Wcale nie szczawiowa. Prababcia przez całą wiosnę robiła inną zupę

Polskie zupy to pochwała prostoty. Nasze prababcie doskonale potrafiły wykorzystać to, co dał im ogród. To danie jest najlepszym dowodem na to, że smak odnaleźć można czasem w nieoczywistym wydaniu.

Podstawą tej zupy jest sałataPodstawą tej zupy jest sałata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wśród zup z wyraźnym akcentem zieleni wyróżnia się zdecydowanie szczawiowa. Od lat gości w wielu polskich domach, a i nie brakuje osób, które podczas spacerów wypatrują charakterystycznych liści. Moja prababcia na wiosenny obiad przygotowywała jednak inną zupę. Kiedy w ogródku zazieleniła się sałata, przychodził czas na sałaciankę. To przepis, który zachwyca lekkością i prostotą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów

Zupa sałacianka

Sałata nie ma specjalnie wyrazistego smaku, najczęściej trafia do miski razem z jogurtem lub śmietaną albo stanowi tło dla innych dodatków. Szkoda jednak wykorzystywać ją tylko w sałatkach, w szczególności. Nie dość, że nie kosztuje dużo, piękne główki można dorwać na każdym rynku, to i w warunkach domowych nie ma problemu z jej uprawą. Warto sięgnąć po przepis na sałaciankę.

Sałacianka to zupa, która dawniej była popularna w Polsce
Sałacianka to zupa, która dawniej była popularna w Polsce © Adobe Stock

To prosty i pożywny przepis na wiosenny i letni obiad. Żeby nie było zbyt nudno i mdło, w zupie pływają podsmażone kawałki boczku. Bazą jest tutaj wywar kości, ale równie dobrze możesz wykorzystać rosół czy zwykły bulion.

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej,
  • 2 l wywaru ugotowanego na kościach wieprzowych,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • kilka łyżek śmietany,
  • opcjonalnie nieco mąki do zagęszczenia zupy,
  • koperek,
  • 5-6 młodych ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zarumieni.
  2. Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki i dorzuć na patelnię z boczkiem.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do gorącego wywaru.
  4. Gdy ziemniaki zaczną się robić miękkie, dorzuć sałatę oraz boczek.
  5. Gotuj całość przez 15 minut.
  6. Zaprawa zupę śmietaną, hartując ją wcześniej w chochelce wywaru. W razie potrzeby możesz zagęścić wywar zasmażką, jeśli lubisz.
  7. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dorzuć posiekany koperek.

Sałacianka z boczkiem jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯