Wielu zapomina o tym przy myciu lodówki. To poważny błąd
Sprzątając kuchnię, często zapominamy o dokładnym myciu wnętrza sprzętów kuchennych, takich jak lodówka. Ze względu na to, że przechowujemy w niej jedzenie, utrzymanie jej w czystości wydaje się koniecznością. Niestety lodówka rzadko kiedy jest dokładnie czyszczona. Zobacz, których miejsc nie nie powinno się omijać.
16.10.2024 07:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W lodówkach gromadzi się więcej zarazków i drobnoustrojów niebezpiecznych dla zdrowia niż w innych urządzeniach kuchennych. Mowa w szczególności o półkach i dolnych szufladach przeznaczonych na wędliny, owoce i warzywa. Dlatego standardem powinno być mycie lodówki przynajmniej raz w miesiącu. Jak się do tego zabrać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wymyć lodówkę domowymi środkami?
Regularne i dokładne czyszczenie wnętrza lodówki jest kluczowe dla ochrony żywności przed pleśnią i pozytywnie wpływa na jej stan techniczny. Częste mycie eliminuje też nieprzyjemne zapachy, które mogą pochodzić na przykład od wędzonych ryb lub sera pleśniowego. Należy unikać toksycznych środków chemicznych, które są szkodliwe dla zdrowia i przechowywanej żywności.
Przed przystąpieniem do czyszczenia lodówki, warto przygotować miękką szmatkę, patyczki kosmetyczne, sodę oczyszczoną, ocet, sól i sok z cytryny. Na początku opróżnij lodówkę i wyjmij wszystkie półki oraz szuflady, które następnie należy namoczyć przez kilka minut w ciepłej wodzie i umyć octem. Upewnij się, że usuwasz z lodówki wszystkie przeterminowane produkty.
Zobacz także
Tego miejsca nie omijaj, czyszcząc lodówkę
Pamiętaj również o pojemniku na wodę znajdującym się z tyłu obudowy lodówki. Jeżeli odsuwasz lodówkę, wypłucz i umyj ten pojemnik octem. Woda spływa tam przez otwór na tylnej ściance wewnątrz lodówki, który można przetkać przy użyciu specjalnego patyczka lub wężyka. Używając octu i sody, możesz także wyczyścić odpływ, co nie uszkodzi materiału, z którego jest wykonany.
Bardzo istotne jest, by odpływ ten był utrzymywany w czystości. Zatkanie go, np. resztkami jedzenia lub fragmentami opakowań, może sprawić, że woda zamiast do specjalnie do tego przeznaczonego zbiornika spłynie na dno lodówki. Może to doprowadzić nie tylko do zalania np. dolnej szuflady, ale także skucia lodem półki zamrażalnika, znajdującej się pod chłodziarką.