PrzepisObiadKiedyś babcie co chwilę zimą gotowały tę zupę. Dziś prawie zapomniana, a pomaga schudnąć

Kiedyś babcie co chwilę zimą gotowały tę zupę. Dziś prawie zapomniana, a pomaga schudnąć

Gdy temperatura spada, a do okien puka mróz, zupy wracają szybko do łask. Przyjemnie rozgrzewają, otulając od środka jak ciepły kocyk. Doskonale wiedziały o tym nasze babcie, które zimą nastawiały wielkie garnki zupy.

Kapuśniak to tradycyjna i bardzo zdrowa zupa
Kapuśniak to tradycyjna i bardzo zdrowa zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zaglądając pod pokrywki garnków, często znaleźć można było prosty i smaczny kapuśniak, przygotowany na delikatnym rosole. To danie nie tylko uciszało grające marsza kiszki, ale było również prawdziwą bombą zdrowia, szczególnie cenną w czasie zimowych dni. Warto odświeżyć ten przepis i ugotować pyszny kapuśniak z kiszonej kapusty. Zdecydowanie wyjdzie to wszystkim na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Lekki kapuśniak z kiszonej kapusty

Gdy w spiżarniach zaczynały świecić pustki, a do sezonu na owoce i warzywa było jeszcze daleko, w ruch szły kiszonki. Niemal w każdej piwnicy znaleźć można było sporą beczkę kapusty. Była nie tylko dodatkiem do obiadu czy składnikiem bigosu, ale także bazą pysznej, regenerującej zupy.

Kapuśniak to idealna zupa na chłodne dni
Kapuśniak to idealna zupa na chłodne dni© Adobe Stock

Ta zupa z babcinej kuchni nie tylko rozgrzeje, ale pomoże w odchudzaniu. Kapusta kiszona jest warzywem o bardzo niskiej kaloryczności, a jednocześnie bogatym w błonnik. Błonnik pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej, co pomaga ograniczyć podjadanie między posiłkami. Na dodatek kapusta kiszona jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu i innych cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyspieszają metabolizm.

Składniki:

  • 2 l bulionu lub rosołu,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 4 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka lubczyku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Marchewkę, pietruszka oraz nieduży kawałek selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  3. Cebulę drobno poszatkuj.
  4. Wszystkie warzywa wrzuć do bulionu i gotuj przez 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Kiszoną kapustę poszatkuj i dorzuć do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, opłucz ją przed dodaniem do zupy.
  6. Dopraw całość majerankiem, lubczykiem, solą oraz pieprzem. Ilość przypraw możesz dopasować do indywidualnych preferencji.
  7. Gotuj do miękkości.

Gotową zupę przełóż na talerze. Możesz ją dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie