Zdradza trik, dzięki któremu dużo taniej zjesz w restauracji. Przyda się na wakacje

Restauracyjne menu może zmrozić niejednego turystę. Gigantyczne marże narzucane na wysokoprocentowe napoje, niebotycznie drogie kawy czy mikroskopijne porcje w maksymalnych cenach stają się, niestety, standardem.

ObrazekRestauracja - Pyszności; Fot. Canva

Jak więc pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, nie bankrutując? Znany tiktokowy kanał "panparagon.app" przygotował kilka przydatnych trików.

Jak jeść na mieście i nie zbankrutować?

Jako pierwsze wskazano, by nie wybierać restauracji położonych w ścisłych centrach miast. Tam jest najdrożej, a część takich knajp nastawionych jest na jednorazowego gościa, który wpadnie, przekąsi coś, zostawi pieniądze i więcej nie wróci. Natomiast w przypadku restauracji dla lokalsów, oddalonych od centrum, najważniejszy jest stały klient, więc walczy się o niego dobrą jakością jedzenia i adekwatną ceną.

"Jakość nie spada wraz z oddalaniem się od centrum, za to cena tak" - skwitowano w filmiku, udostępnionym na TikToku.

Kolejnym patentem na niezbankrutowanie podczas wakacyjnego stołowana się na mieście, jest zamawianie dużych zestawów przeznaczonych dla kilku osób. Jak zaznaczono na wideo, zestawy są obfite, można się najeść i są też duże tańsze niż pojedyncze dania. Warto też korzystać z promocji, takich jak tzw. happy hours (danie miejsce wyznacza godziny, w których można taniej zamówić niektóre pozycje z karty). Niemniej godne uwagi są dania dnia.

Dzięki tym trikom dużo mniej zapłacisz w restauracji

Warto sprawdzać gramaturę dań - ta powinna być umieszczona w menu. Dlaczego to tak istotne? W wideo opublikowanym przez "panparagon.app" zaznaczono, że to pozwoli uniknąć sytuacji, w których 50 proc. ceny dania stanowi jej wygląd bądź dodatek egzotycznego owocu. Na końcu podkreślono również, by kawę i deser serwować sobie w domu.

"W restauracji śmierdzi malizną, drożyzną i zazwyczaj ceny są nieadekwatne do jakości" - podkreślono.

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni