Włącz do diety, a będziesz odczuwać mniejszy głód. Wspomagają też pracę serca

Mają delikatny smak i kremową konsystencję. Mogą być doskonałym dodatkiem do potraw tak słodkich, jak i słonych. Pozytywnie wpływają na pracę serca, a dzięki temu, że hamują łaknienie, sprawdzą się u osób, które planują zrzucić zbędne kilogramy. Łatwo włączysz je do menu, przyrządzając z nich drogocenne mleko. Oto dlaczego orzechy nerkowca powinny znaleźć się w zrównoważonej diecie.

Orzechy nerkowca wpierają zdrowie sercaOrzechy nerkowca wpierają zdrowie serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Drzewo nerkowca to tropikalne wiecznie zielone drzewo odkryte w Brazylii w 1558 roku. Obecnie rośnie na całym świecie. Orzechy z niego pozyskiwane są skarbnicą zdrowia. Szczególną popularnością cieszą się wśród wegan, gdyż porcja orzechów nerkowca dostarcza prawie tyle samo białka, co taka sama porcja mięsa. Co jeszcze warto nich wiedzieć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Dlaczego warto jeść orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca są pełne prozdrowotnych właściwość. Zawierają białko roślinne, zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy (takie jak witamina C, witamina K i witaminy z grupy B) oraz minerały, w tym magnez, miedź i fosfor. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego. Te zdrowe tłuszcze pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i wspierają zdrowie serca.

Co jeszcze znajdziemy w orzech nerkowca? Antyoksydanty, w tym karotenoidy i polifenole, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i zapobiegają uszkodzeniom komórek. Ponadto dzięki obecności białka i błonnika orzechy nerkowca dodają energii i na długo zaspokajają uczucie głodu. Pamiętać należy jednak o umiarze - orzechy te są kaloryczne. Dietetycy sugerują, by dziennie jadać maksymalnie jedną garść (ok. 30 g) orzechów nerkowca. Jedna taka porcja zaspokaja:

  • 73 proc. dziennego zapotrzebowania na miedź, która pomaga w tworzeniu się komórek krwi, wspiera pracę mózgu i chroni układ odpornościowy,
  • 25 proc. dziennego zapotrzebowania na fosfor, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów,
  • 22 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan, który pomaga organizmowi przeprowadzać reakcje chemiczne, takie jak przekształcanie pożywienia w energię,
  • 21 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez, który pomaga tarczycy uwalniać odpowiednie hormony.
Dlaczego warto jeść orzechy nerkowca
Dlaczego warto jeść orzechy nerkowca © Pixabay

Mleko z orzechów nerkowca. Przepis

Osoby, które chcą przemycić orzechy nerkowca do diety, mogą przyrządzić z nich roślinne mleko. To sprawdzi się również na diecie wegańskiej, bezlaktozowej, dla diabetyków czy ograniczających spożycie nabiału w diecie. Wystarczy ok. 200 gramów orzechów nerkowca zalać trzema szklankami wody i odstawić na noc. Po tym czasie orzechy należy odcedzić, ponownie zalać wodą - jedną szklanką i dokładnie zblednować. Tak przygotowane mleko dobrze jest przecedzić przez gazę, chustę opatrunkową lub sitko. Następnie wystarczy zlać pozostałość do butelki. Mleko z orzechów nerkowca można przechowywać w lodówce do 7 dni,

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem