Wszyscy zajadają na surowo. Mało kto wie, że można zrobić z nich pyszny sok

Jeżyny to jeden ze skarbów lasu i przydomowego ogródka, który warto włączyć do swojej diety. Przygotuj z nich pyszny i zdrowy sok.

Jeżyny sprawdzą się również na sok- Pyszności, źródło: kadr z kanału Mangiare u EwkiJeżyny sprawdzą się również na sok- Pyszności, źródło: kadr z kanału Mangiare u Ewki
Ewa

Chociaż na co dzień są raczej w cieniu malin, jagód i borówek, to nie można o nich zapominać. Są słodkie zdrowe i przepyszne, możesz jeść je na surowo lub przygotować pyszne przetwory. Jeżynowy sok jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Mimo że ciężko je czasem znaleźć na straganach, warto spróbować i przygotować z nich pyszne, domowe przetwory.

Czy jeżyny są zdrowe?

Sok z jeżyn jest wspaniałym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy C, które wspomagają odporność organizmu, pomagając zwalczać infekcje i choroby. Zawarta w jeżynkach witamina E opóźnia proces starzenia się organizmu, a naturalne fitoestrogeny pomagają w profilaktyce przeciwnowotworowej. Jeżyny to cenne źródło miedzi, żelaza, fosforu, błonnika i potasu. Nic więc dziwnego, że z tych niezwykłych właściwości korzystały nasze babcie, przygotowując domowe przetwory z jeżyn w roli głównej.

eżyny to cenne źródło
Jeżyny- Pyszności, źródło Canva

Sok z jeży  można pić na zimno po rozcieńczeniu z wodą i cieszyć się orzeźwiającym napojem w upalne dni. Jesienią i zimą warto dodać go jako syrop do herbaty. Z takim dodatkiem gorący napar smakuje jeszcze lepiej. Herbaty z dodatkiem soku z jeżyn nie trzeba dodatkowo dosładzać- sam sok zrobi to wyśmienicie.

Sok z jeżyn

Składniki:

  • 2 kg jeżyn,
  • 1 kg cukru,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • 1/4 szklanki wody.
Sok z jeżyn na zimno- Pyszności, źródło Canva
Sok z jeżyn na zimno- Pyszności, źródło Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny dokładnie myję na sitku pod bieżącą wodą i odsączam.
  2. Owoce przekładam do garnka, wlewam wodę i duszę przez 20-30 minut do momentu, aż puszczą sok.
  3. Dodaję cukier, sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszam. W zależności od tego, jak słodkie są owoce, możesz dodać mniej lub więcej cukru.
  4. Gotuję, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  5. Gorący sok przelewam przez gazę i przelewam do czystych, wyparzonych słoików.
  6. Mocno zakręcam i odstawiam do góry nogami, żeby zakrętka się zassała, a sok zawekował. Przechowuję w chłodnym, zacienionym miejscu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości