WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Jedzie na wakacje z całą rodziną. Płaci o wiele mniej, bo wymyśliła sprytny sposób

Wakacje za granicą wiążą się z niemałym wydatkiem. Ceny za transport, nocleg, wyżywienie i atrakcje mogą mocno pokiereszować portfele turystów. Coraz więcej mówi się o tzw. budżetowym podróżowaniu. Patentem na to, jak nie wydać kroci na jedzenie podczas wakacji za granicą, podzieliła się pani Monika, preferująca tzw. "self-catering", czyli wyżywienie we własnym zakresie. 

ObrazekAdobe Stock

Pani Monika w liście nadesłanym do redakcji portalu gazeta.pl radzi, jak zaoszczędzić na jedzeniu, będąc na zagranicznych wczasach. Kobieta poleca zwiedzanie z kanapkami, odwiedzanie lokalnych targów i samodzielne przyrządzanie potraw w domu. Jak komentuje, dzięki tym trikom będzie co wspominać, a wakacje nie będą tak drogie, jak mogłoby się wydawać.

Wakacje za granicą. Jak zaoszczędzić na jedzeniu?

Kobieta porównuje, że przez trzy dni spędzone w czeskiej Pradze wydała tyle, ile przez tydzień w Hiszpanii. Przyznaje, że odwiedzając naszych sąsiadów, nie ugotowała ani jednego posiłku, a stołowała się w restauracjach. Natomiast odpoczywając na południu Europy, praktykowała tzw. "self-catering", czyli gotowała sama, wynajmując mieszkanie z dostępem do kuchni.

Pani Monika radzi, by do Hiszpanii wybrać się pod koniec sezonu wakacyjnego, a lokum szukać w pobliżu lokalnego marketu. Tam bowiem za niewielkie pieniądze kupić można hiszpańskie specjały, świeże ryby i owoce morza, warzywa, a nawet mięso z rekina. Przyznaje, że takie rozwiązanie pozwala na lepsze zapoznanie się z kulturą miejsca, jakie się odwiedza.

"Obiad wieczorem, na tarasie, przy minimalnym wkładzie pracy, za jedną czwartą ceny" - dodaje.
Obrazek
Wakacje za granicą nie muszą być bardzo kosztowne - Pyszności; Fot. Pixabay

Jak nie wydać kroci w restauracjach za granicą?

Kobieta nie unika restauracji jak ognia, ale wybiera te, znajdujące się poza turystycznym szlakiem. Poleca też stołowanie się w interesujących miejscach, serwujących lokalne potrawy ("ośmiornica wśród górskich widoków Guadalest, oliwki w krainie oliwkowych gajów"). Nie odwiedza ich codziennie, a dwa-trzy razy w przeciągu tygodnia. To, jak wskazuje, spora oszczędność i możliwość wypróbowania nowych potraw. Po wakacjach zaś odtwarza specjały we własnej kuchni.

"Odwiedzam restauracje, które znajdują się poza turystycznym szlakiem, takie dla lokalnych. Jak? Trzeba trochę poszukać, może porozmawiać z kimś w sklepie – jedne z najlepszych tapas za niecałe 2 Euro serwują w tylnych uliczkach Cadizu. Polecił aptekarz, a serwowali m.in. mięso z byka! Porcje spore. Było tak tłoczno, że trzeba było czekać na stołek przy barze. Było warto" - doradza pani Monika.

W kwestii zwiedzania kobieta mówi, że spaceruje od jednego zabytku, po następny, zahaczając w międzyczasie o kolejne. Podkreśla, że nie tylko plaże i góry są za darmo, ale też wiele ciekawych miejsc, jak muzea czy ogrody. W trasę zabiera ze sobą kanapki, niekiedy wpada na obiad do restauracji, raz w ciągu dnia. Tym samym więcej czasu zostaje na zwiedzanie, a z portfela ubywa mniej.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo