Wiele osób kroi ziemniaki przed gotowaniem. Dlaczego lepiej tego nie robić?
Gotowanie ziemniaków to jedna z tych czynności, które wynosisz z domu. Prawdopodobnie nawet nie zastanawiasz się nad tym, dlaczego gotujesz je w taki, a nie inny sposób. Jednak okazuje się, że niektóre potrawy wymagają szczególnej ostrożności w zakresie obróbki tych warzyw.
Ziemniaki na purée, do sałatki, podawane z koperkiem, czy zapiekane łódeczki – to tylko kilka przykładów na zastosowanie popularnego warzywa w kuchni. Jednak najbardziej popularne są ziemniaki podawane jako dodatek do obiadu. Być może przed gotowaniem kroisz je na kawałki. Niestety, ten sposób ma swoje wady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu
Dlaczego kroimy ziemniaki przed gotowaniem?
Najprostsza odpowiedź jest taka, że ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki szybciej robią się miękkie. Możesz więc wstawić je na ostatnią chwilę i nawet już po 15 minutach podać na stół.
Jeśli kawałki są równe, nie musisz też obawiać się tego, że niektóre będą rozgotowane, a inne surowe w środku. Podobnej wielkości cząstki ziemniaków przygotują się równomiernie.
Jak gotować ziemniaki do różnych potraw?
Aby ziemniaki do obiadu były pełne smaku i wartości odżywczych, warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze, dobrze jest wybierać ziemniaki równej wielkości. Wtedy nie trzeba będzie ich kroić. Po drugie, obieraj najcieniej jak potrafisz. Pod skórką znajdują się cenne pierwiastki i witaminy – szkoda, żeby znalazły się w koszu na śmieci.
Nie ma potrzeby krojenia ziemniaków w przypadku wstępnego podgotowania ich przed zapiekaniem w piekarniku lub grillowaniem. Najlepiej smakują w mundurkach, więc nawet nie musisz ich obierać. W tym przypadku warto dokładnie wyszorować je szczotką, aby danie nie zawierało piasku.
Do sałatek również sprawdzą się ziemniaki gotowane w całości. Będą miały lepszy smak i nie będą się rozpadały podczas krojenia na mniejsze kawałki.
Pokrojone ziemniaki bez wartościowych składników
Ziemniaki są bogatym źródłem węglowodanów, witaminy C i witamin z grupy B. Zawierają też potas, fosfor i magnez – minerały te wspomagają pracę układu nerwowego, dbają o prawidłowe ciśnienie krwi, zdrowe kości i zęby.
W przypadku długiego gotowania ziemniaków, wiele cennych składników wypłukuje woda. Nie można tego uniknąć, ale w miarę możliwości staraj się zminimalizować ubytki. Dodatkowo możesz wykorzystać wodę po ziemniakach – sprawdzi się nie tylko jako wartościowy nawóz do kwiatów, ale także w domowych rytuałach pielęgnacyjnych.