Wiele osób kroi ziemniaki przed gotowaniem. Dlaczego lepiej tego nie robić?

Gotowanie ziemniaków to jedna z tych czynności, które wynosisz z domu. Prawdopodobnie nawet nie zastanawiasz się nad tym, dlaczego gotujesz je w taki, a nie inny sposób. Jednak okazuje się, że niektóre potrawy wymagają szczególnej ostrożności w zakresie obróbki tych warzyw.

Dlaczego lepiej nie kroić ziemniaków przed gotowaniem?Dlaczego lepiej nie kroić ziemniaków przed gotowaniem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Anna Galuhn

Ziemniaki na purée, do sałatki, podawane z koperkiem, czy zapiekane łódeczki – to tylko kilka przykładów na zastosowanie popularnego warzywa w kuchni. Jednak najbardziej popularne są ziemniaki podawane jako dodatek do obiadu. Być może przed gotowaniem kroisz je na kawałki. Niestety, ten sposób ma swoje wady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Dlaczego kroimy ziemniaki przed gotowaniem?

Najprostsza odpowiedź jest taka, że ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki szybciej robią się miękkie. Możesz więc wstawić je na ostatnią chwilę i nawet już po 15 minutach podać na stół.

Jeśli kawałki są równe, nie musisz też obawiać się tego, że niektóre będą rozgotowane, a inne surowe w środku. Podobnej wielkości cząstki ziemniaków przygotują się równomiernie.

Jak gotować ziemniaki do różnych potraw?

Aby ziemniaki do obiadu były pełne smaku i wartości odżywczych, warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze, dobrze jest wybierać ziemniaki równej wielkości. Wtedy nie trzeba będzie ich kroić. Po drugie, obieraj najcieniej jak potrafisz. Pod skórką znajdują się cenne pierwiastki i witaminy – szkoda, żeby znalazły się w koszu na śmieci.

Nie ma potrzeby krojenia ziemniaków w przypadku wstępnego podgotowania ich przed zapiekaniem w piekarniku lub grillowaniem. Najlepiej smakują w mundurkach, więc nawet nie musisz ich obierać. W tym przypadku warto dokładnie wyszorować je szczotką, aby danie nie zawierało piasku.

Do sałatek również sprawdzą się ziemniaki gotowane w całości. Będą miały lepszy smak i nie będą się rozpadały podczas krojenia na mniejsze kawałki.

Pokrojone ziemniaki bez wartościowych składników

Ziemniaki są bogatym źródłem węglowodanów, witaminy C i witamin z grupy B. Zawierają też potas, fosfor i magnez – minerały te wspomagają pracę układu nerwowego, dbają o prawidłowe ciśnienie krwi, zdrowe kości i zęby.

W przypadku długiego gotowania ziemniaków, wiele cennych składników wypłukuje woda. Nie można tego uniknąć, ale w miarę możliwości staraj się zminimalizować ubytki. Dodatkowo możesz wykorzystać wodę po ziemniakach – sprawdzi się nie tylko jako wartościowy nawóz do kwiatów, ale także w domowych rytuałach pielęgnacyjnych.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟