NewsyWycofano mięso. Jeśli je zjadłeś, skontaktuj się z lekarzem

Wycofano mięso. Jeśli je zjadłeś, skontaktuj się z lekarzem

Wycofano mięso. Sanepid wykrył dwie groźne bakterie
Wycofano mięso. Sanepid wykrył dwie groźne bakterie
Źródło zdjęć: © Canva | Ulrika

11.07.2024 08:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Główny Inspektorat Sanitarny wykrył dwie groźne bakterie w paczkowanym mięsie ze sklepu. Przeprowadzone badanie wykazało obecność Salmonelli i Escherichii coli STEC. Ich spożycie może spowodować poważne zatrucie pokarmowe. Natychmiast wycofano mięso ze sprzedaży.

10 lipca 2024 na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego zamieszczono ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności sprzedawanej w polskich sklepach. Chodzi o paczkowaną wołowinę w postaci tatara wołowego. W produkcie spożywczym wykryto m.in. pałeczki Salmonelli. To wyjątkowo niebezpieczna sytuacja, bo to mięso jest przeznaczone do spożycia na surowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Główny Inspektorat Spożywczy ostrzega

Ostrzeżenie Sanepidu dotyczy tatara wołowego sprzedawanego w paczkach po 200 gramów. Jak czytamy na portalu gov.pl, producentem feralnego produktu są Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE. Z ostrzeżenia GIS-u dowiadujemy się też numeru partii - 1801207 oraz terminu przydatności do spożycia - 12.07.2024.

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, producent mięsa rozpoczął już procedurę wycofania partii z obrotu. Organy Sanepidu kontrolują przebieg tego postępowania. Jednocześnie apelują o to, by w przypadku spożycia wskazanego produktu udać się do lekarza i przeprowadzić niezbędne badania.

Wycofano mięso skażone Salmonellą
Wycofano mięso skażone Salmonellą© Canva, gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny, Science Photo Library

Salmonella i Escherichia coli STEC - objawy

Pierwszymi objawami zatrucia pokarmowego spowodowanego odnalezionymi w próbkach tatara wołowego bakteriami są nudności i bóle brzucha. Następnie dochodzi do podwyższonej temperatury ciała, wymiotów i biegunki. Tego rodzaju dolegliwości następują zwykle po upływie 18 godzin od chwili spożycia zainfekowanego pokarmu, chociaż w niektórych przypadkach mogą się pojawić już po 8 godzinach.

Zatrucie Salmonellą i Escherichia coli STEC powinno być skonsultowane z lekarzem, który może zalecić stosowanie antybiotyków. Nieleczona salmonelloza może prowadzić do groźnych powikłań, zwłaszcza w momencie, w którym infekcja rozprzestrzeni się poza jelita.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także