Wkładam do formy na kostki lodu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje

Przecier pomidorowy to składnik wielu potraw. Nie zawsze jednak zużywa się cały słoik, który później czeka zapomniany w lodówce. Zamiast jednak marnować produkt, postaw na sprytny patent, by zachować go na dłużej.

Sposób na przechowywanie przecieru pomidorowegoSposób na przechowywanie przecieru pomidorowego
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Koncentrat pomidorowy najczęściej sprzedawany jest w słoiczkach. O ile w przypadku sosu do gołąbków czy makaronu najczęściej zużywana jest cała porcja, o tyle wiele przepisów wymaga użycia tylko niewielkiej części. Do tego im większe opakowanie wybierzemy, tym niższa jest cena za kilogram, więc wiele osób kieruje się oszczędnością. Na nic to się jednak nie zda, gdy otwarty słoik z przecierem trafi do lodówki i zdąży się zepsuć. Można jednak łatwo zapobiec marnowaniu żywności. Z pomocą przychodzą wtedy foremki do lodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans

Czy przecier pomidorowy można mrozić?

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Sprawdzi się również w przypadku nadwyżki przecieru pomidorowego. Zamrożenie pozwala zatrzymać większość witamin i minerałów zawartych w pomidorach.

Domowy koncentrat pomidorowy smakuje lepiej niż ten ze sklepu
Domowy koncentrat pomidorowy smakuje lepiej niż ten ze sklepu © Adobe Stock | mescioglu

Zamiast kupować małe opakowania przecieru, możesz przygotować większą ilość i zamrozić ją, co jest bardziej ekonomiczne.

Mrożenie koncentratu pomidorowego

Koncentrat najlepiej jest zamrozić w małych porcjach, dzięki czemu zawsze będziesz mógł wyciągnąć odpowiednią do potrzeb ilość. Z pomocą przychodzą wtedy foremki do kostek lodu. Jedna kostka będzie odpowiednikiem jednej łyżeczki.

Koncentrat najlepiej zamrozić w foremkach
Koncentrat najlepiej zamrozić w foremkach © Adobe Stock

Przelej przecier do pojemników, wyrównując nieco powierzchnię. Warto również oznaczyć naklejką lub napisać wodoodpornym markerem na foremce datę zamrożenia. Później sprawa jest prosta - wkładamy do zamrażarki i gotowe.

Jak rozmrozić przecier?

Jeśli chcemy dodać przecier do gorącego dania, na przykład sosu czy zupy, nie ma konieczności rozmrażania, temperatura w garnku zrobi swoje. Czasem jednak pomidorowa masa ma trafić do zimnej potrawy, więc rozmrażanie jest punktem obowiązkowym.

Po prostu wyjmij foremkę z zamrażarki, wyciągnij potrzebną porcję, przełóż do miski i poczekaj. Jeśli jednak zależy ci na czasie, wystarczy nieco go podgrzać.

Zabezpiecz słoik olejem

Co jednak zrobić z przecierem, gdy w zamrażarce nie da się już nic więcej upchnąć? Sięgnij wtedy po olej lub oliwę i wlej odrobinę do przecieru tak, by tłuszcz przykrył jego powierzchnię. Następnie zakręć słoiczek i wstaw do lodówki. Dzięki temu powstanie ochronna warstwa, która nie dopuści do szybkiego rozwoju bakterii. Tak zabezpieczony przecier może stać ok. 4-5 tygodni.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat