z portfela ubywa mniej.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku