PrzepisWszyscy zajadają na surowo. Mało kto wie, że można zrobić z nich pyszny sok

Wszyscy zajadają na surowo. Mało kto wie, że można zrobić z nich pyszny sok

Jeżyny sprawdzą się również na sok- Pyszności, źródło: kadr z kanału Mangiare u Ewki
Jeżyny sprawdzą się również na sok- Pyszności, źródło: kadr z kanału Mangiare u Ewki
Ewa
04.08.2023 14:24

Jeżyny to jeden ze skarbów lasu i przydomowego ogródka, który warto włączyć do swojej diety. Przygotuj z nich pyszny i zdrowy sok.

Chociaż na co dzień są raczej w cieniu malin, jagód i borówek, to nie można o nich zapominać. Są słodkie zdrowe i przepyszne, możesz jeść je na surowo lub przygotować pyszne przetwory. Jeżynowy sok jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Mimo że ciężko je czasem znaleźć na straganach, warto spróbować i przygotować z nich pyszne, domowe przetwory.

Czy jeżyny są zdrowe?

Sok z jeżyn jest wspaniałym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy C, które wspomagają odporność organizmu, pomagając zwalczać infekcje i choroby. Zawarta w jeżynkach witamina E opóźnia proces starzenia się organizmu, a naturalne fitoestrogeny pomagają w profilaktyce przeciwnowotworowej. Jeżyny to cenne źródło miedzi, żelaza, fosforu, błonnika i potasu. Nic więc dziwnego, że z tych niezwykłych właściwości korzystały nasze babcie, przygotowując domowe przetwory z jeżyn w roli głównej.

Jeżyny- Pyszności, źródło Canva
Jeżyny- Pyszności, źródło Canva

Sok z jeży  można pić na zimno po rozcieńczeniu z wodą i cieszyć się orzeźwiającym napojem w upalne dni. Jesienią i zimą warto dodać go jako syrop do herbaty. Z takim dodatkiem gorący napar smakuje jeszcze lepiej. Herbaty z dodatkiem soku z jeżyn nie trzeba dodatkowo dosładzać- sam sok zrobi to wyśmienicie.

Sok z jeżyn

Składniki:

  • 2 kg jeżyn,
  • 1 kg cukru,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • 1/4 szklanki wody.
Sok z jeżyn na zimno- Pyszności, źródło Canva
Sok z jeżyn na zimno- Pyszności, źródło Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny dokładnie myję na sitku pod bieżącą wodą i odsączam.
  2. Owoce przekładam do garnka, wlewam wodę i duszę przez 20-30 minut do momentu, aż puszczą sok.
  3. Dodaję cukier, sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszam. W zależności od tego, jak słodkie są owoce, możesz dodać mniej lub więcej cukru.
  4. Gotuję, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  5. Gorący sok przelewam przez gazę i przelewam do czystych, wyparzonych słoików.
  6. Mocno zakręcam i odstawiam do góry nogami, żeby zakrętka się zassała, a sok zawekował. Przechowuję w chłodnym, zacienionym miejscu.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także