Większość wyrzuca, ja trzymam w piwnicy. Dzięki nim moje maliny rosną jak szalone

Najczęściej wyrzucamy obierki po ziemniakach do kosza, a to błąd. W skórce znajduje się masa właściwości odżywczych, które warto wykorzystać. Dlatego obierki zbieram w piwnicy i robię z nich cenną miksturę.

Obierki z ziemniaków mają wiele właściwości odżywczychObierki z ziemniaków mają wiele właściwości odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mówi się, że ziemniak to król warzyw. W tym powiedzeniu jest ziarnko prawdy, ponieważ Polacy znajdują się w pierwszej dziesiątce krajów o najwyższym spożyciu ziemniaków na osobę. Uwielbiamy jeść pyzy, puree, placki, zapiekanki, jak i frytki. Ziemniaki należy spożywać wyłącznie po obróbce termicznej, gdyż surowe są niestrawne i niesmaczne. Przed tym procesem obieramy je ze skórki, którą zwykle traktujemy w kategorii odpadu. Zupełnie niepotrzebnie, ponieważ warto ją wykorzystać do domowego nawozu dla roślin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort ziemniaczany zastąpi dwudaniowy obiad

Jak wykorzystać obierki z ziemniaków?

Ziemniaki są bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C, witaminy z grupy B oraz minerały jak magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód i cynk. Co ważne, te składniki znajdują się również w skórkach ziemniaków, które najczęściej są wyrzucane. To marnotrawstwo, ponieważ można z nich przygotować świetny nawóz do roślin.

Wystarczy zbierać obierki i przechowywać je w piwnicy, gdzie niska temperatura zapobiegnie ich gniciu i pomoże zachować cenne składniki. Mając 0,5 kg obierek, można z nich przygotować nawóz, który posłuży ci do nawożenia malin, porzeczek, agrestu i truskawek, jak i roślin doniczkowych takich jak na przykład paprocie.

Przygotowanie nawozu jest bardzo proste. W dużym pojemniku umieść 0,5 kg obierek i zalej je 5 litrami wrzącej wody. Po ostygnięciu wyłów obierki z płynu. Taki nawóz przyda się w nadchodzącym sezonie. Stosuj go co 3-4 tygodnie, a krzewy będą obficie owocować. Dzięki temu nawozowi zbieram więcej malin niż kiedykolwiek wcześniej.

Woda z ziemniaków też jest przydatna

Ziemniaki gotowane w mundurkach to smaczne, zdrowe i sycące danie o niskim indeksie glikemicznym, więc idealne dla cukrzyków. Niewiele osób wie, że woda po tak ugotowanych ziemniakach jest doskonałym nawozem dla roślin ogrodowych.

Woda po gotowaniu zawiera magnez, potas, fosfor i żelazo, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu roślin. Taki nawóz nie wymaga żadnego przygotowania. Wystarczy podlewać rośliny ostudzoną wodą co 2-3 tygodnie, a wkrótce zauważysz, że zaczynają się na nich pojawiać pierwsze pąki.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa