Wszyscy zajadają na surowo. Mało kto wie, że można zrobić z nich pyszny sok

Jeżyny to jeden ze skarbów lasu i przydomowego ogródka, który warto włączyć do swojej diety. Przygotuj z nich pyszny i zdrowy sok.

Jeżyny sprawdzą się również na sok- Pyszności, źródło: kadr z kanału Mangiare u EwkiJeżyny sprawdzą się również na sok- Pyszności, źródło: kadr z kanału Mangiare u Ewki
Ewa

Chociaż na co dzień są raczej w cieniu malin, jagód i borówek, to nie można o nich zapominać. Są słodkie zdrowe i przepyszne, możesz jeść je na surowo lub przygotować pyszne przetwory. Jeżynowy sok jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Mimo że ciężko je czasem znaleźć na straganach, warto spróbować i przygotować z nich pyszne, domowe przetwory.

Czy jeżyny są zdrowe?

Sok z jeżyn jest wspaniałym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy C, które wspomagają odporność organizmu, pomagając zwalczać infekcje i choroby. Zawarta w jeżynkach witamina E opóźnia proces starzenia się organizmu, a naturalne fitoestrogeny pomagają w profilaktyce przeciwnowotworowej. Jeżyny to cenne źródło miedzi, żelaza, fosforu, błonnika i potasu. Nic więc dziwnego, że z tych niezwykłych właściwości korzystały nasze babcie, przygotowując domowe przetwory z jeżyn w roli głównej.

eżyny to cenne źródło
Jeżyny- Pyszności, źródło Canva

Sok z jeży  można pić na zimno po rozcieńczeniu z wodą i cieszyć się orzeźwiającym napojem w upalne dni. Jesienią i zimą warto dodać go jako syrop do herbaty. Z takim dodatkiem gorący napar smakuje jeszcze lepiej. Herbaty z dodatkiem soku z jeżyn nie trzeba dodatkowo dosładzać- sam sok zrobi to wyśmienicie.

Sok z jeżyn

Składniki:

  • 2 kg jeżyn,
  • 1 kg cukru,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • 1/4 szklanki wody.
Sok z jeżyn na zimno- Pyszności, źródło Canva
Sok z jeżyn na zimno- Pyszności, źródło Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny dokładnie myję na sitku pod bieżącą wodą i odsączam.
  2. Owoce przekładam do garnka, wlewam wodę i duszę przez 20-30 minut do momentu, aż puszczą sok.
  3. Dodaję cukier, sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszam. W zależności od tego, jak słodkie są owoce, możesz dodać mniej lub więcej cukru.
  4. Gotuję, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  5. Gorący sok przelewam przez gazę i przelewam do czystych, wyparzonych słoików.
  6. Mocno zakręcam i odstawiam do góry nogami, żeby zakrętka się zassała, a sok zawekował. Przechowuję w chłodnym, zacienionym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione