Wycofano mięso. Jeśli je zjadłeś, skontaktuj się z lekarzem
Główny Inspektorat Sanitarny wykrył dwie groźne bakterie w paczkowanym mięsie ze sklepu. Przeprowadzone badanie wykazało obecność Salmonelli i Escherichii coli STEC. Ich spożycie może spowodować poważne zatrucie pokarmowe. Natychmiast wycofano mięso ze sprzedaży.
10 lipca 2024 na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego zamieszczono ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności sprzedawanej w polskich sklepach. Chodzi o paczkowaną wołowinę w postaci tatara wołowego. W produkcie spożywczym wykryto m.in. pałeczki Salmonelli. To wyjątkowo niebezpieczna sytuacja, bo to mięso jest przeznaczone do spożycia na surowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą
Główny Inspektorat Spożywczy ostrzega
Ostrzeżenie Sanepidu dotyczy tatara wołowego sprzedawanego w paczkach po 200 gramów. Jak czytamy na portalu gov.pl, producentem feralnego produktu są Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE. Z ostrzeżenia GIS-u dowiadujemy się też numeru partii - 1801207 oraz terminu przydatności do spożycia - 12.07.2024.
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, producent mięsa rozpoczął już procedurę wycofania partii z obrotu. Organy Sanepidu kontrolują przebieg tego postępowania. Jednocześnie apelują o to, by w przypadku spożycia wskazanego produktu udać się do lekarza i przeprowadzić niezbędne badania.
Salmonella i Escherichia coli STEC - objawy
Pierwszymi objawami zatrucia pokarmowego spowodowanego odnalezionymi w próbkach tatara wołowego bakteriami są nudności i bóle brzucha. Następnie dochodzi do podwyższonej temperatury ciała, wymiotów i biegunki. Tego rodzaju dolegliwości następują zwykle po upływie 18 godzin od chwili spożycia zainfekowanego pokarmu, chociaż w niektórych przypadkach mogą się pojawić już po 8 godzinach.
Zatrucie Salmonellą i Escherichia coli STEC powinno być skonsultowane z lekarzem, który może zalecić stosowanie antybiotyków. Nieleczona salmonelloza może prowadzić do groźnych powikłań, zwłaszcza w momencie, w którym infekcja rozprzestrzeni się poza jelita.