Wielu zapomina o tym przy myciu lodówki. To poważny błąd

Sprzątając kuchnię, często zapominamy o dokładnym myciu wnętrza sprzętów kuchennych, takich jak lodówka. Ze względu na to, że przechowujemy w niej jedzenie, utrzymanie jej w czystości wydaje się koniecznością. Niestety lodówka rzadko kiedy jest dokładnie czyszczona. Zobacz, których miejsc nie nie powinno się omijać.

Nie zapominaj o tych miejscach, myjąc lodówkę Nie zapominaj o tych miejscach, myjąc lodówkę
Źródło zdjęć: © Canva | JackF

W lodówkach gromadzi się więcej zarazków i drobnoustrojów niebezpiecznych dla zdrowia niż w innych urządzeniach kuchennych. Mowa w szczególności o półkach i dolnych szufladach przeznaczonych na wędliny, owoce i warzywa. Dlatego standardem powinno być mycie lodówki przynajmniej raz w miesiącu. Jak się do tego zabrać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karmelowa szarlotka z kruszonką

Jak wymyć lodówkę domowymi środkami?

Regularne i dokładne czyszczenie wnętrza lodówki jest kluczowe dla ochrony żywności przed pleśnią i pozytywnie wpływa na jej stan techniczny. Częste mycie eliminuje też nieprzyjemne zapachy, które mogą pochodzić na przykład od wędzonych ryb lub sera pleśniowego. Należy unikać toksycznych środków chemicznych, które są szkodliwe dla zdrowia i przechowywanej żywności.

Przed przystąpieniem do czyszczenia lodówki, warto przygotować miękką szmatkę, patyczki kosmetyczne, sodę oczyszczoną, ocet, sól i sok z cytryny. Na początku opróżnij lodówkę i wyjmij wszystkie półki oraz szuflady, które następnie należy namoczyć przez kilka minut w ciepłej wodzie i umyć octem. Upewnij się, że usuwasz z lodówki wszystkie przeterminowane produkty.

Nie zapominaj o tym miejscu podczas mycia lodówki
Nie zapominaj o tym miejscu podczas mycia lodówki © Canva | pixelshot

Tego miejsca nie omijaj, czyszcząc lodówkę

Pamiętaj również o pojemniku na wodę znajdującym się z tyłu obudowy lodówki. Jeżeli odsuwasz lodówkę, wypłucz i umyj ten pojemnik octem. Woda spływa tam przez otwór na tylnej ściance wewnątrz lodówki, który można przetkać przy użyciu specjalnego patyczka lub wężyka. Używając octu i sody, możesz także wyczyścić odpływ, co nie uszkodzi materiału, z którego jest wykonany.

Bardzo istotne jest, by odpływ ten był utrzymywany w czystości. Zatkanie go, np. resztkami jedzenia lub fragmentami opakowań, może sprawić, że woda zamiast do specjalnie do tego przeznaczonego zbiornika spłynie na dno lodówki. Może to doprowadzić nie tylko do zalania np. dolnej szuflady, ale także skucia lodem półki zamrażalnika, znajdującej się pod chłodziarką.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej