Zdradza trik, dzięki któremu dużo taniej zjesz w restauracji. Przyda się na wakacje

Restauracyjne menu może zmrozić niejednego turystę. Gigantyczne marże narzucane na wysokoprocentowe napoje, niebotycznie drogie kawy czy mikroskopijne porcje w maksymalnych cenach stają się, niestety, standardem.

ObrazekRestauracja - Pyszności; Fot. Canva

Jak więc pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, nie bankrutując? Znany tiktokowy kanał "panparagon.app" przygotował kilka przydatnych trików.

Jak jeść na mieście i nie zbankrutować?

Jako pierwsze wskazano, by nie wybierać restauracji położonych w ścisłych centrach miast. Tam jest najdrożej, a część takich knajp nastawionych jest na jednorazowego gościa, który wpadnie, przekąsi coś, zostawi pieniądze i więcej nie wróci. Natomiast w przypadku restauracji dla lokalsów, oddalonych od centrum, najważniejszy jest stały klient, więc walczy się o niego dobrą jakością jedzenia i adekwatną ceną.

"Jakość nie spada wraz z oddalaniem się od centrum, za to cena tak" - skwitowano w filmiku, udostępnionym na TikToku.

Kolejnym patentem na niezbankrutowanie podczas wakacyjnego stołowana się na mieście, jest zamawianie dużych zestawów przeznaczonych dla kilku osób. Jak zaznaczono na wideo, zestawy są obfite, można się najeść i są też duże tańsze niż pojedyncze dania. Warto też korzystać z promocji, takich jak tzw. happy hours (danie miejsce wyznacza godziny, w których można taniej zamówić niektóre pozycje z karty). Niemniej godne uwagi są dania dnia.

Dzięki tym trikom dużo mniej zapłacisz w restauracji

Warto sprawdzać gramaturę dań - ta powinna być umieszczona w menu. Dlaczego to tak istotne? W wideo opublikowanym przez "panparagon.app" zaznaczono, że to pozwoli uniknąć sytuacji, w których 50 proc. ceny dania stanowi jej wygląd bądź dodatek egzotycznego owocu. Na końcu podkreślono również, by kawę i deser serwować sobie w domu.

"W restauracji śmierdzi malizną, drożyzną i zazwyczaj ceny są nieadekwatne do jakości" - podkreślono.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie