Wielu popełnia ten błąd. Jedzenie mandarynek może wywołać przykre konsekwencje
Czy wiesz, że mandarynki, które tak często kojarzą nam się z najlepszymi owocami na zimę, mogą stać się źródłem zdrowotnych problemów, jeśli zapomnisz o ważnym szczególe przed ich zjedzeniem? Zanim zaczniesz cieszyć się, jak łatwo się obiera skórkę, zrób jedną czynność.
Banany, pomarańcze czy mandarynki właśnie nie kojarzą się z czynnością, którą odruchowo stosujemy do jabłek, gruszek czy sezonowych truskawek. Chodzi o prozaiczne, ale bardzo istotne mycie produktów przed zjedzeniem. Ważne, żeby robić to też w odpowiedni sposób - aby nie zepsuć walorów smakowych owoców.
Dlaczego trzeba myć mandarynki
Choć wielu osobom wydaje się to niepotrzebne, mandarynki powinny być myte przed obieraniem. Często wystarczy jedynie zdjąć skórkę, ale takie podejście jest mylne. Eksperci alarmują, że na skórce mogą osiadać drobnoustroje, które w czasie obierania przenikają się na dłonie, a potem na owoc, z którego później spożywamy miąższ. Dodatkowo, skórki cytrusów bywają pokryte pestycydami, nabłyszczaczami oraz środkami grzybo- i bakteriobójczymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak prawidłowo myć mandarynki?
Według specjalistów, ważne jest nie tylko mycie, ale i sposób, w jaki to robimy. Dr Jarosław Markowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach w rozmowie z haps.pl, zaznaczył, że nie należy intensywnie szorować mandarynek ani używać zbyt gorącej wody, by nie przeniknęły szkodliwe substancje do samego miąższu. Rekomenduje się płukanie owoców pod bieżącą letnią lub ciepłą wodą za pomocą sitka oraz osuszanie ręcznikiem papierowym.
Dodatkowo, mandarynki najlepiej zjeść w ciągu trzech dni od przyniesienia do domu. Aby dłużej zachować ich świeżość, warto je przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Należy unikać ich bliskości z wilgocią oraz źródłami ciepła, jak kaloryfery czy kuchenki, co mogłoby przyspieszyć proces gnicia.