Wcale nie szczawiowa. Prababcia przez całą wiosnę robiła inną zupę
Polskie zupy to pochwała prostoty. Nasze prababcie doskonale potrafiły wykorzystać to, co dał im ogród. To danie jest najlepszym dowodem na to, że smak odnaleźć można czasem w nieoczywistym wydaniu.
Wśród zup z wyraźnym akcentem zieleni wyróżnia się zdecydowanie szczawiowa. Od lat gości w wielu polskich domach, a i nie brakuje osób, które podczas spacerów wypatrują charakterystycznych liści. Moja prababcia na wiosenny obiad przygotowywała jednak inną zupę. Kiedy w ogródku zazieleniła się sałata, przychodził czas na sałaciankę. To przepis, który zachwyca lekkością i prostotą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów
Zupa sałacianka
Sałata nie ma specjalnie wyrazistego smaku, najczęściej trafia do miski razem z jogurtem lub śmietaną albo stanowi tło dla innych dodatków. Szkoda jednak wykorzystywać ją tylko w sałatkach, w szczególności. Nie dość, że nie kosztuje dużo, piękne główki można dorwać na każdym rynku, to i w warunkach domowych nie ma problemu z jej uprawą. Warto sięgnąć po przepis na sałaciankę.
To prosty i pożywny przepis na wiosenny i letni obiad. Żeby nie było zbyt nudno i mdło, w zupie pływają podsmażone kawałki boczku. Bazą jest tutaj wywar kości, ale równie dobrze możesz wykorzystać rosół czy zwykły bulion.
Składniki:
- 1 główka sałaty masłowej,
- 2 l wywaru ugotowanego na kościach wieprzowych,
- kilka plastrów wędzonego boczku,
- kilka łyżek śmietany,
- opcjonalnie nieco mąki do zagęszczenia zupy,
- koperek,
- 5-6 młodych ziemniaków,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zarumieni.
- Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki i dorzuć na patelnię z boczkiem.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do gorącego wywaru.
- Gdy ziemniaki zaczną się robić miękkie, dorzuć sałatę oraz boczek.
- Gotuj całość przez 15 minut.
- Zaprawa zupę śmietaną, hartując ją wcześniej w chochelce wywaru. W razie potrzeby możesz zagęścić wywar zasmażką, jeśli lubisz.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dorzuć posiekany koperek.
Sałacianka z boczkiem jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!