Wielu myśli, że są konieczne w naleśnikach. Bez nich wychodzą jeszcze lepsze
W lodówce nie ma już jajek, a masz ochotę na naleśniki? To nie problem. Możesz je ominąć, a placuszki wyjdą miękkie, puszyste i elastyczne. Wyjaśniamy, jak je przygotować.
01.10.2023 13:07
Mąka, jajka, mleko — tyle wystarczy, żeby przygotować naleśniki. To jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Można przygotować je zarówno na słodko jak i na słono. W każdej odsłonie są równie pyszne.
Jajka wydają się być kluczowym składnikiem, bowiem to właśnie one scalają ciasto i nadają mu pożądanej elastyczności. Prawda jest taka, że można przyrządzić je bez dodatku jaj. Wyjaśniamy, jak to zrobić.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki bez jajek — przepis
Składniki:
- szklanka wody gazowanej,
- szklanka mleka,
- dwie szklanki mąki pszennej,
- dwie łyżki oleju,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: szczypta cukru .
Przygotowanie:
- W wysokiej misce umieść wszystkie składniki. Zmiksuj je na gładką masę i odstaw na 10 minut, żeby ciasto się "związało".
- Wylewaj po łyżce wazowej ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż po minucie na każdej ze stron.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jak usmażyć naleśniki idealne?
Fani naleśników, a jak wiadomo, jest ich dużo, dzielą się na dwa obozy — fanów puszystych, okrągłych placków i tych, którzy wolą, kiedy są cienkie jak pergamin. Jak je przygotować? Kluczowe są tutaj proporcje. Jeśli chcesz usmażyć puszyste naleśniki, dodaj do nich niewielką ilość proszku do pieczenia oraz wodę gazowaną. Po wymieszaniu wszystkich składników odczekaj 15 minut. W tym czasie gluten "zwiąże" ciasto, przez co usmażone naleśniki będą miękkie i puszyste.
Jeśli jednak twoje serce bije szybciej na widok cienkich, francuskich crepes, wymieszaj ze pół szklanki mąki, dwa jajka oraz szklankę mleka rozwodnioną niewielką ilością wody. Niewielka ilość mąki sprawi, że ciasto będzie bardzo cienkie, a zarazem, elastyczne.
Pamiętaj o tym, aby wylewać ciasto na mocno rozgrzaną patelnie. W trakcie smażenia zmniejsz ogień. Ważna jest też patelnia. Najlepsza będzie teflonowa, z nieprzywieralną powłoką. Po usmażeniu wystarczy przetrzeć ją papierowym ręcznikiem.