Wiele osób je takie ziemniaki. Nie wiedzą, jak sobie szkodzą

Ziemniaki, które zaczynają kiełkować, a także te, które stają się miękkie i gąbczaste, często są wyrzucane do kosza. Czy jednak jest to konieczne? Istnieją oznaki sugerujące, że bulwy ziemniaków nie nadają się do spożycia, takie jak zielone zabarwienie miąższu lub skórki. Czy pojawienie się pędów również oznacza, że ziemniak jest zepsuty?

Uważaj na takie ziemniakiUważaj na takie ziemniaki
Źródło zdjęć: © Pexels | Jordan Rushton

Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Jedyna słuszna odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?

Czy ziemniaki, które zaczęły kiełkować, powinny być wyrzucone, czy można je zjeść? Badania przeprowadzone przez biotechnologów żywności z Lincoln University wykazały, że ziemniaki z pędami nie różnią się od bulw, które jeszcze nie wypuściły pędów. Dr Chris Bishop, jedna z ekspertek prowadzących badanie, podkreśliła w rozmowie z brytyjskim dziennikiem "Daily Mail", że ziemniaki z pędami można bezpiecznie spożywać, pod warunkiem usunięcia z nich kiełków. Wystarczy je wykroić nożykiem, a bulwa będzie smakować tak samo, jak każdy inny ziemniak.

Jest jednak jedno "ale". Ziemniaki z pędami mogą mieć nieco inny smak, stają się również miękkie i gąbczaste. Takie najlepiej jest wyrzucić. Ponadto nie powinno się jeść samych pędów oraz kartofli, które wypuściły kiełki mierzące więcej niż ok. 2,5 cm. Warto mieć bowiem na uwadze, że kiełki są bogate w glikoalkaloidy, rodzaj związku chemicznego, który może być toksyczny dla ludzi. Glikoalkaloidy występują także w świeżych ziemniakach, choć w znikomych ilościach. Im więcej pędów na ziemniaku, tym więcej glikoalkaloidów się w nim rozwija – zarówno w kiełkach, jak i w samym korzeniu.

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?
Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? © Pixabay

Dlaczego ziemniaki zaczynają kiełkować?

Powszechnie uważa się, że ziemniaki zaczynają kiełkować, gdy są przechowywane w niewłaściwych warunkach, na przykład w miejscu nasłonecznionym. Jednak badanie przeprowadzone przez biotechnologów żywności z Lincoln University wykazało, że trudno uniknąć kiełkowania ziemniaków. Szanse na to, że ziemniaki zaczną wypuszczać pędy tydzień po zakupie, nawet jeśli były przechowywane w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, wynoszą 50:50.

Jakich ziemniaków nie powinno się jeść?

Toksyczna solanina znajduje się w zielonych ziemniakach. Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie w rozmowie z portalem "Medycyna Praktyczna" przestrzega przed ich spożywaniem. Jak tłumaczy, usunięcie zielonych fragmentów bulwy nie gwarantuje, że cała solanina z niej zniknie.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥