Wiele osób je takie ziemniaki. Nie wiedzą, jak sobie szkodzą

Ziemniaki, które zaczynają kiełkować, a także te, które stają się miękkie i gąbczaste, często są wyrzucane do kosza. Czy jednak jest to konieczne? Istnieją oznaki sugerujące, że bulwy ziemniaków nie nadają się do spożycia, takie jak zielone zabarwienie miąższu lub skórki. Czy pojawienie się pędów również oznacza, że ziemniak jest zepsuty?

Uważaj na takie ziemniakiUważaj na takie ziemniaki
Źródło zdjęć: © Pexels | Jordan Rushton
SKOMENTUJ

Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Jedyna słuszna odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?

Czy ziemniaki, które zaczęły kiełkować, powinny być wyrzucone, czy można je zjeść? Badania przeprowadzone przez biotechnologów żywności z Lincoln University wykazały, że ziemniaki z pędami nie różnią się od bulw, które jeszcze nie wypuściły pędów. Dr Chris Bishop, jedna z ekspertek prowadzących badanie, podkreśliła w rozmowie z brytyjskim dziennikiem "Daily Mail", że ziemniaki z pędami można bezpiecznie spożywać, pod warunkiem usunięcia z nich kiełków. Wystarczy je wykroić nożykiem, a bulwa będzie smakować tak samo, jak każdy inny ziemniak.

Jest jednak jedno "ale". Ziemniaki z pędami mogą mieć nieco inny smak, stają się również miękkie i gąbczaste. Takie najlepiej jest wyrzucić. Ponadto nie powinno się jeść samych pędów oraz kartofli, które wypuściły kiełki mierzące więcej niż ok. 2,5 cm. Warto mieć bowiem na uwadze, że kiełki są bogate w glikoalkaloidy, rodzaj związku chemicznego, który może być toksyczny dla ludzi. Glikoalkaloidy występują także w świeżych ziemniakach, choć w znikomych ilościach. Im więcej pędów na ziemniaku, tym więcej glikoalkaloidów się w nim rozwija – zarówno w kiełkach, jak i w samym korzeniu.

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?
Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? © Pixabay

Dlaczego ziemniaki zaczynają kiełkować?

Powszechnie uważa się, że ziemniaki zaczynają kiełkować, gdy są przechowywane w niewłaściwych warunkach, na przykład w miejscu nasłonecznionym. Jednak badanie przeprowadzone przez biotechnologów żywności z Lincoln University wykazało, że trudno uniknąć kiełkowania ziemniaków. Szanse na to, że ziemniaki zaczną wypuszczać pędy tydzień po zakupie, nawet jeśli były przechowywane w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, wynoszą 50:50.

Jakich ziemniaków nie powinno się jeść?

Toksyczna solanina znajduje się w zielonych ziemniakach. Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie w rozmowie z portalem "Medycyna Praktyczna" przestrzega przed ich spożywaniem. Jak tłumaczy, usunięcie zielonych fragmentów bulwy nie gwarantuje, że cała solanina z niej zniknie.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna