Wlej do masy na sernik. Ciasto wyrośnie wysokie, puszyste jak obłoczek i nie opadnie

Raz na zawsze zapomnij o opadającym, płaskim serniku. Ten prosty, niedrogi i naturalny dodatek sprawi, że z piekarnika wyjmiesz ciasto delikatne jak obłoczek.

Sernik puszysty jak obłoczekSernik puszysty jak obłoczek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sernik to nieodłączny element świątecznego stołu, zwłaszcza podczas świąt. Aby cieszyć się jego idealną konsystencją, warto znać kilka trików. Tradycyjnie do masy serowej dodaje się budyń lub mascarpone, ale istnieje jeszcze jeden składnik, który sprawi, że sernik będzie wyjątkowo puszysty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słodka przekąska z ryżu preparowanego. Zasmakuje nie tylko dzieciom

Sernik to ciasto, które można przygotować na wiele sposobów. Wśród popularnych wersji znajdziemy sernik na zimno, wiedeński, nowojorski, japoński czy krakowski z charakterystyczną kratką i zwartą masą. Największą popularnością cieszy się jednak ten tradycyjny. Najlepszy do sernika jest tłusty twaróg, zmielony co najmniej dwukrotnie. Twaróg z wiaderka również się sprawdzi, ale warto zwrócić uwagę na jego skład. Dodatek niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej do masy serowej pomaga ustabilizować strukturę ciasta i zapobiega jego opadaniu.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Aby sernik był idealnie puszysty i aksamitny, kluczowym trikiem jest dodanie do masy serowej ubitej śmietany kremówki. Dzięki temu zabiegowi, po upieczeniu ciasto zyskuje niezwykłą wilgotność i delikatność. Ważne jest, aby śmietanę ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać w pozostałe składniki, aby nie straciła swojej objętości. Dodaj ona smaku, lekkości i puszystości. Pamiętaj o tym, by wcześniej ją schłodzić — w przeciwnym wypadku może się nie ubić.

Sernik jak z cukierni? Z tym przepisem to dziecinnie proste
Sernik jak z cukierni? Z tym przepisem to dziecinnie proste © Adobe Stock

Wskazówki przy pieczeniu sernika

Aby ciasto wyszło idealne, warto zwrócić uwagę jeszcze na kilka szczegółów. Zwróć uwagę na temperaturę nie tylko podczas pieczenia. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu łatwiej się połączą i masa serowa będzie jednolita. Unikaj nadmiernego mieszania masy serowej, zwłaszcza po dodaniu ubitych białek i bitej śmietany.

Po upieczeniu nie wyjmuj sernika od razu z piekarnika. Pozostaw go do ostygnięcia w lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie w temperaturze pokojowej. Nagła zmiana temperatury może spowodować opadnięcie ciasta. Cierpliwość, spokój i sprawdzony przepis to klucz do sernikowego sukcesu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni