Właśnie pojawiły się w lasach. Jedne ze smaczniejszych grzybów
Kurki, borowiki, prawdziwki czy podgrzybki to grzyby, które uznaje się za najsmaczniejsze. Naszym zdaniem do tej grupy powinny dołączyć też aromatyczne rydze, które właśnie pojawiły się w wielu polskich lasach.
28.09.2023 14:22
Mleczaj rydz, zwany potocznie rydzem właśnie pojawił się w wielu polskich lasach. Rośnie od lipca do listopada i pojawia się głównie w lasach iglastych, ale można znaleźć go też na łąkach. Wyjaśniamy jak go rozpoznać i jak wykorzystać go w kuchni.
Jak wygląda mleczaj rydz? Kapelusz ma pomarańczowy odcień, widnieje na nim lekko prążkowany wzór, a do tego, bardzo przyjemnie pachnie. Zatrzymajmy się jednak na chwilę przy wspomnianym kapeluszu — w przypadku rydzów, może osiągnąć on nawet kilkanaście centymetrów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak rozpoznać rydze?
Rydze mają duże, pomarańczowe kapelusze. Niestety, łatwo pomylić je z innymi, trującymi gatunkami grzybów, np. z mleczajem wełnianki, mleczajem świerkowym, modrzewiowym czy z krowiakiem podwiniętym. Jak upewnić się, że rydz jest rydzem? Specjaliści radzą, aby nacisnąć na blaszkę. Jeśli wydobędzie się z niej charakterystyczne, pomarańczowe mleczko, oznacza to, że znalazłeś rydza.
Nadleśnictwo Łopuchówko opublikowało na swojej stronie poradnik, jak rozpoznać rydza mleczaja. „Charakterystyczną cechą dla rydzów jest ich odbarwianie się blaszek, przy uciśnięciu, na zielono jak porysowane tuszem. Miąższ rydzów jest biały, ale na brzegach i pod skórką trzonu — pomarańczowy. Po przekrojeniu grzyb wydziela mleczny pomarańczowo-czerwony sok, który szybko blednie i w końcu staje się zielony. Istnieje kilka gatunków mleczaja, część z nich jest trująca. Niestety, wyglądającą one podobnie do jadalnego” - czytamy.
Gdzie szukać rydzów?
Rydze rosną głównie w lasach iglastych. Największy wysyp można zaobserwować po opadach deszczu. Wyrastają na terenach piaszczystych, zwykle tuż obok sosen, ale też osiek i topoli. Wokół drzew nierzadko znajduje się kilkanaście rydzów. Jak wykorzystać je w kuchni? Tuż po zebraniu, warto przyrządzić z nich aromatyczny sos lub zupę grzybową. Można je też ususzyć lub zamrozić. Jeśli zdecydujesz się je zamrozić, koniecznie podgotuj je przed włożeniem do zamrażarki. W ten sposób zachowają jędrność na dłużej.