PrzepisDietaWłącz do diety, a będziesz odczuwać mniejszy głód. Wspomagają też pracę serca

Włącz do diety, a będziesz odczuwać mniejszy głód. Wspomagają też pracę serca

Mają delikatny smak i kremową konsystencję. Mogą być doskonałym dodatkiem do potraw tak słodkich, jak i słonych. Pozytywnie wpływają na pracę serca, a dzięki temu, że hamują łaknienie, sprawdzą się u osób, które planują zrzucić zbędne kilogramy. Łatwo włączysz je do menu, przyrządzając z nich drogocenne mleko. Oto dlaczego orzechy nerkowca powinny znaleźć się w zrównoważonej diecie.

Orzechy nerkowca wpierają zdrowie serca
Orzechy nerkowca wpierają zdrowie serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 18:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Drzewo nerkowca to tropikalne wiecznie zielone drzewo odkryte w Brazylii w 1558 roku. Obecnie rośnie na całym świecie. Orzechy z niego pozyskiwane są skarbnicą zdrowia. Szczególną popularnością cieszą się wśród wegan, gdyż porcja orzechów nerkowca dostarcza prawie tyle samo białka, co taka sama porcja mięsa. Co jeszcze warto nich wiedzieć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca są pełne prozdrowotnych właściwość. Zawierają białko roślinne, zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy (takie jak witamina C, witamina K i witaminy z grupy B) oraz minerały, w tym magnez, miedź i fosfor. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego. Te zdrowe tłuszcze pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i wspierają zdrowie serca.

Co jeszcze znajdziemy w orzech nerkowca? Antyoksydanty, w tym karotenoidy i polifenole, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i zapobiegają uszkodzeniom komórek. Ponadto dzięki obecności białka i błonnika orzechy nerkowca dodają energii i na długo zaspokajają uczucie głodu. Pamiętać należy jednak o umiarze - orzechy te są kaloryczne. Dietetycy sugerują, by dziennie jadać maksymalnie jedną garść (ok. 30 g) orzechów nerkowca. Jedna taka porcja zaspokaja:

  • 73 proc. dziennego zapotrzebowania na miedź, która pomaga w tworzeniu się komórek krwi, wspiera pracę mózgu i chroni układ odpornościowy,
  • 25 proc. dziennego zapotrzebowania na fosfor, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów,
  • 22 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan, który pomaga organizmowi przeprowadzać reakcje chemiczne, takie jak przekształcanie pożywienia w energię,
  • 21 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez, który pomaga tarczycy uwalniać odpowiednie hormony.
Dlaczego warto jeść orzechy nerkowca
Dlaczego warto jeść orzechy nerkowca© Pixabay

Mleko z orzechów nerkowca. Przepis

Osoby, które chcą przemycić orzechy nerkowca do diety, mogą przyrządzić z nich roślinne mleko. To sprawdzi się również na diecie wegańskiej, bezlaktozowej, dla diabetyków czy ograniczających spożycie nabiału w diecie. Wystarczy ok. 200 gramów orzechów nerkowca zalać trzema szklankami wody i odstawić na noc. Po tym czasie orzechy należy odcedzić, ponownie zalać wodą - jedną szklanką i dokładnie zblednować. Tak przygotowane mleko dobrze jest przecedzić przez gazę, chustę opatrunkową lub sitko. Następnie wystarczy zlać pozostałość do butelki. Mleko z orzechów nerkowca można przechowywać w lodówce do 7 dni,

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
orzechy nerkowcaorzechyodchudzanie