Wiele osób je takie ziemniaki. Nie wiedzą, jak sobie szkodzą

Ziemniaki, które zaczynają kiełkować, a także te, które stają się miękkie i gąbczaste, często są wyrzucane do kosza. Czy jednak jest to konieczne? Istnieją oznaki sugerujące, że bulwy ziemniaków nie nadają się do spożycia, takie jak zielone zabarwienie miąższu lub skórki. Czy pojawienie się pędów również oznacza, że ziemniak jest zepsuty?

Uważaj na takie ziemniakiUważaj na takie ziemniaki
Źródło zdjęć: © Pexels | Jordan Rushton

Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Jedyna słuszna odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?

Czy ziemniaki, które zaczęły kiełkować, powinny być wyrzucone, czy można je zjeść? Badania przeprowadzone przez biotechnologów żywności z Lincoln University wykazały, że ziemniaki z pędami nie różnią się od bulw, które jeszcze nie wypuściły pędów. Dr Chris Bishop, jedna z ekspertek prowadzących badanie, podkreśliła w rozmowie z brytyjskim dziennikiem "Daily Mail", że ziemniaki z pędami można bezpiecznie spożywać, pod warunkiem usunięcia z nich kiełków. Wystarczy je wykroić nożykiem, a bulwa będzie smakować tak samo, jak każdy inny ziemniak.

Jest jednak jedno "ale". Ziemniaki z pędami mogą mieć nieco inny smak, stają się również miękkie i gąbczaste. Takie najlepiej jest wyrzucić. Ponadto nie powinno się jeść samych pędów oraz kartofli, które wypuściły kiełki mierzące więcej niż ok. 2,5 cm. Warto mieć bowiem na uwadze, że kiełki są bogate w glikoalkaloidy, rodzaj związku chemicznego, który może być toksyczny dla ludzi. Glikoalkaloidy występują także w świeżych ziemniakach, choć w znikomych ilościach. Im więcej pędów na ziemniaku, tym więcej glikoalkaloidów się w nim rozwija – zarówno w kiełkach, jak i w samym korzeniu.

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?
Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? © Pixabay

Dlaczego ziemniaki zaczynają kiełkować?

Powszechnie uważa się, że ziemniaki zaczynają kiełkować, gdy są przechowywane w niewłaściwych warunkach, na przykład w miejscu nasłonecznionym. Jednak badanie przeprowadzone przez biotechnologów żywności z Lincoln University wykazało, że trudno uniknąć kiełkowania ziemniaków. Szanse na to, że ziemniaki zaczną wypuszczać pędy tydzień po zakupie, nawet jeśli były przechowywane w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, wynoszą 50:50.

Jakich ziemniaków nie powinno się jeść?

Toksyczna solanina znajduje się w zielonych ziemniakach. Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie w rozmowie z portalem "Medycyna Praktyczna" przestrzega przed ich spożywaniem. Jak tłumaczy, usunięcie zielonych fragmentów bulwy nie gwarantuje, że cała solanina z niej zniknie.

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie