Wlej do masy na sernik. Ciasto wyrośnie wysokie, puszyste jak obłoczek i nie opadnie

Raz na zawsze zapomnij o opadającym, płaskim serniku. Ten prosty, niedrogi i naturalny dodatek sprawi, że z piekarnika wyjmiesz ciasto delikatne jak obłoczek.

Sernik puszysty jak obłoczekSernik puszysty jak obłoczek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sernik to nieodłączny element świątecznego stołu, zwłaszcza podczas świąt. Aby cieszyć się jego idealną konsystencją, warto znać kilka trików. Tradycyjnie do masy serowej dodaje się budyń lub mascarpone, ale istnieje jeszcze jeden składnik, który sprawi, że sernik będzie wyjątkowo puszysty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słodka przekąska z ryżu preparowanego. Zasmakuje nie tylko dzieciom

Sernik to ciasto, które można przygotować na wiele sposobów. Wśród popularnych wersji znajdziemy sernik na zimno, wiedeński, nowojorski, japoński czy krakowski z charakterystyczną kratką i zwartą masą. Największą popularnością cieszy się jednak ten tradycyjny. Najlepszy do sernika jest tłusty twaróg, zmielony co najmniej dwukrotnie. Twaróg z wiaderka również się sprawdzi, ale warto zwrócić uwagę na jego skład. Dodatek niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej do masy serowej pomaga ustabilizować strukturę ciasta i zapobiega jego opadaniu.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Aby sernik był idealnie puszysty i aksamitny, kluczowym trikiem jest dodanie do masy serowej ubitej śmietany kremówki. Dzięki temu zabiegowi, po upieczeniu ciasto zyskuje niezwykłą wilgotność i delikatność. Ważne jest, aby śmietanę ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać w pozostałe składniki, aby nie straciła swojej objętości. Dodaj ona smaku, lekkości i puszystości. Pamiętaj o tym, by wcześniej ją schłodzić — w przeciwnym wypadku może się nie ubić.

Sernik jak z cukierni? Z tym przepisem to dziecinnie proste
Sernik jak z cukierni? Z tym przepisem to dziecinnie proste © Adobe Stock

Wskazówki przy pieczeniu sernika

Aby ciasto wyszło idealne, warto zwrócić uwagę jeszcze na kilka szczegółów. Zwróć uwagę na temperaturę nie tylko podczas pieczenia. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu łatwiej się połączą i masa serowa będzie jednolita. Unikaj nadmiernego mieszania masy serowej, zwłaszcza po dodaniu ubitych białek i bitej śmietany.

Po upieczeniu nie wyjmuj sernika od razu z piekarnika. Pozostaw go do ostygnięcia w lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie w temperaturze pokojowej. Nagła zmiana temperatury może spowodować opadnięcie ciasta. Cierpliwość, spokój i sprawdzony przepis to klucz do sernikowego sukcesu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki