Większość nie ma pojęcia. Może wpływać na smak kawy bardziej niż śmietanka czy cukier

Czy smak kawy zależy również od kubka, w którym ją serwujemy? Według pewnego doświadczonego wykładowcy z Oxfordu - owszem. Jego badanie przyniosło zaskakujące efekty. Przeczytaj, a być może może zmienisz kolor swojej domowej zastawy.

Kawa najlepiej smakuje z konkretnego kubka. Zaskakujące wyniki badańKawa najlepiej smakuje z konkretnego kubka. Zaskakujące wyniki badań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek

Każdy kawosz wie, że smak ich ulubionego napoju zależy od wielu różnych czynników, od rodzaju użytych ziaren zaczynając, a na dodatkach kończąc. Tymczasem psychologia okazuje się udowadniać, że nie tylko te zmienne mają znaczenie. Ważne jest także to, z jakiego kubka pijemy kawę. Jaki jego kolor sprawi, że będzie słodsza, a jaki, że będzie wyraźnie kwaśna? Przeprowadzono na ten temat kilka badań. Wyniki? Niewiarygodne. Kolor kubka to dopiero początek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Z jakiego kubka pijesz kawę?

Wszyscy wiemy, że je się także oczami. Mówi się to jednak w kontekście pięknie ozdobionych potraw, apetycznych składników, ozdób na jedzeniu. A czy tak trywialna (przynajmniej z pozoru) rzecz, jak kolor zastawy również ma znaczenie? W przypadku kawy — jak najbardziej. Tej sprawie przyjrzał się profesor psychologii z Oxfordu Charles Spence, a także inni zaangażowani naukowcy. Oto co odkryli.

Eksperyment profesora Spence'a polegał na podaniu uczestnikom dokładnie tej samej kawy w trzech różnych kubkach — przeźroczystym, niebieskim i białym. Wyniki były relatywnie jednoznaczne. Uczestnikom najbardziej smakowała kawa z białego kubka, a najmniej z przeźroczystego. Ta ostatnia miała być ponoć wyjątkowo niesmaczna. Przypomnijmy: był to ten sam napój, który znajdował się w kubkach koloru białego.

Inne badania

Profesor Spence nie jest jedynym naukowcem, który przeprowadził tego typu badania. Podobne eksperymenty miały miejsce między innymi w Brazylii, gdzie sprawdzono, czy na smak kawy oddziałuje również... kształt kubka. Po raz kolejny przekonano się, że takie szczegóły mają znaczenie. W tym konkretnym przypadku uczestnikom ewidentnie najbardziej smakowała kawa z tzw. filiżanki typu tulipan.

Kolor, kształt, a nawet tekstura. To wszystko decyduje o smaku kawy
Kolor, kształt, a nawet tekstura. To wszystko decyduje o smaku kawy © Canva | StockSnap

W jeszcze innym badaniu opisanym na portalu sciencedirect.com odkryto, że różowy kolor filiżanki dodaje kawie słodyczy, a zielony lub żółty — kwasowości. Co ciekawe, w 2020 roku na łamach czasopisma Food Quality and Preference, pojawił się również opis doświadczenia, według którego znaczenie ma nawet... struktura kubka! Kawa z szorstkiej zastawy wydawała się uczestnikom bardziej kwaśna, a napój z gładkiej porcelany był wyraźnie słodszy.

Czy teraz zmienisz rodzaj używanej zastawy? A może jesteś zdania, że tego typu zmienne na ciebie nie oddziałują?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej