Wrzucasz do rosołu surowe warzywa? Błąd! Jest znacznie lepszy sposób

Jeśli czujesz, że twój rosół — mimo wielu prób i intensywnego zgłębiania kulinarnej wiedzy — nie sięgnął jeszcze ideału, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Okazuje się, że istnieje prosty patent na tę tradycyjną zupę; taki, który sprawi, że nabierze ona głębszego aromatu i wyrazistszego koloru niż kiedykolwiek. Cały trik wiąże się z użytymi do rosołu warzywami.

ObrazekRosół z pieczonych warzyw, fot. Adobe Stock

Rosół — z iloma różnymi pojęciami kojarzy się ta pyszna zupa? Kuchnia polska, głębia smaku, rodzinny obiad, czas wolny, niedziela, sposób na przeziębienie, na kaca... Tak, rosołowi nie można umniejszyć ważnej roli, jaką odgrywa w naszym codziennym życiu. A ile innych potraw się z niego robi! Zupy kremy, sosy, risotto, galareta, pasztet! Sam widzisz: warto zadbać o to, by potrafić przyrządzić rosół doskonały. W tym natomiast może pomóc ci prosty trik. 

Obrazek
rosół z pieczonych warzyw posmakuje każdemu - Pyszności; foto: GettyImages

Na pewno przyzwyczaiłeś się już do standardowej kolejności gotowania rosołu. Drób, woda, surowa włoszczyzna, przyprawy. I to właśnie tu warto trochę zamieszać. Zanim wrzucisz do garnka warzywa, rozgrzej piekarnik i upiecz je. Szaleństwo? Być może, ale na pewno jest w nim metoda. Upieczona włoszczyzna podczas gotowania uwolni całe bogactwo swojego smaku i aromatu, który rozejdzie się po rosole i nada mu niesamowitych walorów. "Uprażone" warzywa sprawią też, że rosół nabierze koloru, którego nie da się z niczym porównać. Po prostu: kulinarne cudo.

Rosół z pieczonych warzyw

Składniki:

  • dwie ćwiartki kurczaka
  • kawałek szpondra lub giczy wołowej
  • 5 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • por
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • ziele angielskie
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • suszona natka pietruszki
  • liście laurowe
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
upiecz warzywa na rosół - Pyszności; foto: Canva

Warzywa dokładnie wyszoruj pod zimną bieżącą wodą. Następnie przekrój cebule i pora na pół, a marchewki, selera i pietruszki na kilka grubszych słupków. Teraz ułóż je i mięso na natłuszczonej blaszce do pieczenia i przypraw solą, pieprzem i suszona natką pietruszki. Skrop wszystko oliwą z oliwek i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Po tym czasie przełóż mięso i warzywa do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj do zupy natkę pietruszki i lubczyk. Posól również na sam koniec — to jedna z podstawowych zasad przyrządzania rosołu. Smacznego!

Szukasz inspiracji na obiad? Przetestuj przepis na podwójny schabowy.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione