Błąd podczas gotowania obiadu. Popełniają go nawet najlepsze kucharki

Często w wielu książkach, na blogach czy w mediach społecznościowych znajdziemy określenie "zbilansowany posiłek". To bardzo kluczowe słowa w kontekście przygotowywania obiadu. Zwłaszcza że obiad to główny posiłek w ciągu dnia. Jeśli nie zbilansujemy go odpowiednio, czyli nie połączymy wszystkich składników w odpowiednich proporcjach, to duże prawdopodobieństwo, że zaczniemy być bardzo szybko głodni, albo senni. Czemu tak się dzieje? Już tłumaczymy.

Kotlety schabowe - Pyszności; źródło: StockKotlety schabowe - Pyszności; źródło: Stock
Paulina

Czym jest zbilansowany posiłek?

Zaczynając właśnie od tego określenia, by zrozumieć resztę. Zbilansowany posiłek to taki, który w swoim składzie zawiera źródła białka, tłuszczu i węglowodanów. Co to oznacza w praktyce?

Jak skomponować zdrowy obiad? Na talerzu znajdziemy mięso, ryby, nabiał lub rośliny strączkowe, czyli źródło białka. Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, awokado to źródło tłuszczu. Natomiast do źródła węglowodanów zaliczamy ziemniaki, kasze, makarony czy pieczywo. Wszytko, to powinno być podane z połową talerza warzyw surowych, gotowanych czy pieczonych.

Jak intuicyjnie zbilansować posiłek bez liczenia?

Policzyć możemy wszystko i dietetycy mogą nam w tym pomóc. Natomiast możemy zrobić to też sami i bardzo intuicyjnie. Jeśli chcemy, by obiad był prawidło skomponowany, podzielmy talerz na części.

Połowę powinny stanowić warzywa, 1/4 powinny stanowić węglowodany, czyli np. ziemniaki lub kasza, które często pojawiają się w naszej kuchni. Na koniec białko, które powinno zająć również 1/4 naszego talerza. Na koniec tłuszcz i tutaj nie powinniśmy przesadzać z jego ilości, ale też nie możemy z niego rezygnować. Zazwyczaj 1 łyżka oliwy lub oleju wystarczy. Wszytko, oczywiście zależy od naszej masy ciała i zapotrzebowania kalorycznego w ciągu dnia.

Obrazek
Kugel- Pyszności, źródło: Canva

Zdrowy obiad. Czemu tyle warzyw powinno znaleźć się na talerzu?

Zdrowy obiad to też warzywa. Pół talerza to podstawa! Czemu tak dużo? Taka ilość warzyw pozwoli dostarczyć nam odpowiedniej ilości błonnika, witamin i składników mineralnych. Pozwoli nam to wypełnić żołądek i dobrze nas nasyci. Po posiłku nie będziemy senni i szybko nie zrobimy się głodni. Trzeba zaznaczyć, że ketchup to nie warzywo, ziemniaki zaliczamy do źródła węglowodanów. Więc dobrze by było, aby połowę talerza stanowiła surówka lub gotowane warzywa. Wtedy obiad zrobiony jest bezbłędnie.

Sprawdź nasz przepis na zieloną szakszukę:

 

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀