PoradyWiększość nie ma pojęcia. Może wpływać na smak kawy bardziej niż śmietanka czy cukier

Większość nie ma pojęcia. Może wpływać na smak kawy bardziej niż śmietanka czy cukier

Kawa najlepiej smakuje z konkretnego kubka. Zaskakujące wyniki badań
Kawa najlepiej smakuje z konkretnego kubka. Zaskakujące wyniki badań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek

31.05.2024 09:22, aktual.: 31.05.2024 09:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy smak kawy zależy również od kubka, w którym ją serwujemy? Według pewnego doświadczonego wykładowcy z Oxfordu - owszem. Jego badanie przyniosło zaskakujące efekty. Przeczytaj, a być może może zmienisz kolor swojej domowej zastawy.

Każdy kawosz wie, że smak ich ulubionego napoju zależy od wielu różnych czynników, od rodzaju użytych ziaren zaczynając, a na dodatkach kończąc. Tymczasem psychologia okazuje się udowadniać, że nie tylko te zmienne mają znaczenie. Ważne jest także to, z jakiego kubka pijemy kawę. Jaki jego kolor sprawi, że będzie słodsza, a jaki, że będzie wyraźnie kwaśna? Przeprowadzono na ten temat kilka badań. Wyniki? Niewiarygodne. Kolor kubka to dopiero początek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z jakiego kubka pijesz kawę?

Wszyscy wiemy, że je się także oczami. Mówi się to jednak w kontekście pięknie ozdobionych potraw, apetycznych składników, ozdób na jedzeniu. A czy tak trywialna (przynajmniej z pozoru) rzecz, jak kolor zastawy również ma znaczenie? W przypadku kawy — jak najbardziej. Tej sprawie przyjrzał się profesor psychologii z Oxfordu Charles Spence, a także inni zaangażowani naukowcy. Oto co odkryli.

Eksperyment profesora Spence'a polegał na podaniu uczestnikom dokładnie tej samej kawy w trzech różnych kubkach — przeźroczystym, niebieskim i białym. Wyniki były relatywnie jednoznaczne. Uczestnikom najbardziej smakowała kawa z białego kubka, a najmniej z przeźroczystego. Ta ostatnia miała być ponoć wyjątkowo niesmaczna. Przypomnijmy: był to ten sam napój, który znajdował się w kubkach koloru białego.

Inne badania

Profesor Spence nie jest jedynym naukowcem, który przeprowadził tego typu badania. Podobne eksperymenty miały miejsce między innymi w Brazylii, gdzie sprawdzono, czy na smak kawy oddziałuje również... kształt kubka. Po raz kolejny przekonano się, że takie szczegóły mają znaczenie. W tym konkretnym przypadku uczestnikom ewidentnie najbardziej smakowała kawa z tzw. filiżanki typu tulipan.

Kolor, kształt, a nawet tekstura. To wszystko decyduje o smaku kawy
Kolor, kształt, a nawet tekstura. To wszystko decyduje o smaku kawy© Canva | StockSnap

W jeszcze innym badaniu opisanym na portalu sciencedirect.com odkryto, że różowy kolor filiżanki dodaje kawie słodyczy, a zielony lub żółty — kwasowości. Co ciekawe, w 2020 roku na łamach czasopisma Food Quality and Preference, pojawił się również opis doświadczenia, według którego znaczenie ma nawet... struktura kubka! Kawa z szorstkiej zastawy wydawała się uczestnikom bardziej kwaśna, a napój z gładkiej porcelany był wyraźnie słodszy.

Czy teraz zmienisz rodzaj używanej zastawy? A może jesteś zdania, że tego typu zmienne na ciebie nie oddziałują?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także