Wielu myśli, że są konieczne w naleśnikach. Bez nich wychodzą jeszcze lepsze

W lodówce nie ma już jajek, a masz ochotę na naleśniki? To nie problem. Możesz je ominąć, a placuszki wyjdą miękkie, puszyste i elastyczne. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Naleśniki bez jajek — jak je przygotować?Naleśniki bez jajek — jak je przygotować?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mąka, jajka, mleko — tyle wystarczy, żeby przygotować naleśniki. To jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Można przygotować je zarówno na słodko jak i na słono. W każdej odsłonie są równie pyszne.

Jajka wydają się być kluczowym składnikiem, bowiem to właśnie one scalają ciasto i nadają mu pożądanej elastyczności. Prawda jest taka, że można przyrządzić je bez dodatku jaj. Wyjaśniamy, jak to zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Naleśniki bez jajek — przepis

Składniki:

  • szklanka wody gazowanej,
  • szklanka mleka,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwie łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: szczypta cukru .

Przygotowanie:

  1. W wysokiej misce umieść wszystkie składniki. Zmiksuj je na gładką masę i odstaw na 10 minut, żeby ciasto się "związało".
  2. Wylewaj po łyżce wazowej ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż po minucie na każdej ze stron.
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami.



Jak usmażyć naleśniki idealne?

Fani naleśników, a jak wiadomo, jest ich dużo, dzielą się na dwa obozy — fanów puszystych, okrągłych placków i tych, którzy wolą, kiedy są cienkie jak pergamin. Jak je przygotować? Kluczowe są tutaj proporcje. Jeśli chcesz usmażyć puszyste naleśniki, dodaj do nich niewielką ilość proszku do pieczenia oraz wodę gazowaną. Po wymieszaniu wszystkich składników odczekaj 15 minut. W tym czasie gluten "zwiąże" ciasto, przez co usmażone naleśniki będą miękkie i puszyste.

Jeśli jednak twoje serce bije szybciej na widok cienkich, francuskich crepes, wymieszaj ze pół szklanki mąki, dwa jajka oraz szklankę mleka rozwodnioną niewielką ilością wody. Niewielka ilość mąki sprawi, że ciasto będzie bardzo cienkie, a zarazem, elastyczne.

Pamiętaj o tym, aby wylewać ciasto na mocno rozgrzaną patelnie. W trakcie smażenia zmniejsz ogień. Ważna jest też patelnia. Najlepsza będzie teflonowa, z nieprzywieralną powłoką. Po usmażeniu wystarczy przetrzeć ją papierowym ręcznikiem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇