Kiedyś babcie co chwilę zimą gotowały tę zupę. Dziś prawie zapomniana, a pomaga schudnąć

Gdy temperatura spada, a do okien puka mróz, zupy wracają szybko do łask. Przyjemnie rozgrzewają, otulając od środka jak ciepły kocyk. Doskonale wiedziały o tym nasze babcie, które zimą nastawiały wielkie garnki zupy.

Kapuśniak to tradycyjna i bardzo zdrowa zupaKapuśniak to tradycyjna i bardzo zdrowa zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zaglądając pod pokrywki garnków, często znaleźć można było prosty i smaczny kapuśniak, przygotowany na delikatnym rosole. To danie nie tylko uciszało grające marsza kiszki, ale było również prawdziwą bombą zdrowia, szczególnie cenną w czasie zimowych dni. Warto odświeżyć ten przepis i ugotować pyszny kapuśniak z kiszonej kapusty. Zdecydowanie wyjdzie to wszystkim na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Lekki kapuśniak z kiszonej kapusty

Gdy w spiżarniach zaczynały świecić pustki, a do sezonu na owoce i warzywa było jeszcze daleko, w ruch szły kiszonki. Niemal w każdej piwnicy znaleźć można było sporą beczkę kapusty. Była nie tylko dodatkiem do obiadu czy składnikiem bigosu, ale także bazą pysznej, regenerującej zupy.

Kapuśniak to idealna zupa na chłodne dni
Kapuśniak to idealna zupa na chłodne dni © Adobe Stock

Ta zupa z babcinej kuchni nie tylko rozgrzeje, ale pomoże w odchudzaniu. Kapusta kiszona jest warzywem o bardzo niskiej kaloryczności, a jednocześnie bogatym w błonnik. Błonnik pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości na dłużej, co pomaga ograniczyć podjadanie między posiłkami. Na dodatek kapusta kiszona jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, potasu i innych cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyspieszają metabolizm.

Składniki:

  • 2 l bulionu lub rosołu,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 4 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka lubczyku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Marchewkę, pietruszka oraz nieduży kawałek selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  3. Cebulę drobno poszatkuj.
  4. Wszystkie warzywa wrzuć do bulionu i gotuj przez 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Kiszoną kapustę poszatkuj i dorzuć do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, opłucz ją przed dodaniem do zupy.
  6. Dopraw całość majerankiem, lubczykiem, solą oraz pieprzem. Ilość przypraw możesz dopasować do indywidualnych preferencji.
  7. Gotuj do miękkości.

Gotową zupę przełóż na talerze. Możesz ją dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej