Kiedyś babcie co chwilę zimą gotowały tę zupę. Dziś prawie zapomniana, a pomaga schudnąć
Gdy temperatura spada, a do okien puka mróz, zupy wracają szybko do łask. Przyjemnie rozgrzewają, otulając od środka jak ciepły kocyk. Doskonale wiedziały o tym nasze babcie, które zimą nastawiały wielkie garnki zupy.
Zaglądając pod pokrywki garnków, często znaleźć można było prosty i smaczny kapuśniak, przygotowany na delikatnym rosole. To danie nie tylko uciszało grające marsza kiszki, ale było również prawdziwą bombą zdrowia, szczególnie cenną w czasie zimowych dni. Warto odświeżyć ten przepis i ugotować pyszny kapuśniak z kiszonej kapusty. Zdecydowanie wyjdzie to wszystkim na zdrowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca
Lekki kapuśniak z kiszonej kapusty
Gdy w spiżarniach zaczynały świecić pustki, a do sezonu na owoce i warzywa było jeszcze daleko, w ruch szły kiszonki. Niemal w każdej piwnicy znaleźć można było sporą beczkę kapusty. Była nie tylko dodatkiem do obiadu czy składnikiem bigosu, ale także bazą pysznej, regenerującej zupy.
Ta zupa z babcinej kuchni nie tylko rozgrzeje, ale pomoże w odchudzaniu. Kapusta kiszona jest warzywem o bardzo niskiej kaloryczności, a jednocześnie bogatym w błonnik. Błonnik pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej, co pomaga ograniczyć podjadanie między posiłkami. Na dodatek kapusta kiszona jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu i innych cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyspieszają metabolizm.
Składniki:
- 2 l bulionu lub rosołu,
- 5-6 ziemniaków,
- 4 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka lubczyku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Marchewkę, pietruszka oraz nieduży kawałek selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Cebulę drobno poszatkuj.
- Wszystkie warzywa wrzuć do bulionu i gotuj przez 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Kiszoną kapustę poszatkuj i dorzuć do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, opłucz ją przed dodaniem do zupy.
- Dopraw całość majerankiem, lubczykiem, solą oraz pieprzem. Ilość przypraw możesz dopasować do indywidualnych preferencji.
- Gotuj do miękkości.
Gotową zupę przełóż na talerze. Możesz ją dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego!