Błąd podczas gotowania obiadu. Popełniają go nawet najlepsze kucharki

Często w wielu książkach, na blogach czy w mediach społecznościowych znajdziemy określenie "zbilansowany posiłek". To bardzo kluczowe słowa w kontekście przygotowywania obiadu. Zwłaszcza że obiad to główny posiłek w ciągu dnia. Jeśli nie zbilansujemy go odpowiednio, czyli nie połączymy wszystkich składników w odpowiednich proporcjach, to duże prawdopodobieństwo, że zaczniemy być bardzo szybko głodni, albo senni. Czemu tak się dzieje? Już tłumaczymy.

Kotlety schabowe - Pyszności; źródło: StockKotlety schabowe - Pyszności; źródło: Stock
Paulina

Czym jest zbilansowany posiłek?

Zaczynając właśnie od tego określenia, by zrozumieć resztę. Zbilansowany posiłek to taki, który w swoim składzie zawiera źródła białka, tłuszczu i węglowodanów. Co to oznacza w praktyce?

Jak skomponować zdrowy obiad? Na talerzu znajdziemy mięso, ryby, nabiał lub rośliny strączkowe, czyli źródło białka. Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, awokado to źródło tłuszczu. Natomiast do źródła węglowodanów zaliczamy ziemniaki, kasze, makarony czy pieczywo. Wszytko, to powinno być podane z połową talerza warzyw surowych, gotowanych czy pieczonych.

Jak intuicyjnie zbilansować posiłek bez liczenia?

Policzyć możemy wszystko i dietetycy mogą nam w tym pomóc. Natomiast możemy zrobić to też sami i bardzo intuicyjnie. Jeśli chcemy, by obiad był prawidło skomponowany, podzielmy talerz na części.

Połowę powinny stanowić warzywa, 1/4 powinny stanowić węglowodany, czyli np. ziemniaki lub kasza, które często pojawiają się w naszej kuchni. Na koniec białko, które powinno zająć również 1/4 naszego talerza. Na koniec tłuszcz i tutaj nie powinniśmy przesadzać z jego ilości, ale też nie możemy z niego rezygnować. Zazwyczaj 1 łyżka oliwy lub oleju wystarczy. Wszytko, oczywiście zależy od naszej masy ciała i zapotrzebowania kalorycznego w ciągu dnia.

Obrazek
Kugel- Pyszności, źródło: Canva

Zdrowy obiad. Czemu tyle warzyw powinno znaleźć się na talerzu?

Zdrowy obiad to też warzywa. Pół talerza to podstawa! Czemu tak dużo? Taka ilość warzyw pozwoli dostarczyć nam odpowiedniej ilości błonnika, witamin i składników mineralnych. Pozwoli nam to wypełnić żołądek i dobrze nas nasyci. Po posiłku nie będziemy senni i szybko nie zrobimy się głodni. Trzeba zaznaczyć, że ketchup to nie warzywo, ziemniaki zaliczamy do źródła węglowodanów. Więc dobrze by było, aby połowę talerza stanowiła surówka lub gotowane warzywa. Wtedy obiad zrobiony jest bezbłędnie.

Sprawdź nasz przepis na zieloną szakszukę:

 

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców