Wkładam do formy na kostki lodu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje
Przecier pomidorowy to składnik wielu potraw. Nie zawsze jednak zużywa się cały słoik, który później czeka zapomniany w lodówce. Zamiast jednak marnować produkt, postaw na sprytny patent, by zachować go na dłużej.
Koncentrat pomidorowy najczęściej sprzedawany jest w słoiczkach. O ile w przypadku sosu do gołąbków czy makaronu najczęściej zużywana jest cała porcja, o tyle wiele przepisów wymaga użycia tylko niewielkiej części. Do tego im większe opakowanie wybierzemy, tym niższa jest cena za kilogram, więc wiele osób kieruje się oszczędnością. Na nic to się jednak nie zda, gdy otwarty słoik z przecierem trafi do lodówki i zdąży się zepsuć. Można jednak łatwo zapobiec marnowaniu żywności. Z pomocą przychodzą wtedy foremki do lodu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans
Czy przecier pomidorowy można mrozić?
Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Sprawdzi się również w przypadku nadwyżki przecieru pomidorowego. Zamrożenie pozwala zatrzymać większość witamin i minerałów zawartych w pomidorach.
Zamiast kupować małe opakowania przecieru, możesz przygotować większą ilość i zamrozić ją, co jest bardziej ekonomiczne.
Mrożenie koncentratu pomidorowego
Koncentrat najlepiej jest zamrozić w małych porcjach, dzięki czemu zawsze będziesz mógł wyciągnąć odpowiednią do potrzeb ilość. Z pomocą przychodzą wtedy foremki do kostek lodu. Jedna kostka będzie odpowiednikiem jednej łyżeczki.
Przelej przecier do pojemników, wyrównując nieco powierzchnię. Warto również oznaczyć naklejką lub napisać wodoodpornym markerem na foremce datę zamrożenia. Później sprawa jest prosta - wkładamy do zamrażarki i gotowe.
Jak rozmrozić przecier?
Jeśli chcemy dodać przecier do gorącego dania, na przykład sosu czy zupy, nie ma konieczności rozmrażania, temperatura w garnku zrobi swoje. Czasem jednak pomidorowa masa ma trafić do zimnej potrawy, więc rozmrażanie jest punktem obowiązkowym.
Po prostu wyjmij foremkę z zamrażarki, wyciągnij potrzebną porcję, przełóż do miski i poczekaj. Jeśli jednak zależy ci na czasie, wystarczy nieco go podgrzać.
Zabezpiecz słoik olejem
Co jednak zrobić z przecierem, gdy w zamrażarce nie da się już nic więcej upchnąć? Sięgnij wtedy po olej lub oliwę i wlej odrobinę do przecieru tak, by tłuszcz przykrył jego powierzchnię. Następnie zakręć słoiczek i wstaw do lodówki. Dzięki temu powstanie ochronna warstwa, która nie dopuści do szybkiego rozwoju bakterii. Tak zabezpieczony przecier może stać ok. 4-5 tygodni.